Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BART CHABOT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1954 - heden

Genre

popdichters, tekstschrijver, vocalen, zang

Online

Officiële website

Bart Chabot

Haagse popdichter die geïnspireerd door de punk en gestimuleerd door zijn vriend Herman Brood vermaard wordt dankzij optredens waarbij hij op onnavolgbare wijze zijn gedichten als een spervuur de zaal in slingert.
Volledige biografie...

Instrumenten

tekstschrijver, vocalen, zang

Genoemd in de biografie van

1977   Jules Deelder
1996   Herman Brood
1999   Jules Deelder
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Bart Chabot

Haagse popdichter die geïnspireerd door de punk en gestimuleerd door zijn vriend Herman Brood vermaard wordt dankzij optredens waarbij hij op onnavolgbare wijze zijn gedichten als een spervuur de zaal in slingert.

In bezetting van

De Geheelontkenners   zang

1977

Gedreven door de eerste singles van de Sex Pistols maakt Bart Chabot (26 september 1954) in de zomer de oversteek naar Londen. Hij blijft er twee maanden en komt gelouterd van zijn opvoeding en als echte punk terug.

1978

Na een kortstondig verblijf aan de universiteit (Nederlands in Leiden) stort hij zich op het popdichten. Het is de eerste plaat van Elvis Costello, die de lange, bebrilde dichter aan het denken en aan het schrijven zet. Ook punkheld Johnny Rotten/Lydon is een inspiratiebron. De dichter wordt gestimuleerd door Herman Brood, die een relatie heeft met de dochter van Chabots hospita. Het is Brood die Chabots eerste optreden regelt: De woordkunstenaar moet op oudejaarsavond de pauze opvullen tijdens het optreden van Phoney and the Hardcore. Na vier woorden wordt de microfoon al uit zijn handen gerukt.

Herman Brood Phoney And The Hardcore

1979

Hij maakt zijn debuut met de poezie-bundel Als U Zo Gaat Beginnen.

1981

Chabots debuutsingle 'De Dag…' verschijnt. Het nummer ontstaat in samenwerking met Robert-Jan Stips, die voor de muziek en produktie tekent. Het nummer, behorende bij de bundel Popcorn, moet onderstrepen dat Chabot deel uitmaakt van de rock 'n roll en niet van de literaire wereld. Zijn optredens zijn inmiddels een stuk beter. Met veel vaart en volume slingert hij zijn teksten (gedichten als Perverse Disney-cartoons, Waarmee hij de dingen onder spanning zet) de zaal in. Vaak wordt hij begeleid door hippe muziek. Zijn gedichten publiceert hij meestal samen met de fotografie van Anton Corbijn.

Robert Jan Stips

1982 - 1998

De Hagenees schrijft columns voor radio, televisie en tijdschriften (als Oor en Playboy), korte verhalen, reisverhalen en interviews. Hij doet theatertournees met Remco Campert, Jan Mulder en Maarten Spanjer. Hij figureert als 'man met ijsje' in de videoclip van Anton Corbijn bij de single Quiet Eyes (1986) van Golden Earring. Voor Oor schrijft hij ook een serie interviews met de Haagse band.

1996

Broodje Gezond, een romantische biografie over mentor Herman Brood, belandt in de Boeken Top Tien.

Herman Brood

1998

Sinds januari verzorgt de inmiddels tien jaar getrouwde Chabot, vader van vier zonen, wekelijks de column Chabotage voor het Radio 3-programma Rumble van de VPRO.

1999

Hij treedt op met Jules Deelder en Herman Brood.

Herman Brood Jules Deelder

2000

Samen met Robert-Jan Stips en DJ Ardy Besemer vormt hij het project De Geheelontkenners. Op hun single Huisman (een nummer dat een jaar eerder te horen was in de show met Brood en Deelder) staat een bijdrage van dichter Simon Vinkenoog.

De Geheelontkenners Simon Vinkenoog

2001

De tweede single van De Geheelontkenners heet Hotsenklotsen. De groep werkt aan het eerste album Linke Soep. Met de voorstelling Voorwaarts Nuts! willen Bart Chabot en Jules Deelder het begrip literair theater nieuw leven in blazen. Het vervolg op de Herman Brood-biografie Broodje Gezond heet Broodje Halfom. Het boek verschijnt in mei, een paar maanden voor het overlijden van Brood.

Herman Brood Jules Deelder

2002

Het boek Brood en Spelen, dat vooral gaat over de theatertournee met Deelder en Brood, is het volgende deel van de serie over Herman Brood.

2003

Broodje Springlevend is het vierde en laatste deel van de biografiereeks over Herman Brood. In dit deel beschrijft Bart Chabot de nadagen van Brood.

2004

De bundel Elvistranen bevat onder meer het verhaal over Elvisimitator Toon Nieuwenhuisen die na een bezoek aan Graceland en een ontmoeting met de overleden King terug thuis zijn woning in een bedevaartsoord ziet veranderen vanwege een huilend Elvisbeeld.

2005

De shows die Bart Chabot met Herman Brood en Jules Deelder maakte in de seizoenen 1998-1999 en 1999-2000 zijn door Ardy Beesemer vastgelegd op video en verwerkt tot de roadmovie BCD. De dubbele dvd bevat naast de film ook de integrale opname van de show Apocrief. Vanaf maart is Bart Chabot iedere woensdag vaste gast bij Barend & Van Dorp op RTL4. Hij zit tijdens de talkshow aan de gesprekstafel ('voor het rock-'n-rollgevoel', zoals hij het zelf noemt) en maakt elke week een actueel filmpje. Vanaf het juninummer is Chabot samen met Hans Nijenhuis columnist bij het maandblad Elegance. Onder de titel Giphart & Chabot Met Bril gaat Bart Chabot vanaf november samen met collega-schrijvers Ronald Giphart en Martin Bril (1959-2009) de theaters langs met een programma vol literair variété. De dood is de rode draad in zijn gedichtenbundel Ford Knox. Chabot plaatst zijn werk in de traditie van singer-songwriters als Nick Cave, Johnny Cash en Morrissey. Chabot en literatuurcriticus Arjan Peters stellen Ik Hoop Dat Ik Stoor samen, een boek dat bestaat uit een verzameling teksten, gedichten, notities op bierviltjes en invallen van Herman Brood. Het boek verschijnt in 2006.

2006

In het boek De Broodschrijver (Over de Herman Brood-biografie van Bart Chabot) beschrijft auteur Arjan Peters de vier uitvoerige gesprekken met Bart Chabot in de zomer van 2005 over de vier boeken die Chabot schreef over Herman Brood. In november verschijnt FC Dood, een bundel met twaalf autobiografische verhalen over onder meer zijn eerste optredens, Dolf Brouwers, rock-'n-roll en de Golden Earring.

2007

McPain (maart) bestaat uit de dichtbundels Cadillac Boogie, Anna's Hoeve en Dracula's Ontbijt. Een van de gedichten in Cadillac Boogie is geïnspireerd door een opmerking van Gerrit Komrij, aan wie het gedicht dan ook is opgedragen. McPain verschijnt in een speciale hamburgerzak. Bart Chabot is met zijn danspartner Kimberly Smith publiekslieveling in het populaire televisieprogramma Dancing With The Stars op RTL4. Het duo behaalt echter niet de finale. Bart Chabot ontvangt in november de Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren. Volgens de jury is in Chabots oeuvre de 'woestpoëtische energie' van Johnny van Doorn te herkennen. Het is voor het eerst dat Bart Chabot een literaire onderscheiding ontvangt.

2008

Bart Chabot, Ronald Giphart en Martin Bril brengen onder de titel De Grote Liefde een interactief theaterprogramma waarbij de drie auteurs gezamenlijk één groot verhaal vertellen over roem, ijdelheid, verlies, dood en vooral de liefde in alle mogelijke vormen.

2009

Bart Chabot gaat met Remco Campert en Jan Mulder onder de naam Campert, Mulder & Chabot in het najaar op tournee met het programma Tot Zoens. De regie is in handen van Freek de Jonge en Anton Corbijn is verantwoordelijk voor de decorfoto's.

Freek de Jonge

2010 - 2011

Chabot volgt voor voor het tv-programma Pauw & Witteman de verkiezingscampagne en is een regelmatig terugkerende gast aan de tafel van het presentatieduo. Zijn Haagse journalistieke activiteiten worden verzameld in de bundel De Patatbalie. Bij de schrijver wordt een brughoektumor geconstateerd, een zeldzame, goedaardige tumor in de schedel, waar hij voor wordt behandeld. Hij schrijft over zijn ziekte in het boek Diepere Lagen. Hoogtepunten uit de vier boeken van Chabot over het leven en werk van zijn vriend Herman Brood staan verzameld in het 672 pagina's tellende Up On The Hilton Roof.

Discografie Bart Chabot

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Bart Chabot

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer