Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AGOG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Agog

Periode

1993 - heden

Genre

funk, impro, jazz, rock

Online

Officiële website

Agog

Het trio Agog oogt qua bezetting als een klassiek rocktrio, maar haalt zijn finesse en improvisatie-insteek uit de jazz. Gitarist Frank Wingold, basgitarist Mark Haanstra en drummer Joost Lijbaart hebben lak aan genre-beperkingen. De groep wint twee concoursen en ook de pers is enthousiast. 'Agog raast langs de grenzen tussen ...
Volledige biografie...

Overige muzikanten

Boudewijn Lucas  

Biografie Agog

Het trio Agog oogt qua bezetting als een klassiek rocktrio, maar haalt zijn finesse en improvisatie-insteek uit de jazz. Gitarist Frank Wingold, basgitarist Mark Haanstra en drummer Joost Lijbaart hebben lak aan genre-beperkingen. De groep wint twee concoursen en ook de pers is enthousiast. 'Agog raast langs de grenzen tussen jazz, rock, kamermuziek en volksmuziek, en weet die balanceeract te vangen in complexe composities vol absurde wendingen en aanstekelijke grooves,' aldus NRC Handelsblad. De groep heeft inmiddels vier CD's en een aantal buitenlandse tournees op zijn conto.

1993 - 1995

De Duitse gitarist Frank Wingold (Speyer, Duitsland, 9 januari 1968), basgitarist Boudewijn Lucas (Rotterdam, 1962) en drummer Joost Lijbaart (Amsterdam, 25 september 1967) hebben elkaar op het Hilversums Conservatorium leren kennen. Gedrieën formeren ze Agog. Gezien de bezetting is het niet zo vreemd dat de band balanceert tussen rock en jazz, zonder dat de muziek te kwalificeren valt als jazzrock. De band doet in 1993 mee aan de Europ' Jazz Contest en wint de finale. Bovendien wordt Wingold bekroond met de solistenprijs. Het debuutalbum van Agog, Eat Time, verschijnt in 1995 op het Duitse label Jazzhaus Musik.

2001

Boudewijn Lucas verlaat de groep; Mark Haanstra (Leusden, 21 maart 1974) is zijn opvolger. Hij speelt mee op de tweede CD, Shortcuts To Detours, die TryTone nog in hetzelfde jaar uitbrengt.

2002

Agog wint de finale van de Dutch Jazz Competition. Joost Lijbaart gaat met de solistenprijs strijken, wat met Elvin Jones in de jury een groot compliment is.

2004

De CD Meltdown maakt Agog in samenwerking met het Zapp String Quartet. Het album wordt gepresenteerd tijdens de MusikTriennale in Keulen.

2005

Voor het project Agog Plays Radiohead wordt Agog uitgebreid tot een kwintet, met saxofonist Jasper Blom en toetsenspeler Jozef Dumoulin.

2008

In mei maakt de groep een tournee door India met concerten in Mumbai, Bangalore en Goa. In september wordt de nieuwe CD ten doop gehouden, Some Frump Punk.

2010

Twee weken lang toert Agog door China, met concerten in Peking, Guangzhou en Sjanghai.

Discografie Agog

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Agog

Audio/Video Agog

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer