Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AMSTERDAM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1969 - 1974

Genre

rock

Amsterdam

Amsterdamse formatie, ooit begonnen als Penny Wise, die haar hoogtepunt kent in de vroege jaren zeventig. De groep legt zich toe op kwaliteitspop en is goed voor hits als Indian Pipe en Lucy Lucy. Zanger Peter van Asten brengt tevens onder het pseudoniem Peter Bewley enkele singles uit en vormt ...
Volledige biografie...

Bezetting

Michel van Dijk   zang
Donald Van Os   gitaar, zang
Peter van Asten   zang
Jacques Zwart   basgitaar
Martin Van Os   drums

Overige muzikanten

Johan Slager   gitaar
Robert Verwey   basgitaar
Egon Verhoeven   gitaar

Genoemd in de biografie van

1968   Het
1969   Peter van Asten
1971   Brainbox

Biografie Amsterdam

Amsterdamse formatie, ooit begonnen als Penny Wise, die haar hoogtepunt kent in de vroege jaren zeventig. De groep legt zich toe op kwaliteitspop en is goed voor hits als Indian Pipe en Lucy Lucy. Zanger Peter van Asten brengt tevens onder het pseudoniem Peter Bewley enkele singles uit en vormt samen met Richard de Bois onder de naam Ladybird Productions een succesvol produktieduo. Tevens is Van Asten actief als songschrijver voor andere artiesten.

1967 - 1969

De Amsterdamse popgroep Penny Wise wordt opgericht door de broers Martin en Donald van Os (respectievelijk drums en zang/gitaar) en ex-Het gitarist Jacques Zwart. In 1968 scoren zij een bescheiden hitje met de single Lilly Come Near Me, dat de tipparade haalt. De singles Silver Girl (1967) en Leave Me Alone (1968) verdwijnen in de anonimiteit. De broers Van Os besluiten, aangevuld met gitarist Johan Slager, bassist Robert Verwey en zanger Peter van Asten, als Amsterdam verder door het leven te gaan.

Het

1970

Met de singles Indian Pipe en Lucy Lucy verovert Amsterdam respectievelijk een 29e en een 13e plaats in de top 40. Julie Come Back reikt niet verder dan de tipparade. Amsterdam is goed voor kwalitatief hoogwaardige singles die een treffend tijdsbeeld geven; op Amerikaanse leest geschoeide pop met licht psychedische invloeden. Michel van Dijk (Les Baroques, Ekseption) neemt in de periode 1970-1971 de zang voor zijn rekening.

Ekseption Les Baroques

1971

De enige single die dat jaar van Amsterdam verschijnt, Jackie Gass, wordt geen hit. Op de plaat is ondermeer gitarist Egon Verhoeven te horen.

1972

Onder het pseudoniem Peter Bewley brengt zanger Peter van Asten een tweetal solosingles uit, waarvan It's Alright Bill de tipparade haalt. Rond Amsterdam is het dan al even stil.

Peter van Asten

1973

Amsterdam heeft inmiddels getekend bij Pink Elephant. De eerste single die van hen op dit label verschijnt heet Don't Be Down en is in februari goed voor een tipnotering. Op Don't Be Down zijn slechts de broers Van Os te horen in het gezelschap van vrienden en kennissen die geen deel uitmaken van de groep. Robert Verwey heeft de groep inmiddels verlaten.

1974

Ook de single Mary Lou komt niet verder dan een tipnotering. De opnamen voor het eerste album worden afgerond.

1975

In Muziekkrant Oor is in januari in de rubriek Daar Bij Die Molen te lezen dat 'door een verbijsterend gebrek aan muzikale inspiratie (...) de hoofdstedelijke groep Amsterdam uit elkaar is gevallen.' Postuum verschijnt nog het eerste album, simpelweg Amsterdam getiteld. In juni van dat jaar richt zanger Peter van Asten samen met Trace-manager Richard de Bois de productie- en managementmaatschappij Ladybird op. Als eerste wordt zangeres Sjoukje van 't Spijker, alias Maggie MacNeil, onder hun hoede genomen, die zojuist gebroken heeft met zanger Willem Duyn (alias: Mouth). Haar solo-singles Nothing Else To Do en vooral When You're Gone worden grote hits. Tevens zijn Van Asten en De Bois verantwoordelijk voor het succes van de horror- en teenybopperband Lemming voor welke ze ook de composities schrijven.

Lemming Maggie MacNeal Mouth & MacNeal Richard de Bois Trace

1976

Van Asten blijft zeer actief als producer. Zo is hij, samen met De Bois, de ontdekker van de Dolly Dots in 1979 en Centerfold in de jaren tachtig, werkt hij veel samen met Willeke Alberti en doet hij in de jaren negentig producerswerk voor onder andere Maurice Kroon en de Haagse groep Lichter Laaie.

Centerfold Dolly Dots Lichter Laaie Willeke Alberti

2013

Op 18 juli wordt bekend dat drummer Martin Van Os is overleden.

Discografie Amsterdam

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Amsterdam

Audio/Video Amsterdam

Video Amsterdam

Amsterdam Julie come back
Amsterdam Julie come back
Amsterdam - Blue Steel 44...
Amsterdam - Blue Steel 44.wmv
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Amsterdam Julie come back

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer