Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VORTEX

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Vortex in 2012

Periode

1979 - heden

Genre

hardrock, metal

Vortex

Vortex is een hardrock/heavy metalformatie uit Groningen. Samen met bands als Picture, Bodine en Vandale is Vortex een van de grondleggers van de Nederlandse hardrock en metal. De band ondergaat de nodige bezettingswisselingen en is enige jaren inactief, maar blijft trouw aan de traditionele hardrock en heavy metal uit de ...
Volledige biografie...

Bezetting

Jurjen Tichelaar   zang
Martjo Brongers   gitaar
Orion Roos   gitaar
Henk Bosma   drums
Rene van Zonneveld   basgitaar

Overige muzikanten

Jon Roffel   drums
Berend Stegeman   gitaar
Gerard Waalboer   gitaar
André Rombout   gitaar
Peter Hes   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1997   Allied Forces

Biografie Vortex

Vortex is een hardrock/heavy metalformatie uit Groningen. Samen met bands als Picture, Bodine en Vandale is Vortex een van de grondleggers van de Nederlandse hardrock en metal. De band ondergaat de nodige bezettingswisselingen en is enige jaren inactief, maar blijft trouw aan de traditionele hardrock en heavy metal uit de beginperiode en de dan opkomende New Wave Of British Heavy Metal. Met name in Duitsland heeft de band nog steeds een cultstatus.

1979 - 1980

Vortex in 1979 Begin 1979 richt Martjo Brongers met ex-leden van de Groningse rockband Living Rock Vortex op. Aanvankelijk speelt de band rock. In de loop van 1979 verandert dat in hardrock en nog later in heavy metal. De band neemt deel aan een landelijke talentenjacht (Poptalent '80), georganiseerd door Muziek Expres, Bose en Mars en eindigt als vierde. In de loop van 1980 valt de groep uiteen.

1982

De drie Vortexleden Brongers, Hes en Bluts blazen de band nieuw leven in. Aangevuld met gitarist André Rombout en zanger Jurjen Tichelaar neemt de band de cassette First Flight Of The Bats op. Ook levert de band met drie nummers een bijdrage aan de verzamelaar Holland Heavy Metal Volume 2. In de loop van 1982 verlaat Rombout de band. Zonder hem neemt de band de cassette Midnight Riding, Kid Catching op.

1983 - 1984

Gitarist Berend Stegeman treedt toe tot de band. In de loop van het jaar neemt drummer Guus Boltenbal de plaats over van Peter de Bluts. Zijn verblijf in de band is van korte duur, want na de opnames voor Land Of The Late geeft hij begin 1984 de drumstokjes door aan Jack Schurer, die op zijn beurt in de loop van 1984 z'n plaats afstaat aan Sief Molenberg. Na de opnames van de cassette Metallic Dawning, begin 1984, werkt de band wederom mee aan een compilatie vol Nederlandse metalbands. Dutch Steel komt uit via het dan nog jonge metallabel Roadrunner.

1985

Met Harry de Winter (New Adventures) als producer neemt Vortex in de Spitsbergen Studio te Groningen het minialbum Metal Bats op. Na de opnames hiervan neemt drummer John Roffel de plaats in van Molenberg. Ook bassist Peter Hes verlaat de band. Voor hem in de plaats komt Jan 'The Beast' Klemens.

New Adventures

1986

Op het label Universe verschijnt in de zomer het tweede album Open The Gate. Tussen de opnames en de zomer verlaat drummer John Roffel de band. Coos Grevelink (I Spy) vervangt hem. In de vesting Bourtange neemt de band een videoclip op bij het titelnummer van het tweede album. De clip is regelmatig te zien op Sky Channel en MTV.

I Spy

1987 - 1990

De belangstelling voor heavy metal neemt af. Vortex gaat door tot 1990, zonder noemenswaardige gebeurtenissen in en rondom de band. In 1990 houdt de band het voorlopig voor gezien. Brongers richt de hardrockband Wildrose op, terwijl Tichelaar vanaf begin 1990 actief is in Mean Machine.

1992

Vortex geeft enkele succesvolle reünieoptredens maar laat het vooralsnog daarbij.

1996

Wanneer de bezetting van Wildrose feitelijk dezelfde bezetting is als Vortex, besluit de band de naam in ere te herstellen. Dit besluit is mede ingegeven door de vraag naar lp's en cd's van Vortex in Duitsland.

1997

In de humoristische Britse muziekquiz Never Mind The Buzzcocks bij de BBC wordt de videoclip van Open The Gate vertoond.

1998

Vortex in 1998 Vortex blijkt met name in Duitsland een legende te zijn. In diverse hardrock- en heavy metaltijdschriften verschijnen interviews met bandleden van Vortex. In april verschijnt via Top Hole Records The Dawning, een album met opnieuw opgenomen hoogtepunten uit het oeuvre van de band aangevuld met enkele nieuwe nummers. Vanaf dit moment treedt de band weer regelmatig op.

1999

De heavy metal fanclub Heavy Metal Maniacs brengt een verzamel cd uit vol traditionele heavy metal van Nederlandse bands van begin jaren tachtig alsook nieuwe bands. Vortex neemt voor deze speciale gelegenheid een nieuwe versie op van het nummer Open The Gate.

2000

Het Zweedse platenlabel Stormbringer Records brengt de EP The Mill uit.

2001

Sad Iron-gitarist Bernard Rive opent in de herfst in het Noord-Hollandse Hoorn hardrockcafé The Gate, vernoemd naar het nummer van Vortex. Vortex verzorgt het openingsoptreden en zal er later nog diverse malen terugkeren. De band levert wederom een bijdrage aan de compilatie van Heavy Metal Maniacs, ditmaal met een nieuw nummer.

2002

Steelhunter Records brengt twee picture discs uit van de albums Metal Bats en Open The Gate. Later volgt een heruitgave van beide albums op cd via het Griekse Unisound Records. Ter ere van het twintigjarig jubileum van de band Hammerhawk neemt Vortex een nummer van hen op voor een Hammerhawk tribute cd.

Hammerhawk

2003 - 2004

De band tekent in 2003 bij Hellion Records. In 2004 verschijnt via dit Duitse label Hammer Of The North. Het album, opgenomen in de Groningse Squarewave Studio, verschijnt zowel op cd als lp. De band bestaat in deze periode naast de oudgedienden Brongers en Tichelaar uit Orion Roos (gitaar), Henk 'De Tank' Bosma (drums) en Peter Douwenga (bas).

2005

Met Harry Brinkman als vervanger van Douwenga duikt de band de studio in voor het opnemen van Welcome To Metalland. Het album komt later in het jaar uit.

2006

Eind juli neemt de nieuwe bassist René van Zonneveld de plaats in van Harry Brinkman.

2007 - 2008

Vortex vertrekt bij Hellion Records en tekent bij Pure Steel Records in Duitsland. In februari 2008 betrekt de band de Mastersound Studio in Duitsland om daar samen met producer Harry de Winter (producer van de eerste twee uitgaven van de band) te werken aan een volgend, analoog opgenomen album.

2010 - 2012

Vortex in 2010 Drink Bat Blood wordt opgenomen in de Duitse Mighty Monster Studio met producer Sascha Menschl en in 2010 uitgebracht door Mighty Monster Records. De vinylversie komt een paar jaar later uit bij Metalizer Records, wat gevierd wordt met een presentatie op 18 mei 2012 in Simplon, Groningen.

2014

Op 26 september presenteert de band hun album Remains in Vera, Groningen. Eveneeens komt de dvd Live at Vera uit.

Discografie Vortex

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Vortex

Audio/Video Vortex

Video Vortex

Vortex - Spiritualien (Of...
Vortex - Spiritualien (Official Track)
Death At dawn Lyric Video...
Death At dawn Lyric Video 2019
Vortex - Them Witches (20...
Vortex - Them Witches (2019)
Vortex - Open The Gate
Vortex - Open The Gate
Vortex - Horrible Dolls (...
Vortex - Horrible Dolls (guitar solo only)
Vortex - The Beauty and t...
Vortex - The Beauty and the Teeth - Sala Rock Palace (Madrid)
Vortex - Drink Bat Blood ...
Vortex - Drink Bat Blood - Sala Rock Palace (Madrid)
Vortex - Open the Gate - ...
Vortex - Open the Gate - Sala Rock Palace (Madrid)
vortex valencia teaser Ha...
vortex valencia teaser Hammer Of The North
Vortex studio report 2010...
Vortex studio report 2010 Martjo attracted to fire
Vortex Studio report 2010...
Vortex Studio report 2010 René Playing Megalomizer
Vortex Studio report 2010...
Vortex Studio report 2010 The Choir from Hell total damnation "Drink Bat Blood"
Vortex Studio report 2010...
Vortex Studio report 2010 Martjo waiting to play "Ode to The Muppets"
Vortex Studio report 2010...
Vortex Studio report 2010 Orion playing Drink Bats Blood
Vortex Studio report 2010...
Vortex Studio report 2010 Choir from Hell
Vortex Studio report 2010...
Vortex Studio report 2010 Martjo playing the unexpected
Vortex Studio report 2010...
Vortex Studio report 2010 René recording some special Bass Effects
Vortex Studio report 2010...
Vortex Studio report 2010 Jurjen singing Drink Bat Blood a
Vortex Studio report 2010...
Vortex Studio report 2010 Jurjen singing Drink Bat Blood b
Vortex - Live at Platform...
Vortex - Live at Platformtheater
Vortex Hammer Of The North
Vortex Hammer Of The North
Vortex Rollin To The War
Vortex Rollin To The War
Vortex - Attracted To Fir...
Vortex - Attracted To Fire @ Taken By Force, Hellendoorn 2013
Vortex - Open The Gate (I...
Vortex - Open The Gate (Iduna Drachten 10-01-2014)
Vortex Studio part 1 2014
Vortex Studio part 1 2014
Vortex Steel Meets Steel ...
Vortex Steel Meets Steel 2013 With Witches Help
Vortex @ Very Eavy Festiv...
Vortex @ Very Eavy Festival 2012 - Hammer Of The North.WMV
Vortex The Beauty And T...
Vortex   The Beauty And The Teeth 2014
Vortex Open The Gate orig...
Vortex Open The Gate original 1986 Video clip
Vortex Drink Bat Blood 20...
Vortex Drink Bat Blood 2010 Video
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
vortex valencia teaser Hammer Of The North

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer