Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

5 SLAG 1 WIJD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1984 - 1988

Genre

fusion

5 Slag 1 Wijd

5 Slag 1 Wijd is een zeskoppige groep die bestaat uit pop- en jazzmuzikanten. In 1985 behaalt de groep de tweede plaats in de finale van de Grote Prijs van Nederland.
Volledige biografie...

Bezetting

Eric Eldering   basgitaar
Bart Van Helsdingen   drums
Mark Timmer   trombone
Klaas ten Holt   gitaar, zang
Jeroen Zijlstra   trompet, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Hans Dagelet   trompet, zang

Genoemd in de biografie van

1980   Zijlstra
1984   F.C. Gerania
1985   Gin on the Rocks
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie 5 Slag 1 Wijd

5 Slag 1 Wijd is een zeskoppige groep die bestaat uit pop- en jazzmuzikanten. In 1985 behaalt de groep de tweede plaats in de finale van de Grote Prijs van Nederland.

1984 - 1988

5 Slag 1 Wijd ontstaat naar aanleiding van jamsessies door acteur Hans Dagelet (trompet) en regisseur Mark Timmer (trombone) tijdens pauzes van theaterrepetities. Aangevuld met onder meer saxofonist/zangeres Vera Vingerhoeds (ex-FC Gerania) en gitarist/zanger Klaas ten Holt (The Dutch) groeit 5 Slag 1 Wijd uit tot een zeskoppige band met zowel jazz- als popmuzikanten. Als het Dagelet niet lukt zijn acteercarrière met muziek te combineren wordt hij vervangen door trompettist Jeroen Zijlstra. Tijdens expressieve optredens mengt de groep free jazz met funk, ballades en reggae, gezongen in het Engels, Nederlands, Duits en Frans. In 1985 behaalt de groep de tweede plaats in de finale van de Grote Prijs van Nederland. De prijs levert veel optredens op en geld voor het opnemen van een plaat. De muziek op het debuutalbum 5 Hit 1 Miss (1986) wordt in recensies vergeleken met de Duitse groep Palais Schaumburg. De band tourt door Nederland en geeft concerten in Moskou en Leningrad. Het tweede en laatste album Zet 'Em Op (1987) wordt door muziekblad Oor geprezen omdat de bandleden 'zowel pop- als jazzliefhebbers constant op het verkeerde been blijven zetten'. Na 5 Slag 1 Wijd gaat saxofonist Vera Vingerhoeds verder met haar eigen jazzprojecten als Lazybones (met gitarist Corrie van Binsbergen) en als programmamaker voor de NPS-radio. Gitarist/zanger Klaas ten Holt componeert filmmuziek (o.a. De Passievrucht en Zwarte Sneeuw) en formeert de band Emma Peel. Trompettist Jeroen Zijlstra treedt vanaf 1999 succesvol op met zijn Nederlandstalige groep Zijlstra.

F.C. Gerania Lazybones The Dutch Zijlstra

Discografie 5 Slag 1 Wijd

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video 5 Slag 1 Wijd

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer