Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ZEA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

zea

Periode

1996 - heden

Genre

alternative, indie

Online

Officiële website

zea

Zea begint als avontuurlijke indierockband, in eerste instantie opererend vanuit het Amstelveense Uilenstede. Vanaf 2008 is zea een eenmansformatie, bestaand uit Arnold de Boer. Zijn muziek valt op door het gebruik van samples, dance-elementen en Afrikaanse invloeden die worden verweven in speelse liedjes met een grillige structuur. De Boer is ...
Volledige biografie...

Bezetting

Arnold de Boer   gitaar, zang

Overige muzikanten

Remko Muermans   achtergrondzang, sampler, toetsinstrumenten
Michiel Verburgh   drums
Corina Kuiper   basgitaar
Anton van de Kerkhof   gitaar

Genoemd in de biografie van

1994   Voicst
1997   Lawn
1997   Seedling
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie zea

Zea begint als avontuurlijke indierockband, in eerste instantie opererend vanuit het Amstelveense Uilenstede. Vanaf 2008 is zea een eenmansformatie, bestaand uit Arnold de Boer. Zijn muziek valt op door het gebruik van samples, dance-elementen en Afrikaanse invloeden die worden verweven in speelse liedjes met een grillige structuur. De Boer is vanaf 2009 ook zanger/gitarist in The Ex.

1996

zea Na met zijn broer Wim ondermeer in de Nederlandstalige rockband De Aanslag te hebben gespeeld richt Arnold de Boer met zijn Friese maatjes Corina Kuiper en Michiel Verburgh en de Rotterdamse Anton van de Kerkhof in het Amstelveense Uilenstede de band zea op. De Boer is net teruggekeerd van een reis naar Australië waar hij als straatmuzikant ervaring opdoet met het spelen van eigen nummers in het openbaar. Die nummers vormen de basis voor de eerste muzikale probeersels die verschijnen op de cassette Lots. Het gebruik van de sampler beperkt zich tot stemmen uit Hal Hartley-films tussen de nummers door.

1997

Op de tweede demo Zooom doet Brabander Remko Muermans voor het eerst mee. Door zijn toedoen wordt de elektronica een vast onderdeel van de muziek. zea wordt tweede in de finale van de Kleine Prijs van Sneek. Het eerste nummer van zea dat op cd verschijnt is een nummer op Frisian Airplay II, uitgebracht door Stichting Friesland Pop. De groep speelt regelmatig, niet in de laatste plaats vanwege de goede contacten die ze onderhouden met bevriende bands. Tijdens een Pixies-coverwedstrijd in december ontmoet zea in Paradiso de band Seedling waarmee in de daaropvolgende jaren veel wordt samengewerkt. De eerste resultaten daarvan zijn de schriftelijke bijdragen van De Boer voor het fanzine Guffaw dat door Seedling-bassist Bas Jacobs is gestart.

Seedling

1998

zea zea wordt in januari tijdens een festivalletje in het Amsterdamse zaaltje OCCII ontdekt door Marcel Hermans die in hetzelfde jaar het onafhankelijke label Transformed Dreams start. De band staat voor de tweede achtereenvolgende keer in de finale van de Amsterdamse Popprijs en behaalt de tweede plaats. De derde demo Leopoldo wordt verspreid onder popbladen en podia. De Pixies-wedstrijd een jaar eerder leidt tot een bijdrage op de cd Death To The Pixies waarop ook Seedling een nummer levert. Een eerste versie van het nummer Kinship Is Like Glue verschijnt op de tweede compilatie-cd van het Amsterdamse radio-programma De Buuren. De Motorpsycho-fans binnen zea zorgen ervoor dat een cover terecht komt op Selfindulgent Monominds, een dubbel-LP die door de fanclub van de Noorse band in beperkte oplage op vinyl wordt uitgebracht en twee jaar later op een dubbel-cd.

Seedling

1999

zea schrijft de soundtrack voor de klassieke stomme vampierfilm Nosferatu, Eine Symphonie Des Grauens die regisseur F.W. Murnau draaide in 1922. De première vindt op 28 januari plaats in het cultureel centrum de Griffioen te Uilenstede waarna de band met de film door het land tourt en te zien is in de aula van het Stedelijk Museum tijdens de Amsterdamse Uitmarkt. Het voor de film geschreven nummer Kiss & Disappear belandt met een gewijzigde tekst een jaar later op de debuut-cd. De opnamen voor die plaat vinden 's zomers plaats in de Koeienverhuurstudio's te Purmerend onder leiding van geluidstechnicus Zlaya Hadzic en onder toeziend oog van Marcel Hermans, oprichter van het kersverse label Transformed Dreams. Rondom de cd-sessies probeert De Boer in de oefenruimte zijn digitale acht-sporenrecorder uit op zijn eigen band en bands als Seedling en Foppe, de band van zijn broer Wim. Zowel de opnamen van zea als Seedling verschijnen op een 7" single bij het fanzine Guffaw (een oerversie van het nummer Speakingtune). Een ander zea-nummer, Down In The Basement Rolling Around In The Laundry, komt terecht op Tumb, een compilatie-7" op oranje vinyl dat in zeer beperkte oplage wordt uitgebracht door twee kunstenaars. Gitarist Van de Kerkhof is graag en vaak op reis naar verre oorden. Tijdens zijn afwezigheid wordt hij voor de meeste optredens vervangen door Jeroen Kuiper (Second Rocker Me, ex-Vamos).

Foppe Jeroen Kuiper Seedling

2000

Het debuutalbum Kowtow To An Idiot verschijnt in januari op Transformed Dreams. Het debuut brengt de groep in een stroomversnelling. Naar aanleiding van het optreden tijdens Noorderslag nodigt een enthousiaste VPRO de groep uit voor een Radio 3-optreden in het live-programma Club Lek. Kowtow To An Idiot wordt VPRO-album van de week. Gitarist Van de Kerkhof is weer eens op reis zodat zijn vervanger Jeroen Kuiper bij al deze belangrijke optredens van de partij is. Kuiper vervangt niet lang daarna bassist Yuri Landman van de band Zoppo en is ook te horen in de band J Perkin. In maart reist zea af naar de zuiderburen voor een optreden in het programma Club Brussel van het Belgische radiostation Studio Brussel. In juni gaan zea, Zoppo en Seedling naar Engeland voor optredens in Londen, York en Hull. Naast de gezamenlijke optredens speelt zea als enige van de drie op een festival in Hull waar The Lightning Seeds een van de headliners is. In augustus is zea een van de Nederlandse acts op het Lowlands Festival.

Jeroen Kuiper Perkin Seedling Zoppo

2001

Zanger/gitarist Arnold doet onder de naam Zany twee solo-optredens in New York, waaronder in CBGB's Gallery. De VPRO volgt de band een jaar lang in het kader van het internetproject Op Weg Naar Stadskanaal. zea staat een nieuw nummer af aan de compilatie-7" bij nummer 9 van het muziekblad FAKE. In augustus doet zea met drie andere bands van het label Transformed Dreams een showcase op de PopKomm in Keulen.

2002

Na het drukke voorafgaande jaar ontstaat in januari een verschil van mening over de te varen muzikale koers. Anton van de Kerkhof, Corina Kuiper en Michiel Verburgh zetten een punt achter hun carrière in zea. Verburgh duikt op als een van de twee drummers van Pfaff. De Boer en Muermans spelen in augustus voor het eerst weer als zea en wel op een festival in het Duitse Dresden. Ze worden onder meer bijgestaan door bassist Bas Jacobs (Seedling, Pfaff). De Boer is betrokken bij de door Transformed Dreams georganiseerde, maandelijkse, avontuurlijk geprogrammeerde k-Tsjoemavonden in de bovenzaal van Paradiso waar acts als Freezepop (Amerikaanse electropop), Pop-Off Tuesday (Japans elektronisch duo), Donna Summer (een Amerikaanse laptopmuzikant) en The Microphones optreden. Deze avonden gaan door tot en met de zomer van 2007.

Pfaff Seedling

2003

In januari verschijnt Counting Backwards Leads To Explosions, een split-7" samen met de Amsterdamse band Persil. V2 Records brengt op 24 februari de DVD Op Weg Naar Stadskanaal uit. Hierop staan de filmpjes die in 2001 zijn gemaakt voor het gelijknamige online-magazine 3voor12 van de VPRO. Arnold de Boer levert een gastbijdrage op Klonapet, het vierde album van Solbakken. zea vertrekt in maart naar Austin Texas om te spelen tijdens het showcase-festival South By Southwest (SXSW). De groep doet daarna samen met bevriende Amerikaanse groepen een tournee langs de Amerikaanse oostkust. Eind maart verschijnt op blauw vinyl de tweede, drie tracks tellende 7" An Experience Of Trouble. De titeltrack is een popliedje met opvallende, drumband-achtige percussie. Kort daarna komt het tweede album Today I Forgot To Complain uit. Zea gaat van 6 tot en met 14 juni voor de vierde keer op tournee in Groot-Brittannië en aan het eind van de zomer brengt het duo opnieuw een bezoek aan Amerika, ondermeer voor een optreden tijdens de CMJ Music Marathon in New York (22-26 oktober). Na terugkomst uit de VS vertrekt de groep meteen naar Engeland ter promotie van de split vinyl-single met de uit Hull afkomstige groep Fonda 500. De groep doet vanaf 1 november acht concerten, o.a. in Birmingham, Leeds, Southampton en Londen. In de laatste uitzending van VPRO's Club 3voor12 speelt zea een gabberversie van Coldplay's hit Clocks. Het nummer is lange tijd bij optredens een favoriete toegift.

Persil Solbakken

2004

zea zea speelt tijdens Noorderslag in de Kelder van de Oosterpoort te Groningen. 'Ontregeld en ontregelend. Een topoptreden', schrijft een recensent van website 3voor12.nl. Het duo gaat in april en mei op tournee door Denemarken, Duitsland en Engeland. In oktober vertrekt zea voor de vierde maal naar de Verenigde Staten voor zeven optredens aan de oostkust. Tijdens de tournee neemt het duo ook een sessie op voor WFMU, het grootste alternatieve radiostation in New York. zea doet ook een optreden tijdens de CMJ Music Marathon. Na drie eigen optredens in Frankrijk reist zea mee met als onderdeel van de 25 jaar The Ex Convoy Tour die start in Paradiso en via de Franse steden Mulhouse, Lyon, Bordeaux, Parijs en Lille eindigt in Brussel.

The Ex

2005

zea In februari komt van zea de 12” single One Bomb Fits All uit. Hierop staan vier remixen van nummers van het het electropopduo, afkomstig van de cd Today I Forgot To Complain en de split 7” We Buried Indie Rock Years Ago. De remixen zijn gemaakt door 1 Speed Bike uit Canada, Melt Banana uit Japan, Jason Forrest aka Donna Summer uit Amerika en Felix Kubin uit Duitsland. De 12" wordt in Duitsland gedistribueerd via A-Musik. Ter promotie van de Duitse uitgave doet het duo er begin april acht optredens. Zes van de acht optredens wordt zea vergezeld door de Amerikaanse band Experimental Dental School. Op 19 april staat zea op de 29ste editie van het zesdaagse festival Le Printemps de Bourges in het Franse Bourges. Het buitenlandse avontuur wordt in mei vervolgd met een tournee door Canada op uitnodiging van de band Exhaust. Het duo speelt in onder meer de steden Toronto, Montreal, Ottawa, Kingston en Brantford. Terug in Europa is zea te zien op het Batofar Electro Festival in Parijs en het Moers-Festival in Duitsland samen met The Ex op 14, 15 en 16 mei als onderdeel van The Ex Convoy. In de maanden juni en juli staat het duo op enkele Europese festivals waaronder Kunstkeller Open Air Festival in Duitsland, Furia Sound in Frankrijk, Dour in België en het Truck Festival in Engeland. September staat in het teken van Rusland met optredens in o.a. St. Petersburg, Moskou en Pskov. Bij enkele optredens wordt zea vergezeld door We vs. Death. In november reist het duo nogmaals naar Frankrijk voor onder meer optredens tijdens het Super Sounds Festival in Colmar en het Avatarium-Festival in Saint-Etienne.

2006

zea Voormalige bassist Corina Kuiper en drummer Michiel Verburgh spelen met zanger/gitarist Bas Jacobs (Pfaff, ex-Seedling) en gitarist/zanger Mark (ex-Jonus) in The Ik Jan Cremers. zea reist in februari naar Frankrijk voor een korte tournee met optredens in Lille, Parijs, Limoges, Cholet en Bourges. April staat in het teken van een tweede, korte Russische tournee met onder andere een optreden tijdens het SKIF festival in St. Petersburg. De Britse tournee in mei brengt zea in Norwich, Newcastle (tijdens het afscheid van voetballer Alan Shearer), Aberdeen, Glasgow, Hull, Leeds en Birmingham. 19 juni komt het derde album Insert Parallel Universe uit in Nederland, gevolgd door een Britse release op 21 augustus. Na de presentatie op 2 juni in Amsterdam is zea in de zomer onder meer te zien in België en Frankrijk (o.a. tijdens Festival 400 Clous in Lille). Een track van zea verschijnt in juli op een compilatie bij nummer 22 van het Schotse muziekblad Is This Music? Zowel zea als labelgenoot Persil worden door de BBC uitgenodigd om op 4 oktober in de Maida Vale Studio's te Londen een live-sessie op te nemen. De sessies vallen midden in de tournees die beide bands van eind september tot 8 oktober in Groot-Brittannië doen. Eind oktober doet zea drie optredens in Duitsland.

The Ik Jan Cremers

2007

zea De live-sessie van zea op 4 oktober 2006 in Maida Vale te Londen wordt in de nacht van 17 op 18 januari uitgezonden door de BBC op Radio One in het programma van Huw Stephens. Today I Forgot To Complain komt op vinyl bij het Duitse The Company With The Golden Arm. In juni gaat zea op tournee door Duitsland met optredens in o.a. Dortmund, Berlijn, Bremen en Hamburg. Een maand later doet het duo, naast optredens in Nederland en België, nog enkele Duitse shows waaronder een tijdens het Juicy Beats Festival te Dortmund. Op uitnodiging van het Freeze Festival doet zea op 22 september in de Harmonie te Leeuwarden een gezamenlijk concert met de uit 28 personen bestaande Friese brassband Soli Brass. Voor deze gelegenheid arrangeert Arnold de Boer vier bestaande nummers en schrijft hij twee nieuwe nummers. Daarnaast spelen zea en Soli Brass een stuk van Ali Hassan Kuban en een compositie van de blinde New Yorkse straatmuzikant Louis Hardin (1916-1999), beter bekend als Moondog.

2008

16 januari staat zea met The Ex in Instants Chavires te Parijs. Twee dagen later neemt Remko Muermans na acht jaar trouwe dienst afscheid van het Nederlandse publiek tijdens een optreden in OCCII, Amsterdam. Vanwege zijn verhuizing naar St. Petersburg is het praktisch onmogelijk nog langer deel uit te maken van zea. De officiële laatste vier optredens als duo zijn in februari in St. Petersburg en Moskou, al reist Muermans vervolgens ook mee naar Ethiopië, voor vijf optredens tussen 13 en 23 mei. Zea speelt in (nacht-)clubs, het Hager Fekir Theatre, op een muziekschool voor blinde kinderen en op de zevende editie van het Ethiopia Music Festival in de Alizé Club te Addis Abeba. Een maand later reist Arnold de Boer naar Ghana voor optredens en een studiesessie met Ken Carbonu uit de hoofdstad Accra. Zea levert een bijdrage aan het album Hark Too! Deze vinyluitgave van het Rotterdamse WORM is een remake van de LP Hark! van Wim T. Schippers en bevat verder bijdragen van o.a. Harry Merry, Coolhaven, Bertin, Raaskalbomfukkerz, Yoshimi en Dennis de Bel. De Boer bouwt in Makkum, in het magazijn van de winkel van zijn ouders, een studio waarin hij werkt aan een volgend album.

Harry Merry Wim T. Schippers

2009

Arnold de Boer produceert de muziek van Dan Geesin voor het speelfilmdebuut Kan Door Huid Heen van Esther Rots. Na 29 jaar en 1371 optredens stopt Jos Kley alias G.W. Sok in goed overleg als zanger van The Ex. De overige leden vragen Arnold de Boer om met hen op tournee. Hij neemt gitaar, zang en elektronica voor zijn rekening. Na solo-optredens in de Ethiopische steden Addis Abeba en Jima verschijnt in mei van zea de single We Better Boil Soup Of The Grown-Ups. De 7” is uitgebracht op rood vinyl en bevat zeven nieuwe elektronische popliedjes, waaronder een bewerking van een Ramones-klassieker onder de titel I Wanna Be Deleted. De single is de eerste uitgave op zea's eigen label Makkum Records. Zea gaat in juni op tournee door onder anderen Italië en de Balkan waarbij hij gezelschap heeft van Empee Holwerda (Solbakken, Kanipchen-Fit). Het New Yorkse duo Kanipchen-Fit (Holwerda met Gloria Holwerda-Williams) is eind november/begin december ook van de partij tijdens een tournee van twee weken door Slovenië, Servië, Kroatië en Macedonië. De twee acts brengen in deze periode ook een split-7” uit.

Kanipchen-Fit Solbakken The Ex

2010

zea in Lyon Na het verschijnen van het vierde album The Beginner gaat zea vanaf 17 mei twee weken op tournee door Frankrijk en Spanje, samen met Kanipchen-Fit, gevolgd door optredens in de Balkan in juli.

2011

Naast optredens met The Ex heeft zea tijd voor een eigen tournee. Hij reist in de maanden september en oktober samen met Disk Jochie Grrrt door Europa voor twee optredens in België, twee in Duitsland, negen in Frankrijk, twee in Spanje en drie in Groot-Brittannië. Het afsluitende optreden is op 9 oktober in Londen.

2012

Op 14 januari vertrekt zea naar Ghana voor een aantal optredens en het opzetten van een studio aan de rand van de hoofdstad Accra, een initiatief van daar wonende priester Joop Visser. Hij neemt daar ook nieuwe nummers op en werkt samen met Ken Carbonu, King Ayisoba, GOJE Group Oyarifa en andere Ghanese muzikanten. 24 februari presenteert zea in de OCCII te Amsterdam een vinylsingle samen met de Franse klarinettist Xavier Charles. Het plaatje bevat een versie van Bourgeois Blues en twee nieuwe nummers: It's Quiet en Insecurity Expert. Recyclist (maart) is een 12" op zea’s Makkum Records met remixen van bevriende elektronische muzikant Malorix (Jelmer Cnossen) door Filastine, Jason Forrest (a.k.a. Donna Summer), FFF, 1-speed Bike en zea zelf.

2013

Arnold de Boer levert de teksten voor het album Exit! van Mats Gustafssons Fire! Orchestra. Hij vergezelt dit gelegenheidsorkest in januari tijdens enkele Zweedse optredens. Het Friestalige liedje Ik Kin Der Net By wordt uitgebracht als download. Het bijbehorende animatiefilmpje op YouTube levert de muzikant veel aandacht op in de Friese media. In april doet zea een korte gezamenlijke Britse tournee met Space Siren. Vanaf 30 mei tot en 13 juli gaat zea op Europese tournee met King Ayisoba met wie hij eind maart in Ghana al enkele optredens heeft gedaan. De tournee gaat via Kopenhagen door Zweden, Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Spanje.

Space Siren

Discografie zea

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's zea

Audio/Video zea

Video zea

Zea - Clocks (19-12-2003)
Zea - Clocks (19-12-2003)
Zea - Ik kin der net by
Zea  - Ik kin der net by
Zea - Lief en Vies / Kik ...
Zea - Lief en Vies / Kik Kids
Zea New Kicks
Zea New Kicks
Zea - We Buried Indie Roc...
Zea - We Buried Indie Rock Years Ago
Zea - We've Got A Crisis
Zea - We've Got A Crisis
Zea - Song for Electricity
Zea - Song for Electricity
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Zea - Song for Electricity

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer