Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

B.G.K.

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1982 - 1988

Genre

hardcore

Pseudoniemen

Balthasar Gerards Kommando, BGK

B.G.K.

Uit de Amsterdamse pretpunkband The Nitwitz voortgekomen groep die zich toelegt op het spelen van doordachte, geëngageerde hardcore. B.G.K. geniet in het midden van de jaren tachtig internationale faam in de hardcore-scene.
Volledige biografie...

Bezetting

Mathijs Houwink   basgitaar
Tony Leeuwenburgh   basgitaar, gitaar
Steven Walraven   gitaar
René Van De Meer   zang
Marcel Verhoeven   drums

Genoemd in de biografie van

1982   The Nitwitz
1984   Morzelpronk
1985   The Ex
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie B.G.K.

Uit de Amsterdamse pretpunkband The Nitwitz voortgekomen groep die zich toelegt op het spelen van doordachte, geëngageerde hardcore. B.G.K. geniet in het midden van de jaren tachtig internationale faam in de hardcore-scene.

1982 - 1983

In 1982 stapt zanger Erik Peters uit The Nitwitz en begint zijn eigen Outrageous, een pretpunk-band die tot 1989 zal blijven bestaan. De rest gaat door onder wat wel de leukste en ieder geval de meest subversieve bandnaam uit de Nederlandse popgeschiedenis mag heten: Balthazar Gerards Kommando, beter bekend als B.G.K. De nieuwe 17-jarige zanger René van de Meer, voorheen vuilnisman, is niet alleen een indrukwekkende verschijning maar heeft ook een zeer robuust stemgeluid. De band put nieuwe inspiratie uit de opkomst van de Amerikaanse hardcore. Het toch al hoge Nitwitz-tempo wordt opgeschroefd, de akkoordenschema's worden ingewikkelder en de band schuwt tempowisselingen niet. Het eerste optreden is eind 1982 en de debuut-lp Jonestown Aloha verschijnt in 1983.

Outrageous The Nitwitz

1984 - 1985

De uitgesproken internationaal georiënteerde hardcorescene in Europa en de Verenigde Staten, biedt mogelijkheden voor uitgebreide tournees. Van de Nederlandse punkbands benut B.G.K. deze kans het eerst en het best. Begin 1984 reist het gezelschap door Spanje, Italië, Joegoslavië en Duitsland. In de zomer van dat jaar doet de band 35 optredens in de Verenigde Staten van Amerika, waarvan acht samen met de Dead Kennedys. Het jaar daarop verlaat gitarist Steven Walraven (broer van Veronica-DJ Simone Walraven) de band. Bassist Leeuwenburgh stapt over op gitaar en Mathijs Houwink (later naar Morzelpronk en De Kift) neemt als nieuw bandlid de bas voor zijn rekening.

De Kift Morzelpronk

1986

Een maand voor de kernramp in Tsjernobyl verschijnt de tweede B.G.K.-lp Nothing Can Go Wrogn! Deze titel (bewust verkeerd gespeld), in combinatie met het hoesontwerp van opnieuw Peter Pontiac, geeft de plaat een hoge profetische waarde. Van Nothing Can Go Wrogn! die eerst op het eigen Vögelspin-label en later op het Amerikaanse onafhankelijke Alternative Tentacles uitkomt, worden wereldwijd 14.000 exemplaren verkocht. In 1986 volgen opnieuw uitgebreide toernees door Europa en Amerika.

1987 - 1988

Zanger René van de Meer verlaat de band omdat hij in San Fransisco zijn toekomstige echtgenote heeft ontmoet (de distributeur van Alternative Tentacles). De band probeert het nog enige maanden zonder De Meer, maar houdt in 1988 op te bestaan.

1988 - 1996

Bassist Houwink concentreert zich nadien volledig op Morzelpronk. Drummer Verhoeven duikt later op in Mauser FK. Tony Leeuwenburgh begint in 1987 als zanger/gitarist de redelijk succesvolle rockband Loveslug. Ook speelt hij in Hans Dulfer's Reflud, Vim, The Freeloaders en The Dons.

Hans Dulfer Loveslug Morzelpronk

1999

In 1999 verschijnt via Alternative Tentacles een compilatiecd onder de titel A Dutch Feast... The Complete Works Of Balthasar Gerards Kommando. Een hereniging van B.G.K. zit er vooralsnog niet in. Gitarist/bassist Ton Leeuwenburgh bijvoorbeeld heeft het te druk met zijn nieuwe project Hydromatics. Hydromatics heeft nummers van Sonic's Rendezvous Band op het repertoire, maar ook nieuwe nummers. In het najaar verschijnt het eerste album, Parts Unknown. Leeuwenburgh kondigt in Fret aan iedereen die bootleg-elpees van B.G.K. op de markt heeft gebracht voor het gerecht te slepen.

Discografie B.G.K.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video B.G.K.

Video B.G.K.

B.G.K. in Holland ca. 1985
B.G.K. in Holland ca. 1985
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
B.G.K. in Holland ca. 1985

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer