Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WICKED MYSTIC

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1989 - 2003

Genre

metal

Pseudoniemen

Legend

Wicked Mystic

Wicked Mystic is een metalband uit de Achterhoek. Aanvankelijk maakt de groep speed- en thrashmetal. Later stapt Wicked Mystic over op een moderner, melodieuzer en internationaal metalgeluid. De band is te zien op grote festivals en internationale podia. In 2003 gaat de formatie uit elkaar.
Volledige biografie...

Bezetting

Harald Te Grotenhuis   gitaar
Johan Godschalk   zang
Wily Van Haren   drums
Twan Jacobs   basgitaar

Overige muzikanten

Robert Mulling   zang
Niels Kuenen   gitaar
Robin Slutter   zang
Geert Hell   gitaar
Daan De Bruin   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Wicked Mystic

Wicked Mystic is een metalband uit de Achterhoek. Aanvankelijk maakt de groep speed- en thrashmetal. Later stapt Wicked Mystic over op een moderner, melodieuzer en internationaal metalgeluid. De band is te zien op grote festivals en internationale podia. In 2003 gaat de formatie uit elkaar.

1989

Drummer Wily van Haren en gitarist Geert Hell beginnen onder de naam Legend een band. De groep is beïnvloed door de rond 1983 ontstane speed/thrash metal, zoals dan gespeeld door bands als Metallica en Slayer. De bandnaam wordt veranderd in Wicked Mystic, een naam die is ontleend aan het gelijknamige nummer op de debuut LP van het Canadese speedmetal gezelschap Annihilator.

1991 - 1992

Wicked Mystic brengt twee demo's uit: Only The Silence Survived en Dying A Dream. De eerste wordt opgenomen bij studio Alofs in Azewijn en de tweede in studio Harrow te Losser. Van beide demo's worden enkele honderden exemplaren verkocht. De band doet al aardig wat optredens in de regio Achterhoek en Liemers en bouwt een naam op in het harde circuit.

1993

Met de eerste stabiele line-up bestaande uit zanger Johan Godschalk (ex-Thrashing Appleflaps), gitarist Harald te Grotenhuis (ex-Social Disaster), bassist Twan Jacobs en drummer Wily van Haren wordt in december de cd Mend Or End opgenomen in studio Harrow te Losser. De mini-cd wordt in eigen beheer uitgebracht. De hoes is gemaakt door drummer en kunstenaar Wily van Haren.

1994 - 1995

De cd presentatie op 14 januari 1994 in het uitverkochte Kolping Huis te Nijmegen laat zien dat de band in korte tijd een trouwe schare fans heeft opgebouwd. Wicked Mystic begint aan een serie optredens door het gehele land, onder meer als voorprogramma van Leeway en Overkill uit de USA en Gorefest en The Gathering.

Gorefest The Gathering

1996

Na jarenlang spelen op de Nederlandse podia en festivals verandert met de komst van tweede gitarist Niels Kuenen (ex-Mortal Enemy) het geluid van de band. De band klinkt nog harder en strakker en de harmonieën van beide gitaren maken de muziek meer melodieuzer. De demo Diversity (wederom opgenomen in Losser) bevat o.a. de eerste ballad van de band. Met de demo gaat de band op zoek naar een platendeal.

1997

Zanger Godschalk krijgt problemen met zijn stem. Hij verlaat de band, mede omdat het niet lukt een platencontract binnen te halen. Godschalk houdt zich bezig met de organisatie van Hemelpop, het muziekmagazine Rockezine en het Poparchief Achterhoek Liemers. Wicked Mystic begint aan een nieuwe periode met zanger Remko Roes (ex-Sai Baba) en bassist Erik Schut (ex-Empire). Van de snoeiharde thrash band verandert de formatie in een meer veelzijdige metal band.

1999 - 2001

In de nieuwe samenstelling begint de band aan de eerste volwaardige cd, The Paramount Question. Het album wordt opgenomen in de S&K studio van Dick Kemper in Doetinchem. Nadat de opnames zijn afgerond sluit de band een deal met The Bold Brothers Booking Agency uit België. Dan gaat het snel met de band en maakt Wicked Mystic internationaal naam door te openen voor acts als Judas Priest, Metal Church, Megadeth, Annihilator, Zakk Wylde, Saxon, DIO en Motörhead. The Paramount Question komt uit via het Belgische Music Avenue/Rockarola label. Er volgt een Metal Grand Slam Tour door de Benelux met drie andere bands, waarbij in een tijdsbestek van zes weken meer dan 35 optredens worden gedaan. Na afloop van deze tour weet Wicked Mystic een plaats op Dynamo Open Air te bemachtigen, maar dat festival gaat niet door vanwege de gekke koeienziekte. Een geplande Europese tour met het Amerikaanse Flotsam & Jetsam wordt afgelast na de aanslagen in Amerika op 11 september 2001. Op het album Lithium laat Wicked Mystic een modern, internationaal metalgeluid horen met compacte songs van rond de vier minuten. De plaat verschijnt zowel Europees als wereldwijd in vele landen zoals de USA en Japan.

2002

Alco Emaus (ex-Alimention en Non-Divine) wordt de nieuwe bassist. Het album Lithium wordt in juni gepresenteerd op het Ozzfest festival te Nijmegen waar de groep voor 20.000 duizend man publiek speelt en het podium deelt met Ozzy Osbourne, Tool en Slayer. Wicked Mystic gaat op tournee door Europa met de Amerikaanse band Overkill en Blaze, de band rondom voormalig Iron Maiden-zanger Blaze Bailey.

2003

Een ernstige schouderblessure van drummer Wily van Haren, oprichter en spil van de band, doet Wicked Mystic in maart na 14 jaar hard werken besluiten er een punt achter te zetten.

2009

Zanger/gitarist Harald te Grotenhuis en bassist Alco Emaus brengen met hun band Diggeth het debuutalbum 21st Century Nomad uit.

Diggeth

2011

In december doet Wicked Mystic een vooralsnog eenmalig reünieoptreden in rockcafé Backstage te Nijmegen, naar aanleiding van het 20-jarige bestaan van de kroeg. De band treedt op in de bezetting van de eerste, in eigen beheer uitgebrachte cd Mend Or End, met Wily van Haren op drums, Twan Jacobs op bas, Harald te Grotenhuis op gitaar en Johan Godschalk op zang.

2012

De band besluit om na tien jaar een nieuw album op te nemen met zes klassiekers, drie nieuwe nummers en een cover. Beware And Whisper wordt gepresenteerd tijdens het Geldersch Metal Treffen op 13 oktober in Arnhem.

Discografie Wicked Mystic

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Wicked Mystic

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer