Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BLUE MURDER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Blue Murder

Periode

1982 - 1987

Genre

alternative, new wave

Blue Murder

Amsterdamse band die zich kenmerkt door Amerikaans georiënteerde gitaarpop (referentie: Talking Heads) en op zijn sterkste momenten aanstekelijk en van hoge kwaliteit is. De kern wordt gevormd door de broers Van der Ploeg.
Volledige biografie...

Bezetting

Annemiek Lelyveld   basgitaar
Kors Eijkelboom   drums
Ryu Tajiri   synthesizer, zang
Phil van Tongeren   synthesizer, zang
Rogier van der Ploeg   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Jos den Brok   drums
Moniek Voulon   drums

Genoemd in de biografie van

1982   Soviet Sex
1984   Ernst Jansz
1985   Ivy Green
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Blue Murder

Amsterdamse band die zich kenmerkt door Amerikaans georiënteerde gitaarpop (referentie: Talking Heads) en op zijn sterkste momenten aanstekelijk en van hoge kwaliteit is. De kern wordt gevormd door de broers Van der Ploeg.

1982

Soviet Sex, de waveband met psychedelische trekjes die in 1981 nog de LP Happy End uitbrengt, valt uiteen. De broers Van der Ploeg beginnen al vlot Blue Murder. Doordat deze band wat directer te werk gaat (scheurende gitaren, orgels, melodieuze zang) wordt het al snel een veelgevraagde liveband.

Soviet Sex

1984

Na een drietal cassettesingles brengt de groep in eigen beheer Date With An Angel uit. Deze LP is nogal demo-achtig, wat veel minder geldt voor de titelloze tweede plaat, die al snel volgt. Het vlotte, enthousiaste karakter van de band komt al aardig naar voren.

1985

Ondanks het feit dat het derde album Energized volgens de recensies ietwat tegenvalt, weet het wel aandacht te trekken in Engeland. De groep is te zien in een Amsterdam-special van het Britse popprogramma The Tube dat wordt gepresenteerd door Jools Holland. Nadat drumster van het eerste uur Moniek Voulon het veld heeft geruimd (ze duikt later als bassiste op in Lovecramps) voor Jos den Brok wordt voor major WEA La La Love opgenomen.

LoveCramps

1986

Via de sterke singles Stalking The Deerpark en Talk Talk Talk, en de daarbij behorende, zelfgemaakte videoclips, speelt de band zich in eigen land flink in de kijker, wat resulteert in een invalbeurt op Pinkpop.

1987

Blue Murder Met Kors Eijkelboom (ex-The Scene, later in The Jack Of Hearts) op drums wordt de beste plaat van de band opgenomen, At Home. Een lichte koerswijziging richting blues is waarneembaar. De naam Blue Murder wordt niet lang daarna overgedaan aan de Amerikaan Ted McKenna, bekend uit Michael Schenker-kringen, die onder deze vlag een hardrockformatie begint. De broers Van der Ploeg en toetseniste Ryu Tajiri gaan verder als Astral Bodies, een band die opvalt door hun singles en zelfgemaakte videoclips. Annemiek Lelyveld speelt in 1989 bij The Plastic Dolls. Phil van Tongeren is meer dan twintig jaar actief als filmrecensent voor onder meer Oor, Nieuwe Revu en Preview, redacteur van het genrefilmblad Schokkend Nieuws en festivaldirecteur van het Amsterdam Fantastic Film Festival (later bekend onder de naam Imagine). Vanaf 1996 zijn Maarten en Rogier van der Ploeg weer enkele jaren samen met Peter Klashorst actief als Soviet Sex.

Astral Bodies Jack Of Hearts Soviet Sex The Plastic Dolls The Scene

Discografie Blue Murder

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Blue Murder

Audio/Video Blue Murder

Video Blue Murder

50 jaar nederpop: Blue Mu...
50 jaar nederpop: Blue Murder 'Entertainment'
Blue Murder "Walkman"
Blue Murder "Walkman"
Blue Murder "Fiction"
Blue Murder "Fiction"
Blue Murder "Stalking the...
Blue Murder "Stalking the Deerpark"
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Blue Murder "Fiction"

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer