Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

highlife

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

Afro-pop
Ghana
wereldmuziek

Uitgelicht

Geschiedenis

Highlife is de volksmuziek van Ghana.
Lees meer...

De Jongens Driest

Onder de naam De Jongens Driest vermengen de drie blazers Janfie van Strien (sopraansax), Arno Bakker (sousafoon) en Joop van der Linden (trombone) jazz met klezmer, balkanmuziek, Afrikaanse highlife en Latijns-Amerikaanse muziek. Het trio is zowel op internationale jazzfestivals te zien als Lowlands, de Parade en Oerol. Een optreden in ... Lees meer...

Geschiedenis van Highlife

Highlife is de volksmuziek van Ghana.

Ghana is gelegen in het noorden van Afrika. Het wordt omringd door de landen Ivoorkust, Burkina Faso en Togo en de golf van Guinee. De staat verkrijgt in 1957 onafhankelijkheid van Engeland. Ghana wordt bewoond door diverse Afrikaanse stammen, ieder met een eigen taal. De bekendste muziek uit Ghana is de highlife, ontstaan uit een mix van de kerkmuziek en militaire marsmuziek van de Europese kolonialen, de eigen traditionele muziek en die van nabijgelegen landen als Liberia en Sierra Leone. Highlife is popmuziek die vooral op de uitgaansvloer te horen wordt gebracht. De veelal arme bevolking beeldt zich tijdens het dansen in mooie kleren te dragen, dure dranken te drinken en eenzelfde hoogbeschaafde avond te genieten als de Europese elite. Samengevat in één woord: highlife.

In de jaren twintig en dertig is highlife in heel Ghana populair en worden er vele tientallen 78-toeren platen op de markt gebracht. Na de tweede wereldoorlog groeit de Amerikaanse invloed en sluipen ook jazz en swing de highlife binnen. Hierdoor ontstaat het subgenre dansband highlife, gespeeld door grote orkesten. Met de opkomst van de elektrische gitaar in de jaren vijftig ontstaat de gitaarband highlife, de meest energieke en poppy variant. De jaren zestig brengen Ghana een politiek en sociaal-maatschappelijk roerige periode, die dik twintig jaar zou duren, en waarop veel muzikanten het land verlaten, onder andere naar Nederland.

Midden jaren zeventig biedt ons land de hier aanwezige Ghanezen een generaal pardon, waardoor ze hun familieleden kunnen laten overkomen. Zo ontstaat een eigen gemeenschap, die zich vooral vestigt in de Amsterdamse Bijlmer en Den Haag. De Ghanese samenleving is erg besloten, met veel familieleden die bij elkaar in huis wonen. Daarbinnen heeft zich in hoge mate een maatschappelijke (sociaal, politiek en religieus) organisatie voorgedaan - de meeste Ghanezen zijn goed geschoold - met diverse organisaties, waaronder een eigen radiostation.

Ghanese artiesten in Nederland zijn o.a. orkest Akwaaba en zanger/gitarist Sloopy Mike Gymfie, die beide highlife brengen, zangeres en danseres Rebecca Atanga, die diverse muziekstijlen mixt, zanger Smilin Osei, die hedendaagse Afrikaanse muziek speelt op authentieke instrumenten, slagwerkgroep Yama Yama en gitarist Kweku Mensah, die onder meer met Luther Vandross en Ray Slijgaard werkte.

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

a
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer