Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BENEDICT WEISSER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1967 - heden

Genre

hedendaags

Biografie Benedict Weisser

De Amerikaans-Nederlandse componist Benedict Weisser is geboren in New York City in 1967. Opleiding Zijn Bachelor of Music degree (compositie) behaalde hij in 1989 aan het Oberlin Conservatory (Oberlin, Ohio), waar Randolph Coleman zijn voornaamste leraar was. Hij ontving een studiebeurs voor compositie van de Andrew W. Mellon Foundation (1987-88). In ...
Volledige biografie...

Biografie Benedict Weisser

1967

De Amerikaans-Nederlandse componist Benedict Weisser is geboren in New York City in 1967.


Opleiding

Zijn Bachelor of Music degree (compositie) behaalde hij in 1989 aan het Oberlin Conservatory (Oberlin, Ohio), waar Randolph Coleman zijn voornaamste leraar was. Hij ontving een studiebeurs voor compositie van de Andrew W. Mellon Foundation (1987-88). In de periode 1989-91 kwam hij naar Nederland waar hij compositie studeerde bij David Porcelijn en Tristan Keuris aan het Utrechts Conservatorium. Toen ontstond zijn voorliefde voor Nederland waar hij zich tien jaar later zou vestigen. Hij keerde eerst terug naar de Verenigde Staten, waar hij in 1998 met zijn proefschrift Notational Practice in Contemporary Music: A critique of three compositional models (Cage, Berio and Ferneyhough) promoveerde aan de City University of New York. Zijn belangrijkste compositiedocent was David Del Tredici. In 1999 ontving hij een beurs van de Netherland-America Foundation om in Nederland compositie te studeren bij Louis Andriessen. In 2000 behaalde hij een postdoctorale graad aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.


Activiteiten

In 1997 werd Weisser in Oberlin benoemd werd tot professor in compositie, muziektheorie en instrumentatie. In 1999 besloot hij in Nederland te blijven, hij woont en werkt sindsdien in Amsterdam. Weisser stamt uit twee beroemde cantorfamilies en heeft daardoor uitgebreide kennis van het cantorale repertoire. Hij was muziekregisseur en arrangeur van het televisieprogramma Cantors: A Faith in Song, dat overal in de wereld werd uitgezonden en op cd en DVD verscheen en waarvoor hij intensief samenwerkte met Alberto Mizrahi. Met echtgenote Sylvia Stoetzer, filmmaker, musicus, programmeur en journalist, werkte hij aan een muziekfilm in opdracht van Orkest de Volharding. Hij werkte aan de muziekdocumentaire In the Ocean samen met filmmaker Frank Scheffer, aan een website over John Cage en in opdracht van het Holland Festival als co-regisseur van Songbooks van Cage.


Composities

Zijn werken zijn geschreven in opdracht van en uitgevoerd door uiteenlopende orkesten en ensembles in de V.S. en Europa zoals het Nederlands Ballet Orkest, de New York Youth Symphony, de Ebony Band, het Zephyr Quartet, de Barton Workshop, Ensemble Multifoon, en musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest.


Prijzen

Benedict Weisser ontving verschillende awards en prijzen voor zijn composities zoals de Herbert Elwell Memorial Prize in 1989, de Joseph H. Bearns Prize van Columbia University in 1992 en twee Young Composers’ Awards van ASCAP in 1994 en 1995.

2005

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Benedict Weisser

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer