Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANITA MEYER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Anita Meyer overhandigt een cheque voor het Wereld Natuur Fonds aan Prins Bernhard, VOO, 1990 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1954 - heden

Genre

MOR, pop, zang

Online

Fansite
Officiële website

Anita Meyer

Rotterdamse zangeres die na een paar jaar sessiewerk in de jaren 80 en 90 brede erkenning vergaart door haar hoge, soepele stem en mainstream repertoire.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1952   Gerbrand Westveen
1953   Forrest
1971   Harry Mooten
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

17-6-22, Ahoy, Rotterdam
18-6-22, Ahoy, Rotterdam

Biografie Anita Meyer

Rotterdamse zangeres die na een paar jaar sessiewerk in de jaren 80 en 90 brede erkenning vergaart door haar hoge, soepele stem en mainstream repertoire.

In bezetting van

Eddy Starr Singers   zang
Holland   zang
Joy   zang
Rainbow Train   zang

1954 - 1971

Annita Meijer wordt op 29 oktober 1954 geboren in Rotterdam-zuid. Vier jaar later verhuist de familie naar IJsselmonde. Op haar dertiende begint ze te zingen in diverse koortjes. Ze treedt met haar broer René op en brengt al in 1965 haar eerste plaatje uit.

1972

Met broer René zit ze in de band Joy waarmee ze de single Sail Away opneemt.

Joy

1975

Anita Meyer wordt ontdekt door ex-Sandy Coast gitarist en producer Hans Vermeulen, die haar laat zingen in zijn sessie-band Rainbow Train met o.a. Dianne Marchal.

Hans Vermeulen Rainbow Train Sandy Coast

1976

AVRO's TopPop 1976 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Hans Vermeulen schrijft voor Meyer het nummer The Alternative Way, waarmee ze in maart een nummer 1-hit scoort. Dat vormt het startschot voor een bloeiende solocarrière. Haar album In The Meantime I Will Sing, onder muzikale begeleiding van Rainbow Train, levert in mei nog een hit op: You Can Do It. In november verschijnt een derde single, Just A Desillusion.

Hans Vermeulen Rainbow Train

1977

De singles Anita, That's My Name en It Hurts kunnen niet meten met het grote commerciële succes van Meyer's eerste twee singles. Onderwijl maakt Meyer nog steeds deel uit van Rainbow Train. Ze ontvangt een Edison en een Zilveren Harp.

Rainbow Train

1979

Het teleurstellende album I Love You Too Much verschijnt, waarop Meyer opnieuw begeleid wordt door Rainbow Train. In augustus valt de band uit elkaar, waarmee een einde komt aan de samenwerking tussen Meyer en Vermeulen.

Hans Vermeulen Rainbow Train

1980

Meyer stapt over naar platenmaatschappij Ariola en komt onder de hoede van de producer Martin Duiser, componist Piet Souer, tekstschrijver Gregory Elias en arrangeur Hans Hollestelle. In de zomer wordt de single Rock Me Up A Mountain een bescheiden succes.

Gregory Elias Hans Hollestelle Martin Duiser Piet Souer

1981

In februari haalt ze met haar single The Hurtin' Doesn't Go Away slechts de tipparade maar slaat in augustus genadeloos terug met de superhit Why Tell Me Why. Het nummer wordt de best verkochte single van 1981 en het album Shades Of Desire bereikt eveneens de eerste plaats van de albumlijst. In december weet ze haar succes te continueren met de ballad They Don't Play Our Lovesong Anymore.

1982

Het album Past, Present And Future levert wederom twee successen op: het vrolijke Idaho en The One That You Love. De langspeler, waarop voornamelijk covers staan, wordt goud en is bovendien goed voor een Edison. Vervolgens vertrekt de zangeres naar Japan om Nederland te vertegenwoordigen op het Yamaha Songfestival, waar ze samen met haar producers-team de eerste plaats verovert.

1983

De singles Goodbye To Love in oktober en Sandy's Song van het vijfde album Moments Together scoren opnieuw goed. Op het album staat ook een duet met Lee Towers, Just A Little Bit In Love. Dit vormt de aanleiding tot een intensieve samenwerking.

Lee Towers

1984

De singles Blame It On Love en Heart Of Stone scoren respectievelijk in maart en september redelijk. Voor Heart Of Stone maakt Meyer als eerste Nederlandse zangeres een videoclip. Het album Face To Face is inmiddels de vierde langspeler die Meyer met de hulp van Duiser, Souer, Elias en Hollestelle het licht doet zien. Aan het eind van het jaar begint ze aan een uitgebreide theater- en schouwburgtournee onder leiding van Jan Rietman begeleid door sessiemuzikanten. De geluidsbanden die Meyer voorheen begeleidden, worden in de kast gezet.

Gregory Elias Hans Hollestelle Jan Rietman Piet Souer

1985

In juli en oktober verschijnen twee singles, die niet verder komen dan de tipparade: The Story Of A New Born Love en Sometimes When We Touch. Daarna volgt een rustige periode voor de zangeres en haar man en manager Ton de Leeuwe. De uitgebrachte verzamelelpee Greatest Hits wordt platina.

1986

In januari scoort Meyer een enorme hit, Run To Me, een duet met Lee Towers. Ook de opvolger We've Got Tonight, getrokken van het duet-album Run To Me, levert wederom een hit op, dit mede dankzij Meyer's gastoptredens tijdens de indrukwekkende galaconcerten van haar populaire collega. Het album wordt platina. In het najaar verschijnt het album Now And Forever, waarvan de single You Are My Life de tipparade haalt.

Lee Towers

1987

Het titelnummer van haar laatstverschenen album Now And Forever, en geschreven door de Australiosche band Air Supply, wordt geen succes. Ook de opvolger Exodus in november valt tegen. De verkoop van de singles stagneert, maar haar albums blijven erg in trek. Ook mag men de zangeres graag live aan het werk zien. Haar tournees trekken immer volle zalen. Het album Première verschijnt, bestaande uit voornamelijk film- en musicalmelodieën.

1988

Naar aanleiding van het overweldigende succes op de bühne, besluit Meyer het in navolging van collega Lee Towers, grootser aan te pakken. Ze reserveert twee maal sportpaleis Ahoy' in haar geboorteplaats Rotterdam, dat binnen mum van tijd uitverkoopt. Van de concerten wordt een live-registratie gemaakt, die in de loop van het jaar verschijnt onder de titel The Ahoy' Concert. Deze registratie, begeleid door het orkest van pianist Jan Rietman, levert haar opnieuw een gouden plaat op. Samen met de Amerikaanse zanger Paul Anka neemt zij de single Having My Baby op.

Lee Towers

1989

Het album Close To You verschijnt met daarop materiaal van componist Burt Bacharach. In oktober treedt Meyer driemaal op in Ahoy', dat wederom uitverkoopt. De bijbehorende filmregistratie wordt uitgezonden in een driedelige special op tv.

1990

Avro's Service Salon 1990 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) De single Freedom is afkomstig van het album Autumn Leaves. Meyer zingt mee op de Nederlandse versie van Tom Parker's The Commandments.

1992

Het album en de gelijknamige single Music Music verschijnen.

1993

Met de single Het Spijt Me stort Meyer zich op het Nederlandstalige repertoire.

1994

De single I've Heard It All Before verschijnt, maar behaalt slechts de tipparade. Het succes neemt af. Haar echtscheiding wordt breed uitgemeten in de roddelbladen.

1996

In december zingt Meyer opnieuw Nederlandstalig op de single De Warmte Van Je Hart.

1998

Het album Dichter Bij Elkaar en de singles Wacht Op mij en Nooit Meer Naar Parijs verschijnen, hetzij zonder veel succes. In oktober is Meyer te gast bij Bart Peters in zijn programma LaLaLa Live.

1999

In 1999 treedt Meyer regelmatig op met onder andere Gerard Joling en René Froger.

Gerard Joling René Froger

2000

In oktober is Meyer een van de vele sterren die Lee Towers terzijde staan tijdens zijn vijf Gala's of the Year in Ahoy'.

Lee Towers

2001

Het album Spanish Guitar, dat eind maart verschijnt, bevat voor het merendeel covers. Op 10 april zendt het TROS-programma de TV show een portret van Meyer uit naar aanleiding van haar 25 jarig jubileum. Aan het eind van april wordt Meyer geridderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In juli komt de single Salome uit.

2006

Anita Meyer neemt deel aan Musicals In Ahoy' 2006 dat plaatsvindt van 17 tot en met 24 mei. Begeleid door een bijna veertig man sterk orkest, een showballet en het New Symphonic Orchestra zingt Meyer samen met o.a. Jamai, Danny de Munk, Kim-Lian, Nurlaila en Olivia Newton John hoogtepunten uit beroemde hitshows uit de hele wereld. Tijdens de Surpriseshow van Henny Huisman wordt de zangeres in maart gekoppeld aan de voetbaldames van Saenden 1 om gezamenlijk een voetbalsingle op te nemen naar aanleiding van het WK in Duitsland. Vanaf 7 oktober reist de musical Cats langs veertien Nederlandse theaters. Anita Meijer maakt daarin haar musicaldebuut in de rol van glamourkat Grizabella.

Danny de Munk Jamai Kim-Lian Nurlaila

2007

In de periode 25 juli tot en met 5 augustus speelt Anita Meyer opnieuw de rol van Grisabella in een nieuwe serie voorstellingen van Cats in Rotterdam gevolgd door optredens in Nijmegen in de periode 26 september tot en met 7 oktober.

2008

Vanaf januari reist Anita Meyer samen met het orkest van de Koninklijke Luchtmacht door het land met Hollywood In Concert. Tijdens dit programma worden bekende filmhits vertolkt. Tijdens de optredens in Den Haag, Rotterdam en Breda wordt de zangeres terzijde gestaan door Lee Towers. Meyer is speciale gast tijdens de concerten van de Toppers (René Froger, Gordon en Gerard Joling) op 23, 24 en 27 mei in de Amsterdam ArenA. Samen met Lee Towers en Rob de Nijs staat Anita Meyer op 28 november op de Fryske Music Night, waarbij ze alle drie een lied in het Fries zingen. Hun optredens worden afgewisseld met Friese artiesten. Op 12, 13 en 14 december treedt Anita Meijer op tijdens de vijfde editie van Max Proms in de Jaarbeurs te Utrecht. Tijdens het bijna drie uur durende evenement deelt de zangeres het podium met Marco Bakker, Ernst Daniel Smit, Guido's Orchestra en speciale gast Petula Clark.

Gerard Joling Gordon René Froger Toppers

2009

Tears Go By (oktober) is een album met klassieke popsongs uit de jaren vijftig, zestig en zeventig, waaronder Both Sides Now van Joni Mitchell, Time In A Bottle van Jim Croce en You Light Up My Life van Debby Boone. De dertien nummers zijn speciaal voor het begeleidende Metropole Orkest gearrangeerd. Tears Go By is op 13 november voor het eerst live te horen tijdens een Radio 5 Nostalgia concert van Anita Meyer met het Metropole Orkest.

Metropole Orkest

2011

Anita Meyer is vanaf 19 maart elke zaterdagavond te zien in de derde serie De Beste Zangers Van Nederland. In dit televisieprogramma van de Tros, dat is opgenomen in Zuid-Frankrijk en wordt gepresenteerd door acteur Victor Reinier, staat elke aflevering één zanger(es) centraal die voor de andere deelnemers een lied uitgekozen heeft om te zingen. De andere vocalisten zijn Xander de Buisonjé, Lange Frans, Wolter Kroes, Glennis Grace, Peter Koelewijn, George Baker en Do. Het programma levert twee nieuwe versies op van de Meyers hit Why Tell Me Why: een remix door DJ Guilliano en een duetversie met Lange Frans.

Do George Baker Glennis Grace Lange Frans Peter Koelewijn Wolter Kroes

2013

Anita Meyer speelt op 28 maart de rol van Maria in The Passion 2013. Tijdens dit muzikale evenement in Den Haag wordt het verhaal van Pasen tot leven gebracht aan de hand van hedendaagse Nederlandstalige popnummers. De zangeres wordt begeleid door een 23-koppig orkest onder leiding van Eric van Tijn. The Passion wordt live uitgezonden op Nederland 1 en internet en bereikt een recordaantal van 2,3 miljoen kijkers. Meyers versie van Laat Me Nu Toch Niet Alleen verschijnt op single en staat enkele weken in de lijst van de 100 meeste downloads op iTunes. De zangeres is ook te zien in de speelfilm 'Chez nous' van Tim Oliehoek. Samen met Alex Klaasen zingt ze hierin het nummer 'Idaho'.

Eric Van Tijn

2014

Na afloop van een speciaal concert in het Singer in Laren ontvangt Anita Meyer de Radio 5 Nostalgia Oeuvreprijs.

2015

Tijdens Holland Zingt Hazes in de Amsterdamse Ziggo Dome gaat Anita Meyer in duet met André Hazes jr. Samen zingen ze de Hazes-klassieker 'Eenzaam zonder jou'.

André Hazes Jr.

2017

Meyer doet opnieuw mee aan het televisieprogramma 'De beste zangers van Nederland' gepresenteerd door Jan Smit. Hierin weet ze met het nummer 'Flink zijn' van Robert Long haar collega-artiesten Brace en Maan tot tranen toe te roeren.

Brace Maan Robert Long

Discografie Anita Meyer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Anita Meyer

Audio/Video Anita Meyer

Video Anita Meyer

TOPPOP: Anita Meyer - Idaho
TOPPOP: Anita Meyer - Idaho
Anita Meyer - Why Tell Me...
Anita Meyer - Why Tell Me Why
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Anita Meyer - Why Tell Me Why

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer