Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ARLING & CAMERON

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Arling & Cameron

Periode

1993 - heden

Genre

easy tune, pop

Online

Officiële website

Arling & Cameron

Groningse uitvinders van het genre 'easy tune'. Onder vele pseudoniemen actief, eerst in eigen land en vanaf de tweede helft van de jaren negentig wereldwijd.In 2011 wint het duo de Popprijs.
Volledige biografie...

Bezetting

Gerry Arling   basgitaar, componist, producer
Richard Cameron   computer, draaitafels, producer

Genoemd in de biografie van

1991   Richard Cameron
1998   Fay Lovsky
2000   Fay Lovsky
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Arling & Cameron

Groningse uitvinders van het genre 'easy tune'. Onder vele pseudoniemen actief, eerst in eigen land en vanaf de tweede helft van de jaren negentig wereldwijd.In 2011 wint het duo de Popprijs.

1988 - 1990

Na zijn activiteiten met de band Desert Corbusier brengt Richard Cameron onder zijn eigen naam en met de band Deep Throat & La Vida muziek uit. Van Gerry Arling verschijnt in 1988 samen met Ruud van As onder de naam Van As & Arling de Lp Nice Guys. Een jaar later gevolgd door een album van zijn band Human Electrics met zangeres Hanneke Kappen (ex-White Honey).

Deep Throat & La Vida Desert Corbusier Human Electrics Van As & Arling White Honey

1991

Op het Various Backrooms-label verschijnt Blind Faith, een solo-album van Richard Cameron. Met zijn singersongwriter-repertoire heeft hij geen succes. Hanneke Kappen en Gerry Arling brengen met de band State of Soul het album Love Is A Strange Thing uit.

Richard Cameron State of Soul

1993 - 1994

De Vereniging Onder Leiding Van Onszelf (V.O.L.V.O.) wordt opgezet. Richard Cameron is hiervoor verantwoordelijk met Lennart Vader en Pinky Keijzer. Het drietal noemt zich een virtuele band die alleen op papier bestaat. Bijgestaan door DJ Karin Ras organiseren ze feesten die zich ontwikkelen tot de latere easy tune-partys. Cameron maakt samen met Gerry Arling het nummer Airbag om hun feesten mee op te luisteren. In de herfst 1994 verschijnt er een dubbelalbum van Airbag met remixen door onder meer Joost van Bellen, DJ Marcello en Eddy de Clercq. Richard Cameron en Karin Ras richten het label Drive-in op, waarop de cd wordt uitgebracht.

DJ Marcello Eddy De Clercq V.O.L.V.O.

1995

De Clerq, Cameron en Arling richten de band Pop Corn op. Begin 1995 verschijnt de single Tap-Moi-La!, gevolgd door het album StereoShowCase. De easy tune-feesten winnen aan populariteit. Arling & Cameron beginnen daarom met het uitbrengen van een serie Easy Tune-minicd's. Daarnaast vormt Cameron een deejayduo met Ras.

Karin Ras

1996

Nadat het Drive-in label op 4 januari in Den Haag een easy tune-feest voor MTV organiseert bereikt de hype een hoogtepunt. Van januari tot april worden her en der soortgelijke feesten opgezet en schenken de media veel aandacht aan het fenomeen. Omdat easy tune, naar de mening van Arling en Cameron, te groot wordt, verklaren ze het genre in april dood. Om het gewenste effect te bereiken doen ze dat op de nationale radio. De easy tune-partys worden nog wel georganiseerd, maar onder de naam All-In en met een bredere muziekkeuze. In juni scoren Arling & Cameron onder de naam The Easy Aloha's een Top 40-hit met het nummer Aloha. De vier Easy Tune-mini-cd's komen in oktober uit op de volledige cd The Best Of Easy Tune.

Easy Aloha's

1997

De platen van Drive-in reiken tot in Japan. Diverse V.O.L.V.O.-leden reizen in 1997 tot drie maal toe af naar dit land voor deejay-optredens. Arling & Cameron schrijven bovendien nummers voor de Japanse gelijkgestemden Pizzicato Five en Fantastic Plastic Machine. In augustus verschijnt het album All-In van Arling & Cameron in Japan. Ook de Verenigde Staten staan op het programma.

V.O.L.V.O.

1998

In juni wordt de cd Soundshopping uitgebracht in een gelimiteerde oplage. Het is een samenwerking tussen Arling, Cameron en tekenaar Joost Swarte. Later dat jaar werkt het duo samen met zangeres Fay Lovsky. Hieruit volgt in de vorm van het nummer Gershwin een bijdrage aan de Franse compilatie-cd Soft & Easy. In oktober wordt de Arling & Cameron-12 inch Voulez-Vous? uitgebracht in Amerika. In november reizen Richard Cameron en Karin Ras naar Amerika voor een aantal deejay-optredens. Een maand later volgen Frankrijk en Japan. Muziek van Arling & Cameron wordt in Amerika gebruikt voor een Gap-reclame en de trailer van de film Austin Powers. Richard Cameron componeert mee aan het nummer Bachelor Pad van de Japanse groep Fantastic Plastic Machine. Zijn versie is te vinden op hun titelloze album en bevat bijdragen van Wim Elzinga (Bingo Trappers) op pedalsteel, JB Meyers op gitaar en computerprogrammeur Ad de Feyter (Sequencial).

Bingo Trappers Fay Lovsky J.B. Meijers Sequencial

1999

Arling & Cameron De platen All-in en Speeding Down The Highway (een 12") verschijnen in februari in Amerika. In maart wordt Soundshopping officieel uitgebracht via Basta. Gedurende enkele weken in maart en april tourt de All-in Arling & Cameron DJ tour met Arling, Cameron en Ras door Amerika en Canada. Arling & Cameron zijn in juni opnieuw in de Verenigde Staten te vinden. Tussendoor doet het duo optredens in Nederland en Frankrijk. De gerenommeerde Japanse muzikant Cornelius maakt een remix voor het nummer We Love To Rock.

Karin Ras

2000

Arling & Cameron In het kader van de viering van vierhonderd jaar ononderbroken betrekkingen tussen Nederland en Japan gaan Arling & Cameron samen met Nits en Junkie XL voor een aantal optredens naar Japan. Ook spelen ze op Noorderslag, Lowlands en Roskilde. Het album Music For Imaginary Films is een verzameling muziek voor nietbestaande films. Voor elk nummer wordt door verschillende ontwerpers een filmposter gemaakt die in het cd-boekje staan afgebeeld. Het album wordt zeer positief ontvangen in de Nederlandse pers en de single W.E.E.K.E.N.D., met gastzang van Fay Lovsky, wordt een bescheiden hit.

Fay Lovsky Junkie XL Nits

2001

Tijdens het Noorderslag Festival krijgen Arling & Cameron tot veler verrassing de Popprijs. Een dag later vertelt Cameron in het TV-programma De Plantage dat ze dit jaar gaan werken aan een virtuele versie van Arling & Cameron. Het nieuwe album We Are A&C verschijnt op 27 augustus en wordt voorafgegaan door de single Dirty Robot. In de live-band van het duo zit naast een Chinese gitariste ook drumster Eveline Carels. Arling & Cameron maken remixen voor Bauer en de Belgische band Das Pop en gaan samenwerken met de Franse producer Bertrand Burgalat. Cameron en Karin Ras vestigen zich in Berlijn. Tijdens de Europese tournee krijgen Arling & Cameron in november in het Spaanse Valensia een ongeluk met hun busje. Richard Cameron scheurt een ruggewervel en moet minstens twee maanden rust houden.

Eveline Carels

2002

Arling & Cameron zijn ontevreden over hun samenwerking met het label PIAS en besluiten hun activiteiten als duo op een lager pitje te zetten. Toekomstige platen brengt de groep uit op het eigen label Drive-In. Na Music For Imaginary Films gaat het duo een echte soundtrack maken voor de verfilming van het boek De Oesters van Nam Kee. Richard Cameron is ook de maker van de soundtrack bij de Duitse film Das Jahr der ersten Küsse.

2003

In zijn nieuwe woonplaats Berlijn neemt Richard Cameron de soloplaat Back op. Het album grijpt terug op zijn eerdere carrière als singer/songwriter. Hij componeert ook de muziek voor Phileine Zegt Sorry, de verfilming van het gelijknamige boek van Ronald Giphart. Samen met DJ Karin en enkele muzikale vrienden uit het Berlijnse restaurant Schwarzenraben vormt Cameron de virtuele band Terrorgruppe Schwarzenraben waarmee optredens worden gedaan in Berlijn en New York. Gerry Arling staat met zijn broer Harry in november op Crossing Border met Gerry En Harry's Groots Opgezette Multimedia Spektakel Show.

Gerry En Harry's Groots Opgezette Multimedia Spektakel Show Richard Cameron Terrorgruppe Schwarzenraben

2005

Samen met Joost van Bellen maakt Richard Cameron onder de naam Cowgum de 12" Filthy & Raw met daarop heftige electro aangevuld met gitaarriffs en opruiende zang. Cameron maakt ook muziek onder de naam Fluffy Target zoals onder meer te horen op zijn website www.fluffytarget.com. De track Dirty Robot van het album We Are A&C is te horen op de soundtrack van de Amerikaanse speelfilm Kiss Kiss Bang Bang. Arling & Cameron werken aan nieuw album.

Cowgum

2006

Arling & Cameron Cameron doet op 28 januari in Moskou voor het eerst een optreden met Fluffy Target. Hij levert in april een bijdrage aan Matthäus Passion New Generation Remix 2006, de danceversie van het beroemde muziekstuk van Johann Sebastian Bach. Arling & Camerons album Hi-Fi Underground verschijnt in juni bij Challenge Records. De plaat bevat internationale gastbijdragen van o.a. Miss LaLaVox (Laura Carleton), Princess Superstar, Leona Philippo, Annika Line Trost (Shizuo, Cobra Killer) en Peter von Poehl. Hi-Fi Underground wordt voorafgegaan door een verzamelaar met 50 tracks uit het A&C-oeuvre. Het Metropole Orkest eert op 29 september in het Muziekgebouw aan 't IJ tijdens het festival B-oost zijn voormalig chef-dirigent en artistiek leider met het drieluik 3 x Otterloo, bestaande uit onbekende stukken, bewerkingen van Johan Plomp en een herinterpretatie van de filmmuziek door Arling & Cameron met als speciale gasten zZz en trompettist Eric Vloeimans. In de suite De Trompettist En Het Meisje verwerken Arling & Cameron zowel muziek van Van Otterloo als van henzelf. Gerry Arling verzorgt samen met zijn broer Harry, actrice Nynke Heeg en regisseur Pieter Athmer de kindervoorstelling De Astronaute En De Ster. Drummer Harry Arling speelt de rol van de Ster en verzorgt de 3D-animaties. Tijdens het theaterstuk zijn ook de stemmen te horen van o.a. Arno van der Heyden, Bert Visscher en Meindert Talma.

Metropole Orkest

2007

Arling & Cameron Onder de naam Bombay Connection speelt Gerry Arling in het voorjaar met een achtkoppige band eigen bewerkingen van instrumentale hindi filmmuziek uit Bollywood films uit de jaren zestig en zeventig. De optredens gaan visueel vergezeld van de film Surakshaa (1979) met het personage Gunmaster G-9. 14 april vindt in de bovenzaal van Paradiso het feest Easy Tune, The Resurrection plaats met dj-sets van Easy Aloha's, Piet Popcorn, Aardvarck en Karin & Aad The Intuners plus optredens van Tommy Yamaha en V.O.L.V.O. In dezelfde periode verschijnt van Arling & Cameron de drie cd's en 55 tracks tellende box Best Of. Het duo maakt muziek voor Playstation en commercials van LG en Samsung. Bombay Connection van Gerry Arling krijgt een vervolg met Het Bollywoodmysterie. Arling werkt voor deze gelegenheid samen met het Mondriaan Kwartet. Naast eigen composities is onder een compilatie Bollywoodfragmenten ook werk te horen van de Amerikaanse moderne componist Terry Riley. Het Bollywoodmysterie is te zien op Noorderzon en het Amsterdam Fringe Festival.

The Bombay Connection

2009

De Amerikaanse band The Lemonheads covert op zijn nieuwe album Varshions een nummer van Arling & Cameron. Het gaat om de track Dirty Robot van de cd We Are A&C uit 2001. Het beroemde model Kate Moss heeft een rol als gastzangeres.

2012

Een van de incidentele optredens van Richard en Karin Cameron is in januari in Silencio, een club in Parijs waarvan het interieur is ontworpen door filmregisseur David Lynch. Eind april opent het duo de expositie Close To Home in Galerie MadeMyDay in thuisstad Berlijn met werk van onder meer Amsterdamse kunstenaars en ontwerpers.

2013

Gerry Arling produceert samen met Rik Elstgeest (Kopna Kopna, Alamo Race Track, Eckhart) het debuutalbum Siren Song van het trio Zazí. De twee producers schrijven ook mee aan enkele liedjes, zoals de zomersingle Turn Me On (2013).

Kopna Kopna Zazí

Discografie Arling & Cameron

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Arling & Cameron

Audio/Video Arling & Cameron

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer