Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

4 WHEEL DRIVE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

4 Wheel Drive

Periode

1987 - heden

Genre

akoestisch, Americana, bluegrass, country

Pseudoniemen

4Wheel Drive, Four Wheel Drive

4 Wheel Drive

Bluegrassformatie opgericht door Paul van Vlodrop die na twaalf jaar en talloze bezettingswisselingen haar eerste album uitbrengt en zich aan de top van de Europese bluegrass vestigt.
Volledige biografie...

Bezetting

Jan Michielsen   gitaar, zang
Edu Grin   mandoline, zang
Jürgen Biller   banjo, zang
Joost van Es   viool, zang
Paul van Vlodrop   banjo, mandoline, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Peter Broekhuysen   banjo
Theo Lissenberg   basgitaar, zang
Hendrik Ahrend   dobro, gitaar, mandoline, viool, zang
Heiko Ahrend   contrabas, gitaar, zang
Johannes Bodingius   gitaar, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1986   Country Ramblers
2000   Joris Linssen & Caramba
2005   Savannah
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie 4 Wheel Drive

Bluegrassformatie opgericht door Paul van Vlodrop die na twaalf jaar en talloze bezettingswisselingen haar eerste album uitbrengt en zich aan de top van de Europese bluegrass vestigt.

1987

4 Wheel Drive wordt opgericht als begeleidingsband voor het theaterstuk Vuur In De Sneeuw bij het RO-theater, een van oorsprong Amerikaans toneelstuk (A Lie Of The Mind) van Sam Shepard uitgevoerd door het RO-theater. 4 Wheel Drive verzorgt de muziek voorafgaand aan het toneelstuk en tijdens de decorwisselingen. De groep bestaat uit Paul van Vlodrop (ex-Country Ramblers), Peter Broekhuysen (ex-Clampett Gang en ook actief in Dr. Broccoli) en de Duitse broers Hendrik en Heiko Ahrend.

Country Ramblers

1999

Na twaalf jaren verschijnt in december eindelijk de debuut-cd No Doubt About It van 4 Wheel Drive. Het album wordt zeer positief ontvangen in zowel binnen- als buitenland.

2000

Peter Broekhuysen en Hendrik Ahrend verlaten de band, de eerste om muzikale meningsverschillen, de tweede vanwege een verhuizing naar Stuttgart. Voor de twee opengevallen plaatsen komt slechts één invulling: de Belgische gitarist Jan Michielsen. De groep wordt door lezers van het maandblad Country Gazette en leden van de Dutch Country Music Association (DCMA) uitgeroepen tot beste akoestische band. Theo Lissenberg maakt ook deel uit van de bluesgrassband Skyland.

Skyland

2001

4 Wheel Drive wordt opnieuw uitgeroepen tot akoestische band van het jaar.

2002

Tijdens de European World of Bluegrass wint de band de Best European Bluegrassband Award. 4 Wheel Drive reist naar de Verenigde Staten voor een succesvol optreden op het World of Bluegrass Festival in Louisville, Kentucky, gevolgd door een optreden in The Station Inn te Nashville. Het Amerikaanse muziekblad Bluegrass Unlimited weidt een verhaal aan de band.

2003

Op 6 maart bereikt het droevige nieuws de buitenwereld dat Theo Lissenberg op 54-jarige leeftijd is overleden.

Ruud Hermans Savannah

2005

4 Wheel Drive maakt naast Savannah, Ruud Hermans en Jolanda Peters deel uit van theatershow Country Road deel 2 die vanaf oktober een seizoen lang langs de Nederlandse theaters trekt.

2006

In Voorthuizen, tijdens de jaarlijkse European World of Bluegrass, wordt de band opnieuw door het publiek verkozen tot Best European Bluegrassband. 4 Wheel Drive speelt in twee bezettingen: de internationale bezetting met naast Joost van Es (fiddle, zang) en Edu Grin (mandoline, zang) ook gitarist Jan Michielsen (België), banjospeler Jürgen Biller (Duitsland) en contrabassist Alfred Bonk (Duitsland), en de bezetting tijdens de Nederlandse theatershow Country Roads met Joost van Es, Paul van Vlodrop (banjo, mandoline, zang), Jan Michielsen (gitaar, mandoline, zang) en Jeroen Groenendijk (contrabas, zang) (Joris Linssen & Caramba).

Joris Linssen & Caramba

2007

4 Wheel Drive Tijdens de jaarlijkse European World Of Bluegrass te Voorthuizen ontvangt de buitenlandbezetting van 4Wheel Drive weer de European Audience Popularity Award 2007.

2008

Op het eigen label Stoney Man Records (vernoemd naar voormalig bandlid Theo Lissenberg, componist van het nummer Stoney Man Mountain) verschijnt het album Another Town. Een van de optredens dit jaar is op 28 juni tijdens het jaarlijkse Folk & Bluegrass Festival in de Ierse plaats Westport. In het seizoen 2008/2009 gaat de band op tournee met de voorstelling Somewhere Between (American Tunes), samen met Savannah en de solisten Jolanda Peters en Ruud Hermans (tevens gastheer).

Ruud Hermans Savannah

Discografie 4 Wheel Drive

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's 4 Wheel Drive

Audio/Video 4 Wheel Drive

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer