Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AVAILABLE JELLY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Available Jelly

Periode

1977 - heden

Genre

impro, jazz

Available Jelly

Available Jelly komt eind jaren zeventig naar Nederland met The Great Salt Lake Mime Troupe. Het begeleiden van theatermakers, dansers en clowns biedt de groep een grote artistieke vrijheid; er wordt een eclectisch repertoire opgebouwd. Het bevalt Available Jelly goed in Amsterdam en de Amerikanen blijven hier hangen. Ook ...
Volledige biografie...

Bezetting

Wolter Wierbos   trombone
Michael Vatcher   drums
Eric Boeren   cornet, melodica
Goran Krmac   tuba
Michael Moore   altsaxofoon, basklarinet, klarinet, melodica
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Stuart Curtis   sopraansaxofoon, tenorsaxofoon
Jimmy Sernesky   trompet
Barry Block   klarinet, tenorsaxofoon
Gregg Moore   banjo, basgitaar, mandoline, trombone, tuba
Eric Calmes   basgitaar, contrabas
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1989   Tobias Delius
1996   Ernst Glerum
2000   De Kift

Biografie Available Jelly

Available Jelly komt eind jaren zeventig naar Nederland met The Great Salt Lake Mime Troupe. Het begeleiden van theatermakers, dansers en clowns biedt de groep een grote artistieke vrijheid; er wordt een eclectisch repertoire opgebouwd. Het bevalt Available Jelly goed in Amsterdam en de Amerikanen blijven hier hangen. Ook zonder het theaterelement blijft het muzikale uitgangspunt hetzelfde: improviseren op basis van liedjes. Die kunnen overal vandaan komen: uit het Great American Songbook (Cole Porter, Harold Arlen), de popmuziek (Beach Boys, Bob Dylan), de jazz (Thelonious Monk, Duke Ellington) of uit de volksmuziek uit alle windstreken (Balkan, Madagascar). In de loop der jaren verdwijnen de oorspronkelijke bandleden grotendeels uit de groep; ze worden vervangen door Nederlandse top-improvisatoren. In 1995 wordt de huidige vaste bezetting min of meer bereikt, met sedertdien slechts één wijziging.

1977 - 1983

Available Jelly wordt in de Amerikaanse staat Utah opgericht door multi-instrumentalist Gregg Moore (Eureka, Californië, 9 augustus 1952) en saxofonist Stuart Curtis (Chicago, 19 juli 1954). Al snel vragen ze trompettist Jimmy Sernesky (Terence Bay, Canada, 27 februari 1955) als derde man, omdat hij ook drums speelt. Gregg Moore's broer, rietblazer Michael Moore (Eureka, Californië, 4 december 1954), en drummer Michael Vatcher (Modesto, Californië, 12 november 1954) maken er uiteindelijk een kwintet van. De groep komt naar Europa als begeleidingsband van The Great Salt Lake Mime Troupe. Dit theatergezelschap treedt in Amsterdam op tijdens het Festival of Fools. De muzikanten voelen zich erg thuis in de hoofdstad en besluiten zich er te vestigen. Stuart Curtis wordt op den duur vervangen door de uit Californië afkomstige Barry Block. Met beide saxofonisten wordt de titelloze eerste LP opgenomen. Hoewel er aanvankelijk veel covers worden gespeeld, komt Michael Moore steeds meer in beeld als componist voor de groep.

1983 - 1989

Omdat trompettist Jimmy Sernesky het steeds drukker krijgt met allerhande theatervoorstellingen, vraagt Michael Moore cornettist Eric Boeren bij de band. Al snel gaat Boeren ook repertoire schrijven voor de groep; hij wordt naast Michael Moore de belangrijkste leverancier van eigen werk. Na Stuart Curtis verdwijnt ook Barry Block uit beeld, maar er wordt geen vervanger voor hem gezocht. Het aldus ontstane kwartet neemt in 1989 de CD In Full Flail op voor het Duitse Ear Rational-label.

1989 - 1992

Tenorsaxofonist Tobias Delius komt de band versterken, en door de toevoeging van bassist Eric Calmes krijgt Gregg Moore de gelegenheid om zich meer op trombone en tuba te concentreren. Het sextet weet opnieuw een Duits label te interesseren voor het uitbrengen van een CD. Al(l)ways verschijnt in 1990 bij Neue Organisation Musik.

1992

Available Jelly neemt het initiatief tot een eigen meerdaags festival, dat plaatsvindt in het Amsterdamse Felix Meritis. Geestverwante musici, maar ook dansers en acteurs treden op met hun eigen projecten, in samenwerkingen met Available Jelly, of in ad hoc-combinaties met Available Jelly-leden. Het festival, simpelweg Available Jelly Festival geheten, haalt vijf edities, waarvan de laatste in 1997.

1994

De groep versterkt zich met de Russische accordeonist-pianist Alexei Levin, die zich in Amsterdam vestigt. Voor het eerst speelt Available Jelly met een akkoordinstrument. De nieuwe muziek wordt vastgelegd op de CD Monuments, die Michael Moore uitbrengt op zijn zojuist gestarte Ramboy-label.

1995 - 2006

Mede-oprichter Gregg Moore verlaat de groep en gaat in Portugal wonen. Zijn vervanger is trombonist Wolter Wierbos. Min of meer tegelijkertijd neemt bassist Ernst Glerum de plaats in van Eric Calmes. Het nieuwe sextet blijft in deze samenstelling ruim tien jaar bij elkaar en neemt twee CD's op: Happy Camp (1996) en Bilbao Song (2004).

2006

Tobias Delius besluit in Berlijn te gaan wonen en kan zijn werk aldaar niet meer combineren met Available Jelly, dus verlaat hij de groep.

2007

Het optreden op 3 maart in het Plushok, een tot concertzaal omgebouwde leegstaande varkensstal in Baarle-Nassau, is de laatste in de bezetting Eric Boeren (cornet), Wolter Wierbos (trombone), Michael Moore (altsaxofoon, klarinet), Tobias Delius (tenorsaxofoon, klarinet), Ernst Glerum (bas) en Michael Vatcher (drums, percussie).

2009

De Sloveense (maar in Nederland woonachtige) tubaïst Goran Krmac treedt toe tot Available Jelly, zodat de groep weer een sextet is.

2011

Available Jelly wordt uitgenodigd voor een optreden op 23 februari tijdens de festiviteiten rondom het tienjarige bestaan van het improvisatiepodium The Hungry Brain in Chicago. De groep koppelt het optreden aan shows elders in de stad en in Bloomington, IN en Ann Arbor, MI. De opnamen van het concert op 3 maart 2007 in Baarle-Nassau worden door Ramboy Recordings op cd uitgebracht.

2013

Available Jelly speelt op de openingsavond van het Doek Festival, het internationale festival voor improvisatiemuziek dat op de eerste vijf dagen van mei plaatsvindt op verschillende locaties in Amsterdam.

Discografie Available Jelly

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Available Jelly

Audio/Video Available Jelly

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer