Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ALBERT WEST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Optreden Nationaal Songfestival 1975, NOS (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

02-09-1949 - 04-06-2015

Genre

Gulden Vedel, Nederlandstalig, pop, zang

Online

Officiële website
Beeld en Geluidwiki

Albert West

Brabantse zanger die uitgroeit tot een van Nederlands meest succesvolle artiesten en meer dan 35 jaar blijft optreden en platen maken.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1970   Gerard Stellaard
1973   The Shuffles
1975   De Deurzakkers
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Albert West

Brabantse zanger die uitgroeit tot een van Nederlands meest succesvolle artiesten en meer dan 35 jaar blijft optreden en platen maken.

In bezetting van

Stars On 45   zang
The Shuffles   zang

1973

Albert Westerlaken (Den Bosch, 2 september 1949) verlaat The Shuffles om solo verder te gaan. In mei wordt zijn eerste single Ginny Come Lately, een cover van Brian Hyland, een grote hit. In heel Europa scoort het plaatje goed en blijft in Oostenrijk zelfs bijna een jaar lang op nummer 1 staan. Het succes markeert het begin van een lange platencarrière met covers van ballads uit de jaren zestig. De covers van Tell Laura I Love Her en Put Your Head On My Shoulder worden dit jaar eveneens hits.

The Shuffles

1975

Optreden Nationaal Songfestival 1975, NOS (bron: fotocollectie Beeld en Geluid) West doet mee aan het nationale songfestival met het liedje Ik Heb Geen Geld Voor De Trein maar verliest van Teach-In's Ding-adong. Het nummer wordt wel een grote hit en ook My Dear Rose scoort in november goed.

Teach-In

1976

In september scoort West een hit met het door Hans Vermeulen geschreven Memory Of Life. Met dit nummer slaat de zanger een eigen muzikale richting in. De samenwerking met hitproducer Hans van Hemert brengt in de volgende jaren echter weinig succes.

Hans van Hemert Hans Vermeulen

1981

Wanneer producer Martin Duiser zich gaat toeleggen op Albert West wordt in augustus een hit gescoord met Don't Say You Leave This Summer.

Martin Duiser

1984

Manager Jan Vis heeft zijn eigen studio geopend en bezorgt West een nieuwe hit, Hot Havannah Nights. Albert West wordt ook producer en scoort in die rol een hit met het melodramatische lied Stille Willie van de BB Band.

1986

Jan Vis haalt tal van bekende Engelse en Amerikaanse artiesten naar Nederland waarvan er veel met West gaan samenwerken. Chris Andrews schrijft nummers voor West en de Brabantse zanger scoort zelfs een hit met Albert Hammond, Give A Little Love. Daarna verschijnt de succesvolle elpee Hammond & West waarop zowel oude hits van beide zangers als nieuw repertoire.

1988

West wordt voornamelijk LP-artiest en het album West & Friends verschijnt, waarop de zanger zijn oude hits zingt met de originele artiesten zoals Helen Shapiro, Tony Christie en Brian Hyland. Na een TV-special wordt de plaat bekroond met goud.

1989

NCRV, 1989 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Op 31 augustus viert Albert West zijn 25-jarig jubileum op de planken. Er verschijnt een album met nieuw opgenomen hits waaraan o.a. de zangeressen Dana en Claudia Robine hun medewerking verlenen. Eind van het jaar gaat een wens in vervulling als West voor de NCRV een aantal TV-programma's mag presenteren. In de jaren negentig groeit hij uit tot een veelgevraagd spelleider en evenementenpresentator in Nederland.

1991

Albert West haalt weer eens de tipparade met Endless Summernights.

1992

Zijn eigen versie van het Shuffles-succes Cha La La I Need You komt niet verder dan de tipparade.

The Shuffles

1993

West scoort voor het eerst sinds '86 weer een hit met Mockin'Bird Hill als hij, net als het nog succesvollere Roots Syndicate, snel reageert op de populariteit van het muziekje onder het reclamefilmpje van een verzekeringsmaatschappij.

Roots Syndicate

1995

Met Veronica-collega Bart de Graaff viert West het tienjarig jubileum van Zomertruuk, een door Nederland rondtrekkend muzikaal programma. Op 24 juni voert Albert West voor het eerst het liedje The Future Starts Today uit. Het nummer is speciaal door Henk Westbroek geschreven voor de padvindersjamboree waarvan de openingsceremonie op 2 augustus door de NOS live wordt uitgezonden. In september begint hij met het presenteren van het TV-programma Op Nieuwe Toeren met uitsluitend Nederlandse muziek.

Henk Westbroek

1996

De single Het is tijd, samen met het Boomfeestkinderkoor, wordt opgenomen ter gelegenheid van de veertigste Nationale Boomfeestdag (georganiseerd door UNICEF en Stichting Colombine). De opbrengst van de plaat gaat naar natuurprojekten in ontwikkelingslanden.

1997 - 1998

De singles Het Is De Tijd (1997) en Ay No Digas/I Call Your Name (1998) verschijnen achtereenvolgens bij Multidisk en VAN Records. Tevens is Albert West op televisie te zien naar aanleiding van zijn 35-jarig jubileum als artiest.

1999

Op zondag 22 augustus geven The Shuffles en Albert West op het Gildeplein te Rosmalen voor de tweede keer een reünie-concert.

The Shuffles

2003

In mei neemt de Band Zonder Banaan samen met Albert West de single Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polkadot Bikini op.

Band Zonder Banaan

2005

Net als de militairen uit het Britse leger onder leiding van sergeant Roger Parr nemen ongeveer 150 Nederlandse militairen in hun legerlamp te Afghanistan een videoclip op bij het nummer Is This The Way To Amarillo, origineel uitgevoerd door Tony Christie en in 1988 een hit voor Albert West. Naar aanleiding van deze clip treedt de zanger in de zomer op in Afghanistan voor de militairen die daar zijn gestationeerd. Amarillo wordt in een nieuwe versie ook gebruikt voor een reclame van het biermerk Bavaria. Onder dezelfde titel wordt een verzamelalbum uitgebracht.

2009

Tijdens zijn 45 Jaar Jubileumtour wordt de zanger begeleid door het uit ruim veertig musici bestaande Benny's Big Show Orchestra. Laura Vlasblom is tijdens deze theatertournee speciale gast.

2010 - 2015

Albert West rijdt voor het goede doel in januari 2010 mee met het autosportevenement Arctic Challenge Tour. In de zomer van dat jaar verschijnt als download zijn single Vol Met Vragen. Het nummer is geschreven door Leo Driessen en de muziek ingespeeld door de muzikanten uit het televisieprogramma De Beste Zangers Van Nederland: Marijn van de Berg, Serge Bredewold, Gregor Hamilton en Marcel Fisser. De muzikanten vormen ook de vaste begeleidingsband van Jan Smit en Nick & Simon tijdens hun concerttournee. Eind 2012 raakt de zanger verlamd door een ruggenmerginfarct. Tijdens zijn langdurige revalidatie belandt hij na een fietsongeluk op 27 mei 2015 op de intensive care. Een week later komt de zanger in het St. Elisabethziekenhuis in Tilburg te overlijden.

Leo Driessen

Discografie Albert West

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Albert West

Audio/Video Albert West

Video Albert West

Albert West - Listen
Albert West - Listen
amarillo - albert west (L...
amarillo - albert west (LL Remix 2005)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
amarillo - albert west (LL Remix 2005)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer