Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BASSIE & ADRIAAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bassie & Adriaan

Periode

1955 - 2003

Genre

kinderpop, Nederlandstalig

Online

Officiële website

Bassie & Adriaan

Nederlands beroemdste clowns. De broers Bas en Adriaan van Toor beginnen als acrobaten. Na vijfentwintig jaar volwassenen te hebben vermaakt schakelen ze over op kindervermaak.
Volledige biografie...

Bezetting

Adriaan Van Toor   zang
Bas Van Toor   zang

Genoemd in de biografie van

1962   Aad Klaris
2000   Annie de Reuver
2001   Paul de Leeuw

Biografie Bassie & Adriaan

Nederlands beroemdste clowns. De broers Bas en Adriaan van Toor beginnen als acrobaten. Na vijfentwintig jaar volwassenen te hebben vermaakt schakelen ze over op kindervermaak.

1954

Bas van Toor (vanwege zijn lengte ook wel 'Bassie') treedt op als moppentapper, conferencier en acrobaat. Ook maakt hij deel uit van een mondharmonica-trio. Op z'n 19de gaat hij met een circus mee als tentbouwer. Behalve het maken van een salto leert hij er niet veel.

1955

Terug van het circus, haalt Bas zijn 13-jarige broer Adriaan over om samen met hem een acrobaten-act te beginnen. Geld om een sportzaal te huren is er niet, dus trainen ze thuis in de keuken.

1957

De broers hebben ze hun eerste optreden in een zaaltje in Vlaardingen. Ze vragen aan oud-acrobaat Ferry Assendorf hen de fijne kneepjes van het vak te leren.

1959

Bas neemt ontslag bij de drankhandel waar hij werkt en Adriaan stopt met zijn baan als piccolo in een hotel om met een reizend kermistheater mee te gaan. Het duo doet er twee nummers: een komische acrobaten-act (The Melton Brothers) en een stoelenbalansnummer (The Crocksons) waarmee ze onder meer in een show van Rudi Carrell zijn te zien.

Rudi Carrell

1961 - 1963

Bas en Adriaan boeken hun eerste echte successen. Ze worden gevraagd voor diverse voorstellingen en shows in Nederland. Ook krijgen ze aanbiedingen uit het buitenland.

1964

Rudi Carrel vraagt of ze een clowns-act willen schrijven voor Pipo de Clown, die in zijn circusshow optreedt. De broers schrijven een act voor hem en twee andere clowns. Carrel stelt voor dat Bassie en Adriaan zelf die andere rollen spelen. In de veronderstelling dat het eenmalig optreden is, nemen de broers niet de moeite om een artiestennaam te verzinnen. Tijdens een toernee voor de Nederlandse Spoorwegen (samen met o.a. Willeke Alberti en Fred Kaps) maken alle artiesten, buiten hun eigen nummer, ook een andere nummer. Bas en Adriaan doen wederom een korte clownsact. Ook dit slaan aan en ze worden gevraagd voor diverse kinderprogramma's.

1965 - 1974

Bas en Adriaan vertrekken naar het buitenland voor acrobaten-optredens. Ze werken tien jaar lang in Europa en Zuid-Amerika. In het buitenland treden ze ook voor kinderen op. Ze werken maanden in een grote nachtclub in het Spaanse Benidorm. In de zomer zijn er veel Nederlandse kinderen en de broers besluiten om, samen met een Spaans ballet, een show voor de kleintjes te maken. Het wordt zo'n succes, dat ze ook een show in het Duits, Engels en Spaans maken. In dezelfde periode schrijven de broers diverse liedjes voor anderen, o.a. voor Sjakie Schram (waaronder de hit Ik Heb Niets Gezien), Conny Vink, het Cocktail Trio, André van Duin en Frans Vrolijk. Als ze enkele nieuwe liedjes leveren voor Sjakie Schram, maar deze geeft ze terug met de opmerking dat zijn producer Lion Swaab ze niet goed vindt. Als Bas hem belt om te vragen wat er niet goed aan is, vertelt hij de liedjes nooit gehoord te hebben. Bas zingt wat nummers door de telefoon en Swaab vindt ze zo leuk, dat hij besluit ze met Bas en Adriaan zelf op te nemen. Niet veel later verschijnt de debuutsingle Friet Met Mayonaise van de zingende acrobaten The Crocksons.

André van Duin Cocktail Trio Conny Vink Sjakie Schram

1975

Bas en Adriaan keren terug naar Nederland. De leeftijd dwingt het duo langzamerhand te stoppen met hun acrobatische act. Ze lopen Joop van den Ende tegen het lijf (die ze al kennen uit de tijd dat hij als 17-jarige jongen toneelmeester was in Amsterdam) en vertellen dat ze van plan zijn zich te gaan concentreren op een kinderprogramma.

1976

Van den Ende, inmiddels eigenaar van een theaterbureau en producer van diverse tv-shows, brengt ze in contact met de TROS. Bij die omroep starten ze de televisieserie Bassie En Adriaan En De Plaaggeest. De kinderprogramma's, geregisseerd door Guus Verstraete, zijn een groot succes. Er verschijnt een elpee met liedjes uit de serie.

1978

De tweede serie, Het Geheim Van De Sleutel, wordt uitgezonden op tv. Omdat kleine kinderen de Plaaggeest te eng vonden, wordt die vervangen door een paar boeven. Vooral de wat dove boef B2 wordt een succes.

1979

Adriaan neemt zelf de regie van de televisieserie Bassie En Adriaan: De Diamant in handen. De opnamen vinden voor een groot deel plaats in Circus Renz. Het plan wordt geboren om Circus Bassie En Adriaan te beginnen. De broers kopen een circustent, tribunes, een wagenpark en caravans. Ook contracteren ze diverse circusartiesten.

1980

In maart gaat Circus Bassie En Adriaan in première. De broers zetten ondertussen - na 25 jaar in het vak - definitief een punt achter hun carrière als acrobaten.

1981

Het circus slaat aan. Van den Ende trekt zich vanwege drukke werkzaamheden terug.

1982

De televisieserie De Huilende Professor wordt opgenomen. Het circus brengt echter zoveel werk met zich mee dat Bassie en Adriaan aan het eind van het jaar besluiten ermee op te houden. Omdat de broers niet meer met Van den Ende werken, stopt de TROS (die veel tv-produkties van Van den Ende uitzendt) met Bassie en Adriaan.

1983

Bob Davidse, de Directeur Jeugd bij de Belgische BRT, vraagt of Bas en Adriaan acht korte filmpjes willen maken met een educatieve inslag. Die filmpjes slaan zo goed aan, dat de serie wordt uitgebouwd tot 36 afleveringen. De TROS vraagt de broers om weer programma's te maken. Adriaan richt de B.V. Adrina Produkties op en schrijft liedjes, series en boeken. Hij regisseert en monteert de Bassie en Adriaan-series. De B.V. van Bas, Bassie Produktes, organiseert de tournees door het land.

1985

Bassie en Adriaan zijn te zien in de tv-serie Het Geheim Van De Schatkaart.

1987

De Verdwenen Kroon wordt uitgezonden op tv.

1989

De serie De Verzonken Stad is te zien.

1990

De Geheimzinnige Opdracht wordt gemaakt. De serie is opgenomen op de mooiste en interessantste plaatsen van 12 Europese landen.

1992

Gesterkt door dat succes besluiten de broers het concept van De Geheimzinnige Opdracht verder uit te werken. Adriaan vliegt naar Amerika en zoekt daar de mooiste plekjes op.

1993

De opnamen gaan in januari van start op Curaçao. Ze filmen 7 weken in Curaçao, Florida en St. Maarten. Ze vliegen vervolgens naar Amerika en filmen daar 7 weken in Californië, Nevada, Arizona, Washington en New York. De serie is een succes, maar wegens fysieke problemen (Bas heeft een versleten heup) besluit het duo geen grote series meer te maken.

1994

De broers nemen een korte tv-serie op met liedjes uit grootmoeders tijd.

1995

Bassie & Adriaan Bas neemt een cd op met liedjes op de mondharmonica. Op de plaat staan serieuze en romantische melodieën. Met dit materiaal doet hij een aantal televisie-optredens.

1996

Adriaan brengt een cd-rom met spellen uit.

1997

De tweede Bassie en Adriaan cd-rom ligt in de winkel. Ook zijn er plannen om een DVD-rom te maken. Adriaan brengt een maandblad uit, Het Bassie En Adriaan Magazine. Oude tv-series worden nagesynchroniseerd in andere talen.

1999

In april werkt het duo aan een nieuw tv-programma. Tijdens de repetitie glijdt Bas uit. Hij kneust drie ribben. Alle voorstellingen voor die maand worden afgelast. In november nemen ze het programma alsnog op. De serie wordt uitgezonden door de nieuwe commerciële zender Kindernet.

2000

Bassie & Adriaan Het contract met Kindernet wordt verlengd tot 2004. Het videocontract met Bridge Entertainment wordt met 10 jaar verlengd.

2001

Bassie & Adriaan zingen samen met Paul de Leeuw de Queencover Bohemian Rhapsody op diens gelijknamige single.

Paul de Leeuw

2002

Eigenlijk wilde Adriaan al tien jaar eerder met pensioen, maar pas in oktober 2002 maakt het duo bekend na 46 jaar te stoppen.

2003

De zomertournee wordt stopgezet wanneer bij Adriaan speekselklierkanker wordt geconstateerd. Een geplande afscheidstournee gaat ook niet door. Bassie treedt ondertussen af en toe solo op. Samen met het ensemble Basily brengt hij op 3 augustus in het Valkenburgse Openluchttheater een hommage aan Django Reinhardt.

2004

Bassie werkt vanaf februari samen met goochelaar Sylvia Schuyer in de Magiclandshow. Hun serie optredens stopt echter al na een paar weken vroegtijdig vanwege tegenvallende bezoekersaantallen.

2006

Bassie en Adriaan van Toor werken weer samen aan een avonturenserie voor de televisie. Het ontvoeringverhaal wordt in de zomer opgenomen in Oostenrijk met de zeventigjarige Bassie in de hoofdrol. De in Spanje woonachtige Adriaan is niet in beeld, maar verzorgt met zijn bedrijf het camerawerk en de montage. In september zendt Nederland 2 in het programma Profiel de documentaire De Herfst Van Bassie En Adriaan uit.

2007

In het najaar is Bassie te zien in de nieuwe televisieserie Bassie En De Ontvoering. De serie bestaat uit dertien afleveringen en wordt later ook uitgebracht op dvd.

Discografie Bassie & Adriaan

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bassie & Adriaan

Audio/Video Bassie & Adriaan

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer