Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANTON VAN ROOY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Wikimedia Commons

Periode

01-01-1870 - 28-11-1932

Genre

bariton, klassiek, opera

Anton van Rooy

De Nederlandse bariton Anton van Rooy wordt beschouwd als één van de grootste Wagnerzangers in zijn stemsoort. De carrière van Van Rooy speelt zich voornamelijk af in de Metropolitan Opera van New York, waar hij in tien jaar tijd maar liefst driehonderd voorstellingen zingt. Op 16 april 1908 is Van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

bariton

Biografie Anton van Rooy

De Nederlandse bariton Anton van Rooy wordt beschouwd als één van de grootste Wagnerzangers in zijn stemsoort. De carrière van Van Rooy speelt zich voornamelijk af in de Metropolitan Opera van New York, waar hij in tien jaar tijd maar liefst driehonderd voorstellingen zingt. Op 16 april 1908 is Van Rooy voor het laatst te horen in de MET en zingt de rol van Wanderer in de opera 'Siegfried' van Richard Wagner.

1870

Anton van Rooy wordt op 1 januari te Rotterdam geboren. Hij krijgt werkzaamheden als sigarenhandelaar maar besluit op 22-jarige leeftijd zang te gaan studeren bij de Duitse zangpedagoog Julius Stockhausen in Frankfurt am Main.

1894

Van Rooy heeft optredens als oratorium- en concertzanger. Zijn debuut in het Concertgebouw in Amsterdam is de uitvoering van de cyclus 'Dichterliebe' van Robert Schumann. Hierbij wordt hij aan de piano begeleidt door de dirigent Willem Kes. Als snel blijkt dat deze jonge kunstenaar een zanger van formaat belooft te worden.

Het Concertgebouw Willem Kes

1897

Dankzij de aanbevelingen van de Oostenrijkse dirigent Felix Weingartner en Daniela Thode, de dochter van Wagners weduwe Cosima Wagner, maakt Van Rooy zijn operadebuut tijdens de Bayreuther Festspiele in 1897. In de operacyclus 'Der Ring der Nibelungen' van Richard Wagner vertolkt hij de rol van Wotan. Hij zal deze rol tot 1902 tijdens alle festivals zingen, aangevuld met de rollen van Hans Sachs in 'Die Meistersinger von Nürnberg' in 1899 en Holländer in 'Der fliegende Holländer' in 1901 en 1902.

1898

Zijn Nederlandse operadebuut is voor de Wagnervereeniging, in de rol van Wanderer in 'Siegfried', in de Amsterdamse Stadsschouwburg op 20 januari 1898. Van Rooy blijft echter de rol van Wotan vervullen, allereerst tijdens zijn debuut in Berlijn en op 11 mei 1898 in de Royal Opera House Covent Garden in Londen. Ook hier zal hij de rol van Wotan, ditmaal tot 1913, jaarlijks blijven zingen. Op 14 december 1898 zingt Van Rooy voor het eerst in de Metropolitan Opera in New York, wederom als Wotan. Hier zal hij werkzaam zijn tot 1908.

1899

De operaproducties in de Metropolitan Opera duren voort en Van Rooy vervult dan ook alle belangrijke baritonrollen in de opera's van Wagner. Daarnaast is hij in de zomer weer in Bayreuth en op 9 november bij de Wagnervereeniging in Nederland, waar hij nu de rol van Wotan in 'Die Walküre' zingt.

1900

Van Rooy is van januari tot en met maart terug in de Metropolitan Opera van New York en geeft er 24 voorstellingen. Op 19 mei zingt hij in Nederland bij de Wagnervereeniging de rol van Hans Sachs.

1901

Anton van Rooy is in de zomer opnieuw in Bayreuth te horen in 'Das Rheingold', 'Die Walküre' en 'Der fliegende Holländer'.

1902

Van Rooy is weer terug in de Metropolitan Opera van New York. In april is hij echter met de Metropolitan Opera in Chicago te horen. In juni maakt Van Rooy voor het label G&T zijn eerste plaatopnamen met aria's uit de opera's 'Tannhäuser', 'Die Walküre', 'Die Meistersinger von Nürnberg', 'Das Rheingold' en het volksliedje 'Das Mühlrad'. Hij wordt hierbij begeleid door Sir Landon Ronald aan de piano.

1903

Met zijn vertolking van Amfortas in de Amerikaanse première van 'Parsifal' op 24 december oogst Van Rooy veel bewondering. Van Rooy wordt echter door Cosima Wagner, de weduwe van Richard Wagner, hierna verbannen van verdere voorstellingen in Bayreuth. De Metropolitan Opera heeft het copyright van Parsifal geschonden met de uitvoeringen in New York: Cosima Wagner heeft namelijk uitdrukkelijk verboden om 'Parsifal' buiten Bayreuth uit te voeren.

1906

Tijdens zijn verblijf in New York maakt Van Rooy in maart plaatopnamen voor het label Edison, waaronder 'Nur eine Hoffnung soll mir bleiben' uit 'Der fliegende Holländer'. Voor het label Columbia neemt hij het volksliedje 'Das Mühlrad' op.

1907

In de Amerikaanse première van de controversiële opera 'Salome', van de Duitse componist Richard Strauss, vertolkt Anton van Rooy op 22 januari de rol van Johannes de Doper. Het publiek is niet onder de indruk en geeft de uitvoering nauwelijks applaus. Van Rooy maakt voor het label Columbia in New York plaatopnamen van 'Die beiden Grenadiere' van Robert Schumann, het volksliedje 'Phyllis und die Mutter' en 'Les rameaux' van Jean Baptiste Fauré.

1908

Op 1 januari is Van Rooy te horen als Kurwenal in de opera 'Tristan und Isolde' tijdens het debuut van de Oostenrijkse dirigent en componist Gustav Mahler in de Metropolitan Opera in New York. Anton van Rooy neemt op 16 april afscheid van de MET. Voor het Columbia en HMV-label maakt hij in juni en juli in Londen plaatopnamen met aria's uit 'Tannhäuser', 'Das Rheingold', de liederen 'Der Asra' van Anton Rubinstein, 'Am Meer' en 'Der Lindenbaum' van Franz Schubert en het 'Wanderlied' van Robert Schumann. Op 5 november is hij weer in Nederland en is bij de Wagnervereeniging te horen als Kurwenal.

1909

Anton van Rooy wordt de leidinggevende Wagneriaanse bariton van de Frankfurt Opera. Zijn stem is echter achteruitgegaan vanwege het zingen van soms te zware rollen. In Rotterdam zingt hij in mei de titelrol in 'Der fliegende Holländer' en de rol van Hans Sachs in het kader van de Rotterdamse meifeesten, in een gastvoorstelling van de Städtisches Theater Elberfeld.

1910

De optredens van Van Rooy worden minder frequent. Op 3 november zingt Van Rooy echter nog de rol van Wotan in 'Die Walküre' bij de Wagnervereeniging.

1911

Op 22 mei zingt Van Rooy bij de Wagnervereeniging de rol van Hans Sachs in 'Die Meistersinger von Nürnberg'.

1912

Anton van Rooy is op 7 november voor de laatste keer te horen bij de Wagnervereeniging als Wotan in 'Die Walküre', naast de tenor Jacques Urlus als Siegmund.

Jacques Urlus

1913

Na een relatief korte maar intensieve carrière besluit Van Rooy zich terug te trekken en vestigt zich in München.

1932

Anton van Rooy overlijdt op 28 november 1932 te München.

Discografie Anton van Rooy

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Anton van Rooy

Audio/Video Anton van Rooy

Video Anton van Rooy

"Romance a l'étoile" Anto...
"Romance a l'étoile" Anton van Rooy
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
"Romance a l'étoile" Anton van Rooy

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer