Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BARANA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Baraná in 2009

Periode

2002 - heden

Genre

jazz, wereldmuziek

Online

Officiële website

Baraná

Baraná brengt een mix van Turkse traditie, nieuwe muziek en zichtbaar speelplezier. Deze Turks-Nederlandse cross-over behelst een huwelijk tussen Turkse modale en Westerse compositietechnieken, waarbij improvisatie een belangrijke rol speelt. Baraná opereert telkens in wisselende samenstellingen.
Volledige biografie...

Bezetting

Steven Kamperman   klarinet, sopraansaxofoon
Behsat Üvez   baglama, percussie, zang

Overige muzikanten

Bart Lelivelt   accordeon
Ernst Reijseger   cello
Meinrad Kneer   basgitaar
Afra Mussawisade   percussie
Sebastiaan Demydzcuk   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Baraná

Baraná brengt een mix van Turkse traditie, nieuwe muziek en zichtbaar speelplezier. Deze Turks-Nederlandse cross-over behelst een huwelijk tussen Turkse modale en Westerse compositietechnieken, waarbij improvisatie een belangrijke rol speelt. Baraná opereert telkens in wisselende samenstellingen.

2002 - 2005

Baraná (een Turkse folkloreterm voor het bij elkaar komen van muzikanten, zangers en dichters voor een artistieke avond) beleeft haar première eind 2002 onder de naam Baraná & Co, naar aanleiding van een compositieopdracht vanuit de Music Meeting in Nijmegen. Het resultaat is een programma rond teksten van Yunus Emre (1280-1321), een belangrijke humanistische mystieke soefidichter uit Turkije. Het programma wordt uitgevoerd met een negenkoppig ensemble waarin onder anderen cellist Ernst Reijseger, en maakt onmiddellijk furore. Het startschot voor een reeks spraakmakende festivaloptredens, waaronder het VPRO-festival Jazz Op Het Dak het SJU Jazzfestival in Vredenburg in Utrecht en het Akbank Jazz Festival in Istanbul. In 2005 verschijnt er een livealbum met dit repertoire getiteld Live At The Music Meeting. In de bezetting onder meer Steven Kamperman (11 februari 1970) op klarinet en sopraansaxofoon en Behsat Üvez (2 mei 1959) uit o.a. de Hasan Band op baglama, zang en percussie.

Hasan Band

2006

Het tweede project van Baraná & Co heet Ileriye Anilar (Memories Of Things To Come) en draait om de paradoxen van het ouder worden: hoe minder tijd je nog hebt, hoe sneller hij verstrijkt. De teksten blikken met humor en weemoed terug op de paradijselijke jeugdjaren en verhalen over heimwee naar een land dat niet meer blijkt te bestaan. De cd die van het programma uitkomt, wordt door het dagblad De Pers uitgeroepen tot beste Nederlandse cross-overproductie van de laatste jaren.

2007 - 2008

Eind 2006 treedt Baraná voor het eerst in verkleinde vorm op als het Baraná Trio met accordeonist Bart Lelivelt. Het programma Gül Ve Bülbül (The Rose And The Nightingale) draait rond het klassieke Turkse thema van de onmogelijke liefde van de roos en de nachtegaal. De gebruikte teksten zijn veelal oud en anoniem, en het Baraná Trio werkt ze afwisselend serieus en humoristisch uit. Een cd van dit project verschijnt in 2008, uiteraard met dezelfde titel. Kort daarop wordt het volgende project gestart, namelijk al in mei 2007, onder de naam Baraná Trio & Valentin Clastrier & Carlo Rizzo, een samenwerking van Baraná met de befaamde draailierspeler en -vernieuwer Valentin Clastrier en de al even befaamde framedrum-speler en -vernieuwer Carlo Rizzo. De titel is Modes Et Maqams, refererend aan oude Europese en Turkse modale muziek. De muziek is echter zeker modern te noemen, en Baraná maakt met dit project een ontwikkeling naar een eigentijdser, of welhaast futuristisch geluid. De reprise van het project in 2009 krijgt een vijfsterrenrecensie in de Volkskrant.

2009

Baraná in 2009 Herfst 2009 gaat wederom een nieuw project van start, nu door het Baraná Quintet met naast leiders Üvez en Kamperman, Bart Lelivelt op accordeon, Meinrad Kneer op contrabas en Sebastian Demydczuk op drums. De titel van het project is Sarap (Wijn) met drinkliederen en odes aan het leven hier en nu. Dit alles rond teksten van Omar Hayyam, een Perzische astronoom, wiskundige en dichter uit de elfde eeuw. In het VPRO tv-programma Vrije Geluiden vertolkt de groep enkele nummers uit haar repertoire met het kwintet en vertellen kernleden Üvez en Kamperman over hun werk, voordat ze op 15 oktober met een theatertour van start gaan.

2011

In december wordt Behsat Üvez na afloop van een concert in het Grand Theatre in Groningen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De multi-instrumentalist wordt geridderd omdat hij 'enorm veel betekent en heeft betekend voor de wereldmuziek in Nederland en ver daarbuiten'.

2012

Het album Xenopolis is een ode aan Instanbul met gastbijdragen van de Turkse zangeres Ceylân Ertem. Op 26 en 27 april organiseert de band in samenwerking met podium Rasa in Utrecht het Baraná World Jazz Festival 2012 waarbij wereldmuziek en geïmproviseerde muziek elkaar ontmoeten. Tijdens het festival spelen onder meer Duo Paul Pallesen, Alan Purves, Michel Godard Trio, Moscow Art Trio, Julia Charkova en Yom Duo Li & Wang plus Baraná Quintet & Sanem Kalfa en Baraná Electro Shaman.

2013

Op 22 februari overlijdt Behsat Üvez op 53-jarige leeftijd aan longkanker.

Discografie Baraná

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Baraná

Audio/Video Baraná

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer