Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AARDVARCK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1996 - heden

Genre

downtempo, IDM

Online

Officiële website

Pseudoniemen

DJ Aardvärck

Aardvarck

Aardvarck is muzikant en DJ Mike Kivits uit Den Bosch. Geïnspireerd door hiphop, funk, soul, disco, house music, dub, jazz en new wave maakt hij complexe dancetracks die zijn te vergelijken met Aphex Twin en Funkstörung. Hij runt samen met bevriende muzikanten het label Music For Speakers.
Volledige biografie...

Bezetting

Mike Kivits   elektronica, producer

Genoemd in de biografie van

1993   Maarten van der Vleuten
1997   Maarten van der Vleuten
2003   Laidback Luke
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Aardvarck

Aardvarck is muzikant en DJ Mike Kivits uit Den Bosch. Geïnspireerd door hiphop, funk, soul, disco, house music, dub, jazz en new wave maakt hij complexe dancetracks die zijn te vergelijken met Aphex Twin en Funkstörung. Hij runt samen met bevriende muzikanten het label Music For Speakers.

1988

Mike Kivits (1965) wordt gegrepen door het housevirus en begint vanuit zijn woonplaats Den Bosch feesten in Brabant te organiseren.

1989

Mike ontmoet Sandor en David Caron tijdens een van zijn DJ-sets onder de naam DJ Aardvärck. Ze delen dezelfde interesse in de housemuziek uit Detroit. Het duo overtuigt hem dat je de beste resultaten behaalt met de meest simpele apparatuur.

1990 - 1992

Mike koopt een Roland S330 sampler en een Atari computer (cubase) en begint thuis te experimenteren. Hij maakt een alternatieve mix van het nummer Machine #3180 op de 12” Cliché van N. Cantado (op Djax-Up-Beats).

1993

De eerste 12" maakt Aardvarck in de studio van 'Party Marty' Maarten van der Vleuten. Uit de vele apparatuur kiest hij de Roland 909 waarmee hij ritmes produceert die hij mixt met dierengeluiden. Het resultaat heet 2nd Groove 2 The Same Nation en komt uit op het label Djax-Up-Beats.

Maarten van der Vleuten

1995

In het gekraakte Vrieshuis Amerika aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam wordt Aardvarck de DJ van de succesvolle Palletclub waar hij drum&bass en nu- jazzfunk breakbeats introduceert in Amsterdam.

1996

Aardvarck brengt zijn eerste materiaal uit op Signum, het label van Maarten van der Vleuten. Als DJ komt hij in contact met de eigenaren van platenzaak Rush Hour in Amsterdam die de EP Spoken uitbrengen op hun zojuist opgerichte eigen label.

1997

DJ Aardvärck draait op diverse plekken zoals de Melkweg, Paradiso, de Effenaar, Tivoli, 013, de Westergasfabriek, Podewil (in Berlijn), Nighttown, Doornroosje en de Mazzo.

2000

Non Spoken verschijnt in februari en is de eerste plaat voor het label Delsin. Compilation 1 is de eerste cd op Aardvarck's eigen label Music For Speakers. Het label is een samenwerking met David Caron, Madcap, Sandor Caron en Sonar Lodge. Het label brengt avontuurlijke, vaak melancholisch klinkende, moderne elektronische dance uit. De DJ raakt vijf dagen in coma als vocht uit zijn voorhoofdsholte via een oog in zijn hersenen belandt. Na zijn genezing verandert Aardvarck zijn leven radicaal, wat ook tot uiting komt in zijn non-conformistische muzikale aanpak.

2001

De EP Emsees verschijnt in juni. Het is de eerste solo-uitgave van Aardvarck op Music For Speakers. De EP Nozum bevat een remix door Tony Nwachukwu van het Britse Attica Blues. Op Re Spoken staan remixen van Nubian Mindz en Domu.

2002

Het debuutalbum Find The Cow verschijnt in februari op Delsin. De cd/2lp bevat hardcore breakbeats gecombineerd met ambient soundscapes. Aardvarck draait in maart in Haarlem tijdens het Toon Festival. De EP Donkey Boy, die in november verschijnt, is een voorloper van zijn tweede album Amateur. De afsluitende track Secreet is een samenwerking met labelgenoot Sonar Lodge.

2003

DJ Aardvärck draait in januari op Noorderslag. In dezelfde maand verschijnt de EP Gensin op Delsin. Aardvarck is onderdeel van het Amsterdamse DJ-collectief Red Nose Distrikt. Hij maakt samen met Ronald Molendijk, Laidback Luke, Joost van Bellen, Lemon8 en Steve Rachmad een remix van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Het muziekstuk wordt op 17 april in de Melkweg te Amsterdam uitgevoerd. De makers omschrijven het project als een avontuur in geluid, waarbij sommige stukken dansbaar worden en andere een mix zijn van complexe structuren en vernieuwende ritmes. Tijdens Lowlands draait de DJ gekleed in Roodkapje-jurk.

Laidback Luke Lemon8 Steve Rachmad

2004

Eind mei vertrekt Aardvarck naar de Verenigde Staten voor enkele optredens.

2005

Met Rednose Distrikt organiseert Aardvarck elke woensdag een avond in de Amsterdamse club Bitterzoet. Tijdens de Filmmuseum Biënnale 2005 draait DJ Aardvärck op 9 april bij de filmcompilatie Bits & Pieces. Samen met Steven de Peven werkt hij mee aan het tweede album van Benny Sings. De drie 12" EP's onder de titel Cult Copy (2002-2005) worden in december verzameld op het gelijknamige album dat verschijnt bij Rush Hour. De DJ noemt het zelf zijn meest dansbare plaat. Het album laat invloeden horen van techno-grootheid Carl Craig. Een remix van Craig is te horen op de 12" Cult Copy Pt. 2 uit 2004.

Rednose Distrikt

2006

In februari vertrekt Aardvarck samen met Steven de Peven naar Cuba om daar met hun Rednose Distrikt aan een volgend album te werken. Aardvarck levert in april een bijdrage aan Matthäus Passion New Generation Remix 2006, de danceversie van het beroemde muziekstuk van Johann Sebastian Bach. Op 15 juni staat hij op Sonar, een van de belangrijkste festivals in Europa voor elektronische muziek. Aardvarck is co-producer van het nummer M&M2 op de EP Kremahitz van Maarten van der Vleuten.

Maarten van der Vleuten

2007

Van Rednose Distrikt verschijnt in de zomer het album POES met bijdragen van o.a. Benny Sings, Deborah Jordan (4HERO) en Mocky (Jamie Lidell). Remixen van Cult Copy door Dexter, Quince en Dylan Hermelijn verschijnen op vinyl.

2008 - 2009

Na het album Pigstyle (2008) op Nod Navigators (een sublabel van Kindred Spirits) verschijnt op het Amerikaanse label Mochilla onder de naam Aardvark het album Love Music. Het album Titi is de opvolger van Find The Cow (2002) en gratis te downloaden vanaf de website van het label Eat Concrete. Aardvarck levert bijdragen op Notebook Living (2008), het tweede album dat Wonder Allen-Smith onder de naam Wonder grotendeels in Engeland opneemt.

Wonder (1)

2010

Over het album Choice, de tweede cd voor het label Eat Concrete, schrijft het muziekblad Oor in augustus: 'Als je deze 22 nummers in een hokje wilt duwen, kan er worden gezegd dat op Choice vooral rustig en sferisch werk te horen is.' Eat Concrete beschrijft de verzameling tracks als 'from bass-heavy dub to lush soundscapes, broken beats and soul vocals'.

2011

Het derde album Anti Concept komt uit op Eat Concrete. De plaat bevat deep ambient, minimalstische soundscapes, dub, Detroit techno en onder meer samples van Jon Hassell, Fennesz en Talk Talk.

Discografie Aardvarck

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Aardvarck

Audio/Video Aardvarck

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer