Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ALTAR

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Altar

Periode

1992 - 2007

Genre

black metal, deathmetal, metal, thrashmetal

Altar

Death metalband uit Coevorden en Hardenberg die met zijn eerste releases het christelijke deel van de natie tegen zich in het harnas jaagt. Met het klimmen der jaren slijt het 'Youth Against Christ'-image, terwijl ook op muziekgebied nieuwe metalwegen verkend worden.
Volledige biografie...

Bezetting

Richard Ludwig   gitaar
Marcel Verdurmen   gitaar
Frank Schilperoort   drums
Michel Coppens   zang
André Hemel   basgitaar

Overige muzikanten

Edwin Kelder   zang
Sjoerd Visch   drums
Marcel van Haaf   gitaar
Bert Huisjes   gitaar
Reinier de Vries   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1996   Ordo Draconis
1999   Manny van Oosten
1999   Severe Torture
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Altar

Death metalband uit Coevorden en Hardenberg die met zijn eerste releases het christelijke deel van de natie tegen zich in het harnas jaagt. Met het klimmen der jaren slijt het 'Youth Against Christ'-image, terwijl ook op muziekgebied nieuwe metalwegen verkend worden.

1992

Altar wordt opgericht door Edwin Kelder (zang), Marcel van Haaf (gitaar), Bert Huisjes (gitaar), Nils Vos (bas) en Marco Arends (drums). Nadat het vijftal zich een aantal maanden in de oefenruimte heeft opgesloten, neemt Altar in juli de demo And God Created Satan To Blame For His Mistakes op. Deze tape verkoopt zo'n 1500 maal.

1993

Op basis van de demo bouwt Altar een goede naam op in de undergroundscene. Diverse platenmaatschappijen tonen interesse in de band, maar uiteindelijk tekent Altar bij het Zaanse Displeased Records.

1994

Het debuutalbum Youth Against Christ blijkt een schot in de roos. De cd gaat gepaard met provocerende merchandise die op scholen in de streek waar Altar woont verboden wordt. Kelder's teksten worden zelfs in een lokale krant vertaald in het Nederlands en geanalyseerd.

1995

Gitarist Van Haaf stapt uit de band en Marcel Verdurmen (ex-Mandator) neemt de vrijgekomen plaats over. Inmiddels weet heel Nederland van het bestaan van Altar, daar RTL4 aandacht voor de band inruimt in het programma Ooggetuige van Ruud ter Weijden.

1996

Altar In maart komt het album Ego Art uit. Doordat Verdurmen het grootste gedeelte van de nummers schrijft laat het een iets ander Altar horen. Ook de teksten zijn beduidend milder. Ego Art brengt de band desalniettemin op het campingfestival van Dynamo Open Air.

1997

Het rommelt opnieuw in de bezetting van Altar. Drummer Marco Arends stapt op en het kost enige moeite een vervanger te vinden. Diverse drummers bedanken voor de eer, voordat de band in komt contact met Sjoerd Visch. Hij heeft niet eerder in bandverband gespeeld maar blijkt de juiste persoon om de opnamen voor de derde cd mee voor te bereiden.

1998

Als Altar in de studio zit vindt nog een wijziging in de samenstelling plaats. De samenwerking met gitarist Bert Huisjes verloopt een stuk minder, wat er toe leidt dat hij vervangen wordt door Richard Ludwig. De plaatopnamen lopen door deze ontwikkeling wat vertraging op, maar tegen de zomer wordt Provoke uitgebracht. De metal van het vijftal is opnieuw breder geworden en neigt zelfs wat meer naar thrashmetal. Toeren met een bekendere buitenlandse band doet Altar niet. Wel staat men geregeld op het podium met Nederlandse groepen als God Dethroned en Liar Of Golgotha. Eind augustus treedt Altar op op het Lowlands Festival.

God Dethroned Liar Of Golgotha

1999

Altar mag niet tijdens de Metalnight in Vroomshoop spelen na kritiek uit de christelijke gemeenschap en een telefoontje naar de organisatie van burgemeester Meulman. Altar en Displeased Records verbreken hun overeenkomst. In juli komt Altar's vierde album uit. Op In The Name Of The Father keert de band tekstueel terug naar de eerdere jaren. Dit omdat christelijke politieke leiders de groep nog altijd dwarsbomen, vooral op plaatselijk niveau. De cd-presentatie vindt plaats op het Wâldrockfestival in het Friese Burgum (met onder meer Immortal, Mercyful Fate en Sepultura op het programma).

2000

Altar treedt aan op Noorderslag. Plannen voor een Amerikaanse toer komen in gevaar als bij drummer Sjoerd Visch de ziekte van Pfeiffer wordt vastgesteld. Het album Until Heaven Forbids komt uit in juni. In de herfst tourt Altar door Amerika. Samen met producers Peter de Koster en Berthus Westerhuis gaat Altar in november de studio in voor opnamen voor het album Red Harvest.

Peter de Koster

2001

Het album Red Harvest komt uit op 17 april. Zanger Edwin Kelder loopt tweemaal tijdens een optreden van het podium. Na de tweede keer, tijdens een optreden in Coevorden, blijft hij definitief weg. In september lijkt het er even op dat Altar is opgeheven. Drummer Sjoerd Visch gaat verder in To Elysium en The Monolith Deathcult.

The Monolith Deathcult To Elysium

2002

Na enkele maanden stilte gaan gitaristen Marcel Verdurmen en Richard Ludwig in het najaar verder met een nieuwe line-up. Met zanger Arnold Oude Middendorp, bassist Reinier de Vries en drummer Marco de Groot (ex-Blind Justice) werkt de band aan nieuw materiaal.

Blind Justice

2003

Het eerste optreden in de nieuwe bezetting vindt 18 januari plaats in Coevorden.

2004

Drummer Marco de Groot verruilt Altar voor de black metalgroep Ordo Draconis.

Ordo Draconis

2005

Gitarist Marcel Verdurmen speelt naast Altar ook in Orphanage.

Orphanage

2006

Met nieuwe zanger Michel Coppens, bassist André Hemel en drummer Frank Schilperoort neemt Altar een volgend album op.

2007

In oktober verlaat Schilperoort om persoonlijke redenen de band. De overige leden zien er geen heil meer in verder te gaan. Als afscheid zet Altar de demo-opnamen voor het geplande album gratis online beschikbaar op hun website.

Discografie Altar

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Altar

Audio/Video Altar

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer