Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BERTUS BORGERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1947 - heden

Genre

fluit, Nederlandstalig, producer, rock, saxofoon, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Foyer Rockband

Bertus Borgers

Brabander die jarenlang te boek staat als de beste saxofonist in de Nederlandse popmuziek. Als gastmuzikant te horen op talloze platen. Als zanger, songschrijver en bandleider actief in de bands Mr. Albert Show, Sweet d'Buster en The Groove. Hij is mede-oprichter van de Rockacademie in Tilburg.
Volledige biografie...

Instrumenten

fluit, producer, saxofoon, zang

Overige muzikanten

Dennis Briedel   drums
Rob ten Bokum   gitaar
Cees van der Laarsse   basgitaar
Henri van Bergen   drums
Koos Cornelissen   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1966   The New Electric Chamber Music Ensemble
1971   Rosa King & Upside Down
1973   Armand
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Bertus Borgers

Brabander die jarenlang te boek staat als de beste saxofonist in de Nederlandse popmuziek. Als gastmuzikant te horen op talloze platen. Als zanger, songschrijver en bandleider actief in de bands Mr. Albert Show, Sweet d'Buster en The Groove. Hij is mede-oprichter van de Rockacademie in Tilburg.

In bezetting van

Dirty Underwear   saxofoon, zang
Golden Earring   saxofoon
Herman Brood   saxofoon
Mr. Albert Show   saxofoon, zang
Musicians Union Band   fluit, saxofoon, zang
Sweet d'Buster   saxofoon, zang
The Evergreens   saxofoon

1947 - 1961

Bertus Borgers wordt op 15 juli 1947 geboren geboren als oudste van negen kinderen in Vessem (N.Br.). Hij groeit op in het arbeidersmilieu van de Brabantse Kempen. De muziek wordt Bertus met de paplepel ingegoten: vader speelt in een dansorkest en iedereen in de familie bespeelt een instrument of zingt.

1962 - 1964

Na eerst een drumstel, een bügel en een klarinet te hebben geprobeerd vindt hij in 1962 zijn ware liefde: de saxofoon. Inmiddels is de rock & roll ook tot Nederland doorgedrongen. De saxsolo's op de platen van Little Richard, Fats Domino en Johnny and the Hurricanes maken diepe indruk op de jonge Borgers. Na twee weken les op zijn tenorsax treedt hij toe tot The Evergreens, een regelmatig optredende rock & roll-groep.

The Evergreens

1965 - 1967

Bertus gaat naar het Brabants Conservatorium. Daar staat hij te boek als student klarinet, omdat de saxofoon niet als een volwaardig klassiek instrument wordt erkend. Hij maakt er kennis met Bach en Strawinsky. Tegelijkertijd leert hij het werk van jazzcats als Sonny Rollins, Miles Davis en John Coltrane kennen. 's Avonds staat Bertus in dancings rock & roll en beat te spelen. Inmiddels heeft hij de rol van zingende frontman naar zich toe getrokken. Ook schrijft hij zijn eerste songs.

1968

Het conservatorium kan Bertus niet lang boeien. Om fulltime te kunnen spelen besluit hij met een allround orkest naar Duitsland en Oostenrijk af te reizen. In de nachtclubs en Amerikaanse legerbases aldaar maakt hij kennis met drank, drugs en alle andere zaken die als 'rock & roll' te boek staan. Terug in Eindhoven treedt hij toe tot Dirty Underwear, de bekendste Eindhovense band van dat moment.

Dirty Underwear

1969 - 1971

Bertus richt zijn eerste eigen band met zelfgeschreven repertoire op: Mr. Albert Show, genoemd naar de verlegen roadie van de groep. De muziekstijl is underground, de houding anti-establishment. Al snel scoort de band een platencontract bij Willem van Kooten. De single Wild Sensation (1970) wordt een hit en de band maakt twee elpees, die geproduceerd worden door Peter Koelewijn.

Mr. Albert Show Peter Koelewijn Willem van Kooten

1972 - 1973

Mr. Albert Show valt uit elkaar. Bertus treedt toe tot de Amsterdamse groep Sail/Joia. Bertus groeit ondertussen uit tot een veelgevraagde sessiemuzikant. Hij is te horen op platen van onder meer Golden Earring, Peter Koelewijn en Hans Vermeulen (het project Musicians Union Band). Veel sessies doet hij met Hans Dulfer en muzikanten uit het Theo Loevendie Consort. Ook schrijft hij de muziek voor een aantal korte films en het hoorspel Plons (KRO).

Hans Dulfer Hans Vermeulen Sail/Joia

1974 - 1979

Op aandringen van een manager neemt Borgers een solo-demo op. Daarop spelen de leden van de Golden Earring, Eelco Gelling en de gezusters Paay mee. Deze opnamen verschijnen in 1980 op de elpee Demo 74. Na afloop van de studiosessie gaat Bertus mee met de Earring op hun Amerikaanse en Europese tournee als leider van de blazerssectie waarin ook trompettist Karl Kalf (Dizzy Man's Band) is te horen. De Amerikaanse tournee start op 1 april 1975 in Buffalo. Bij terugkeer blijkt de manager met de demo een platencontract te hebben versierd. Bertus formeert Sweet d' Buster, die in de tweede helft van de jaren zeventig één van Nederlands populairste live-bands is. Als sessiemuzikant speelt hij mee op de albums Street, Sphritsz en Cha Cha van Herman Brood. Deze heeft een hit met Sweet d'Buster-nummer Still Believe (1978). De manager vertrekt al snel met de noorderzon, een administratieve puinhoop achterlatend.

Dizzy Man's Band Eelco Gelling Golden Earring Herman Brood Patricia Paay Sweet d'Buster

1980

Als grootschalig plaatsucces uitblijft raakt de fut uit Sweet d'Buster. Eind 1980 gaat de band uit elkaar. Tot ieders verrassing verschijnt op initiatief van de verdwenen manager de elpee Demo 74.

1981

Bertus pakt in maart de draad weer op met de Bertus Borgers Band. Hierin spelen Rob ten Bokum (gitaar), Jons Pistoor (toetsen), Cees van der Laarsse (bas) en Dennis Briedel (drums). Na korte tijd spelplezier nopen belastingperikelen Borgers echter de sax voorlopig in het vet te zetten.

1982

Bertus loopt in Amsterdam Herman Brood tegen het lijf. Deze vraagt hem voor zijn Wild Romance, waarmee hij twee jaar toert.

1984 - 1993

Bertus Borgers formeert weer een nieuwe band: Groove Express (later afgekort tot The Groove). De twee cd's vinden maar beperkt weerklank maar als live-act is de band succesvol. Ondertussen geeft Borgers veelvuldig workshops voor popcollectieven en muziekscholen.

1986

Op initiatief van de Stichting Popmuziek Nederland werkt Borgers mee aan het opzetten van de opleiding Popdocent aan het Rotterdams Conservatorium. Ook na het opheffen van die opleiding blijft hij aan het instituut verbonden. Lange tijd is hij er ensembleleider en coördinator popmuziek binnen de afdeling Lichte Muziek. Tussen de bedrijven door vindt hij tijd voor studiosessies bij Slagerij van Kampen, Barry Hay, Harry Muskee, Rosa King en Normaal. Ook schrijft hij muziek voor diverse AV-projecten.

Barry Hay Cuby + Blizzards Normaal Rosa King & Upside Down Slagerij Van Kampen

1991

Van Bertus Borgers & The Groove verschijnt de live-cd Groove Live. Hierop wordt Borgers terzijde gestaan door onder meer Mildred Douglas, Tineke Schoemaker, bassist Renee van de Graaf (onder het pseudoniem Renee Lopez) en Julya Lo'ko.

Julya Lo'ko Mildred Douglas Tineke Schoemaker

1992

Op de cd Cool In July vertolkt Borgers naast eigen nummers materiaal van Tom Waits, Cindy Lauper en Randy Newman.

1993

Raymond v/h Groenewoud vraagt Borgers toe te treden tot zijn begeleidingsband. De saxofonist is te horen op diens cd's Minister van Ruimtelijke Ordening en Ik Ben God Niet. Daarnaast speelt Borgers ook met Van het Groenewoud in diens rockband De Straffe Mannen. Toeren met V/h Groenewoud betekent het einde van The Groove.

Raymond van het Groenewoud

1995

Borgers werkt mee aan Groenewouds theatershow Minister van Landsverdediging. Ook is hij te horen op de bijbehorende cd Ik Ben God Niet.

Raymond van het Groenewoud

1997

De naam Bertus Borgers duikt op in het team dat zich bezig houdt met het opzetten van de Rockacademie in Tilburg.

1999

Borgers en Van het Groenewoud geven samen diverse concerten. Bertus Borgers wint de Joepie!, de provinciale popprijs van Noord-Brabant, uitgereikt door de Stichting Brabant Pop. Samen met Gerard Boontjes is hij mede-oprichter van de Rockacademie in Tilburg, de eerste hbo-opleiding op het gebied van popmuziek.

Gerard Boontjes Raymond van het Groenewoud

2001

Met de Foyer Rock Band speelt Borgers vooral zijn nieuwe Nederlandstalig repertoire aangevuld met klassiekers als Hard Stone Jungle, Going Nowhere en Still Believe. De wisselende bezetting van de groep bestaat naast Borgers uit drums, bas en gitaar. Muzikanten die regelmatig meespelen in de band zijn o.a. Koen Rijnbeek (Slagerij van Kampen), Richard Plukker (Candybar Planet), bassist Vincent Pierins en zijn broer Ruud Borgers. De cd Antwerpse Sessie wordt slechts in een oplage van 400 uitgebracht en is snel uitverkocht. De plaat bevat acht nummers die Borgers samen met Belgische muzikanten heeft opgenomen in de Vita Nova studio aan de Scheldestraat te Antwerpen.

Slagerij Van Kampen

2002

Borgers neemt twaalf nieuwe nummers op in AudioWorkx, een studio in het Kempendorp Hoogeloon. Hij wordt begeleid door Cesar Janssens op drums, Richard Plukker op bas en Thomas Vanelslander op gitaar. Onder de muzikanten die de studio bezoeken voor een gastbijdrage bevinden zich Raymond van het Groenewoud, Floor Jansen (After Forever) en een paar studenten van de Rockacademie waaronder Borgers' dochter Nova.

After Forever

2003

De opnamen uit Antwerpen en Hoogeloon verschijnen in april op het album Z.G.A.N. (een afkorting voor 'zo goed als nieuw') en de single Betaal/Welkom In De Club.

2004

Op 9 januari presenteren Bertus Borgers en de Foyer Band in De Schalm in Veldhoven de Nederlandstalige theatershow Wat Nou Grens. De titel geeft aan dat de band een combinatie speelt van meerdere genres: blues, rock en jazz.

2006

Eind januari is Bertus Borgers voor het eerst te zien als voorlezer in een kindervoorstelling waarvoor hij ook de muziek heeft geschreven. In Het Paleis te Antwerpen leest Borgers voor uit het boek Het Schaampaard van Kees van Kooten. Op 1 februari is de saxofonist te gast tijdens het optreden van Golden Earring in Ahoy' te Rotterdam. In het voorjaar speelt hij mee de eerste reeks theatervoorstellingen van het programma Café Weemoed van Raymond van het Groenewoud. De laatste voorstelling van Wat Nou Grens, op 13 april te Veldhoven, is tevens het laatste optreden van de Foyer Rock Band in de bezetting met bassist Richard Plukker, drummer Koen Rijnbeek en gitarist Ruud Borgers. Bertus Borgers' zingende dochter Nova, die afstudeert aan de Rockacademie, neemt samen met haar vader enkele van diens nummers op.

Golden Earring

2010

Tegelijk met het album Ver Van Hier brengt Bertus Borgers met Weg Van Hier zijn eerste verhalenbundel uit. Op de cd zingt Borgers over heimwee en berusting, weggaan en thuiskomen. Het boek gaat over de avonturen die hij als jonge man tussen mei 1967 en augustus 1968 heeft beleefd.

2011

In zijn theatershow en gelijknamige boek Ik Hou Van Herman vertelt Bertus Borgers over zijn vriendschap met Herman Brood, vanaf hun eerste ontmoeting in 1973 tijdens een jamsessie tot en met Broods laatste rit naar crematorium Westgaarde.

2012

Samen met Gerard Boontjes neemt hij afscheid als directeur van de Rockacademie in Tilburg.

Discografie Bertus Borgers

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bertus Borgers

Audio/Video Bertus Borgers

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer