Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BAUER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bauer

Periode

1999 - heden

Genre

alternative, indie, lo-fi

Online

Officiële website

Bauer

Bauer is voormalige Bettie Serveert-drummer Berend Dubbe samen met zangeres/toetsenist Sonja van Hamel. Het duo maakt ingetogen, speelse elektronische liedjes geïnspireerd door componisten als Burt Bacharach, Brian Wilson en Van Dyke Parks.
Volledige biografie...

Bezetting

Berend Dubbe   toetsinstrumenten, zang
Sonja van Hamel   toetsinstrumenten, zang

Overige muzikanten

Frank van Praag   gitaar, sampler
Jeroen Kleijn   drums
Gert-Jan Blom   basgitaar
Wim Kwakman   drums

Genoemd in de biografie van

1995   Coparck
1999   Bettie Serveert
2000   Johan
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Bauer

Bauer is voormalige Bettie Serveert-drummer Berend Dubbe samen met zangeres/toetsenist Sonja van Hamel. Het duo maakt ingetogen, speelse elektronische liedjes geïnspireerd door componisten als Burt Bacharach, Brian Wilson en Van Dyke Parks.

1998

Drummer Berend Dubbe verlaat Bettie Serveert wegens muzikale meningsverschillen. Hij levert aan het eind van het jaar enkele hoorspelen aan een kerst-cd van de VPRO.

Bettie Serveert

1999

Berend Dubbe vernoemt zijn eenmansband Bauer naar een filmprojector. Zijn debuut-album On The Move staat vol ingetogen, speelse elektronische liedjes geïnspireerd door componisten als Burt Bacharach, Brian Wilson en Van Dyke Parks. De plaat krijgt lovende recensies en belandt binnen enkele weken bovenaan de Moordlijst. Om op te kunnen treden formeert Dubbe een band met Jeroen Kleijn (drums), Frank van Praag (gitaar) en Sonja van Hamel (toetsen, zang, ex-Silvershed). De band speelt een geheim debuut-optreden in repetitieruimte en studio Aluna in Amsterdam-Oost. Na een optreden voor VPRO's Club Lek start de tournee van Bauer 2 december in het LVC te Leiden.

Silvershed

2000

Bauer Wegens privé-omstandigheden stapt Kleijn onverwachts uit de band. Hierdoor moet het Noorderslag-optreden in het eerste weekend van januari worden afgezegd. Vanaf maart zet Bauer zijn tournee door Nederland voort met Wim Kwakman (Johan) als nieuwe drummer. Van Hamel en Dubbe nemen samen nieuwe nummers op. Bauer wordt vanaf dat moment officieel een duo. Aan het eind van het jaar verschijnt het tweede album Can't Stop Singing (ditmaal op het nieuwe label Partners In Crime), een plaat met een veel coherenter geluid dan de voorganger. De reacties in de pers zijn wederom vrijwel unaniem lovend. Can't Stop Singing staat dan ook tot in de eerste maanden van 2001 hoog in de Moordlijst.

Johan

2001

Bauer speelt op Noorderslag. Op 27 februari krijgt de band de Zilveren Harp 2000. In maart reist de groep af naar Amerika voor optredens in Austin, Texas (tijdens South By Southwest) en New York. Tijdens het A2A-festival in oktober speelt Bauer enkele nummers van het in 2003 te verwachten derde album. De groep covert het nummer We Have A Savior op de Amerikaanse compilatie Better Than The Beatles : A Tribute To The Shaggs.

2002

Berend Dubbe maakt vijf korte muziekjes voor de reclamecampagne van Siemens.

2003

Bauer is met het nummer Libitz In A Car vertegenwoordigd op de compilatie But You Don't Really Care For Music, Do You? van het hometaperslabel Living Room Records. Voor een compilatie op de website 3voor12 maakt Bauer een liedje met Spinvis. De band keert weer terug naar Excelsior, het label waar in 1999 het debuutalbum verscheen.

Spinvis

2004

Bauer Na twee jaar opnemen en bijschaven verschijnt op 23 februari het derde album Baueresque waarop het duo op originele wijze invloeden verwerkt uit ondermeer progressieve rock, easy listening, filmmuziek uit de jaren zeventig, Russische cartoonmuziek, Todd Rundgren en Beach Boys. Tijdens de tournee wordt Bauer bijgestaan door Frank van Praag, Gert Jan Blom en Wim Kwakman. Bauer verzorgt de soundtrack bij Ver Weg, een korte film van Jan Doense met Huub van der Lubbe (De Dijk) en Victor Löw waarbij de planeet Mars een belangrijke rol speelt. Het scenario is van Phil van Tongeren (ex-Blue Murder).

Blue Murder De Dijk Gert-Jan Blom

2006

Bauer Bauer componeert een suite voor het Metropole Orkest en leden van het Nederlands Kamerkoor. The Bauer Melody Of 2006 bestaat uit twaalf nieuwe stukken, waaronder Blissfully Up en Here Come The Germans, aangevuld met reeds bestaande werken zoals Thin White Line. Martin Fondse verzorgt de arrangementen. De suite wordt uitgevoerd in het kader van het festival CrossLinx en is te zien in het MC Frits Philips te Eindhoven (29 maart), Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht (30 maart), het Muziekcentrum te Enschede (1 april) en Paradiso (14 november). Regisseur Hans Kok neemt de suite op voor een latere uitgave op cd en dvd.

Metropole Orkest

2007

Bauer Berend Dubbe treedt in april onder de naam Bud Benderbe Esq. op tijdens de opening van een expositie in New York ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van het album The Velvet Underground & Nico. Dubbe speelt in het bijzijn van Velvet Underground-leden Lou Reed, Maureen Tucker en Doug Yule tien nummers van deze legendarische Amerikaanse band. Ter gelegenheid van de expositie verschijnt in een kleine oplage een cd die gratis wordt weggeven tijdens de show. Later komt ook een gelimiteerde vinylversie uit.

2008

Sonja van Hamel is in maart voor het eerst live te zien met haar nieuwe soloproject. Live wordt ze onder andere bijgestaan door Marit de Loos (ex- Ceasar, Solex) en Susanne Linsen (Hospital Bombers)

Sonja van Hamel

2009

In september verschijnt Van Hamels eerste soloalbum Winterland, de soundtrack bij de gelijknamige speelfilm van regisseur Dick Tuinder. Berend Dubbe levert op de plaat een gastbijdrage. De liveband van de zangeres bestaat in deze periode uit Gert-Jan Blom (bas), Mark van den Driest (drums, percussie), Annie Tangberg (cello, banjo) en Hanna Vink (achtergrondzang, banjo, gitaar, mellotron, melodica).

2012

Op 28 oktober treedt het Metropole Orkest op tijdens de galapremière van de James Bond-film Skyfall. Berend Dubbe zingt drie nummers mee.

2013

Onder het pseudoniem Bud Benderbe (een anagram) neemt Berend Dubbe een album op met, zoals hij het zelf zegt, prettig in het gehoor liggende versies van liedjes die stukken minder prettig in het gehoor liggen, bijvoorbeeld van The Velvet Underground. De LP komt in juli uit op het New Yorkse label Boo-Hooray.

Discografie Bauer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bauer

Audio/Video Bauer

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer