Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ZIMIHC

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1983 - heden

Genre

avant-garde, cabaret, Nederlandstalig

Online

Officiële website

Zimihc

Het kwartet Zimihc uit Utrecht combineert weerbarstige Nederlandstalige popmuziek met poëzie en multimedia. De muziek varieert van rock tot salsa en van funk tot levenslied, beïnvloed door onder meer Hauser Orkater, Neerlands Hoop, Velvet Underground, Tom Waits, Pere Ubu, Paul van Ostaijen en Gerrit Komrij. De band treedt spaarzaam op, ...
Volledige biografie...

Bezetting

Appie Alferink   gitaar, zang
Rob Bekker   zang
Frans-Willem Korsten   percussie
Roland Kip   basgitaar

Overige muzikanten

Jaap Gorter   percussie

Biografie Zimihc

Het kwartet Zimihc uit Utrecht combineert weerbarstige Nederlandstalige popmuziek met poëzie en multimedia. De muziek varieert van rock tot salsa en van funk tot levenslied, beïnvloed door onder meer Hauser Orkater, Neerlands Hoop, Velvet Underground, Tom Waits, Pere Ubu, Paul van Ostaijen en Gerrit Komrij. De band treedt spaarzaam op, voornamelijk vanwege werkzaamheden die de bandleden naast Zimihc hebben.

1983 - 1987

Zimihc wordt in Utrecht opgericht in september 1983 door gitarist Appie Alferink, zanger Rob Bekker, bassist Roland Kip en percussionist Frans-Willem Korsten. De bandnaam is een afkorting voor Zat Ik Maar In Hoog Catharijne, verwijzend naar het overdekte winkelcentrum in Utrecht waar de band voor het eerst optreedt. De band speelt een energieke, anarchistische mengeling van pop, cabaret en avant-garde performance. In de periode 1985-1987 treedt Zimihc op met het programma Ik Ben Als Ieder Anders. Een van de optredens is tijdens de eerste editie van het locale Festival Theater Aan De Werf in 1986. Zimihc repeteert in eerste instantie in een theaterzaal aan de Oude Kamp om vervolgens, via allerlei omzwervingen, te belanden in een atelier aan de Kruisstraat. Zimihc speelt op straat, in kelders, op zolders en vervolgens regelmatig op festivals en grotere podia. Rob H. Bekker is redacteur van het eenmanstijdschrift Saaie Berichten dat vanaf 14 maart 1986 gemiddeld 19 keer per jaar uitkomt.

1988 - 1990

Tijdens het theaterprogramma Mooi Om Waar Te Zijn (Drie Seconden Uit Het Leven Van Een Schilder) neemt Jaap Gorter tijdelijk de plaats in van percussionist Frans-Willem Korsten. Zimihc legt in 1988 de basis voor wat uitgroeit tot ZIMIHC - Huis Voor Amateurkunst in Utrecht met Appie Alferink als directeur. De vrije ruimtes van het cultuurhuis vormen de vaste oefenruimte van de band. In 1988 verschijnt Later, de eerste poëziebundel van Rob Bekker. Zimihc doet in 1990 mee aan De Kleine Prijs van Utrecht, zowel onder naam Rushdie Free Hang Apartheid als Fuck De Grachtengordel.

1991 - 1996

In het begin van de jaren negentig zijn de bandleden afzonderlijk met andere activiteiten bezig. Roland Kip speelt in verschillende bandjes en Korsten maakt veel toneel, terwijl Alferink en Bekker radioprogramma's presenteren onder de titel Uit De Marge en als duo optreden onder de naam Ze Kant Boven. Van R.H. Bekker verschijnen de bundels Staart (1991), De Mond en {*} (1995).

1997 - 1998

Het eerst album van Zimihc is de cd Onver Harde Noten. Naast de reguliere instrumenten zijn op deze plaat ook instrumenten te horen als speelgoedfluit, sportfluit, schellenkrans, kalimba, Marokkaanse trom en fietswiel. De teksten zijn onder meer van Herman Gorter, Martinus Nijhoff en David Thomas (Pere Ubu). De plaat duurt exact een uur. Oor noemt Onver Harde Noten in februari 1998 een intrigerende plaat. 'Zimihc toont als zoveelste groep weer eens aan dat de kleinkunst hier te lande geregeld verrassend interessante muziek oplevert, die bovendien voor de reguliere popliefhebber bepaald niet te versmaden valt'. Het blad plaatst de band bij stijlverwanten De Kift en André Manuels Krang. Het boek The Wisdom Brokers: Narrative's Interaction With Arguments In Cultural Critical Texts (1998) van Frans-Willem Korsten bevat de tekst van diens dissertatie.

De Kift Krang

2000 - 2001

De cd Zielsve'el (2001) is een combinatie van muziek, poëzie en beeldende kunst en door de band omschreven als 'een muzikale reis voor oog en oor'. Zielsve'el bevat alternatieve popmuziek voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. De bandleden geven op de plaat een muzikaal antwoord op de muziek waar hun kinderen naar luisteren (zoals VOF De Kunst en Smurfenhouse). Vanaf Zielsve'el werkt Zimihc samen met communicatievormgevers Hennipman-Schalken, later bekend als De Ruimte - ontwerpers vof. De plaat is verpakt in een hoes op LP-formaat inclusief boekwerk. Zielsve'el wordt onder meer opgepikt door een aantal scholen in de provincie Utrecht, wat uitmondt in Zielsmeer, een project waarbij scholieren gedichten schrijven naar aanleiding van de cd. De gedichten worden door vervolgens door Zimihc weer op muziek gezet. R.H. Bekker schrijft 'mengelteksten' voor twee bundels van beeldend kunstenaar Kees Oosterbaan: De Gezichtenstalling (2000) en De Balvirtuoos, Eindeloos (2001).

2002

Uitgeverij IJzer publiceert van R.H. Bekker Kruisigingen: vertalingen van leven en werk van de schilder Francis Bacon. Lessen In Literatuur van Frans-Willem Korsten is een naslagwerk voor iedereen die van literatuur houdt.

2003

Bekker vertolkt het personage Arend Minnaar in Ieplaan, een multimediavoorstelling van Trespassers W, gespeeld in Zeebelt te Den Haag, De Piek te Vlissingen en Paradiso Amsterdam.

Trespassers W

2006

Schuil bevat naast een cd ook een dvd waarop de 19 nummers worden verbeeld door Europese kunstenaars. De video's, animaties, collages en documentaires bij de muziek worden vervaardigd door Femke Hoyng, Esther van den Berg, Kiki Petratou, Elena Petrova, Sjors Houkes, Linda Verholt, het collectief Lamelos, Kim Timmermans, Christianne Mouw, Albert Hennipman, Willem van den Hoed, Birgit Knöchl en Katarina Zdjelar. Het totaalontwerp is van Robbert Slotman van De Ruimte - ontwerpers vof. Het thema van de plaat: dat schuilen een keuze kan zijn, maar dat er ook in veel iets schuil kan gaan dat gevonden kan worden. Bij Uitgeverij Verloren verschijnt Frans-Willem Korstens derde boek Vondel Belicht.

2007 - 2012

Frans-Willem Korsten werkt vanaf 2007 als hoogleraar Literatuur en Samenleving aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De totale oplage van het vierde album Hond bedraagt 19 exemplaren, alle vergezeld van een handgemaakte thematische driedubbelaflevering van het tijdschrift Saaie Berichten. Op de cassette staan 19 versies van Dylan’s Dog, een gedicht van Patti Smith op muziek gezet door Zimihc en al vanaf 1985 door de band gespeeld. Het album is samengesteld uit de versies van het nummer afkomstig van 19 verschillende cassettes uit 19 opeenvolgende jaren. Op 14 mei 2010 vindt in Theater Kikker te Utrecht de integrale luistersessie van het album plaats. In 2011 bestaat het tijdschrift dat Bekker op 14 maart 1986 begon 25 jaar. Dat wordt gevierd met een avond onder de titel De 19 Albums Die Mijn Leven Veranderden, met bijdragen van onder anderen Didi de Paris, Cor Gout, Peter Bos, Petra de Winter, Roger Grund, Niels Bongers, Sylvia Hubers, Hans Bik, Ruud Koopmans, Jeroen Wielaert en alle individuele leden van Zimihc. In 2012 treedt Zimihc op met muziek van hun aanstaande vijfde album (werktitel: Anna Vertaalt), volgens de band hun meest politieke album, met teksten van Bob Dylan, Leonard Cohen, Joni Mitchell, Patti Smith, The Beatles, Captain Beefheart, Gilbert O’Sullivan, The Small Faces, Guido Gezelle en enkele eigen teksten.

Discografie Zimihc

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Zimihc

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer