Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BOEGIES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Boegies in 1986

Periode

1978 - 1990

Genre

dialectpop, Nederlandstalig, pretpunk

Boegies

Gronings pretpunkgezelschap met een gevaarlijk hoog alcoholpromillage dat in de jaren tachtig het Nederlands clubcircuit bestookt met een mengeling van punk, ska en cabaret.
Volledige biografie...

Bezetting

Hein Doeglas   drums
Eddy Huizing   zang
Mark Tilstra   gitaar, zang
Maarten Bruining   basgitaar, zang

Overige muzikanten

Frank Scholtens   zang
Ricky van Duuren   basgitaar
Peter Millenaar   basgitaar
Bogdan Schilling   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1988   Div
1991   Dandruff!!
1992   Jammah Tammah

Biografie Boegies

Gronings pretpunkgezelschap met een gevaarlijk hoog alcoholpromillage dat in de jaren tachtig het Nederlands clubcircuit bestookt met een mengeling van punk, ska en cabaret.

1978

De Boegies worden opgericht als drie jongens, die al een tijdje een hardcore-punkband willen beginnen, plotseling zichzelf aangekondigd zien staan op een affiche voor een punkfestijn in een Gronings jongerencentrum. De eerste bezetting bestaat uit Maak (Mark Tilstra), Dougel (Hein Doeglas) en Frank (Scholtens), die de zangpartijen voor zijn rekening neemt, enige tijd later aangevuld met bassist Peter Millenaar.

1982

Moe van de toenemende onverdraagzaamheid tussen punks in Groningen vinden de Boegies de pretpunk uit. Zanger Frank wordt vervangen door Eddy Huizing, oftewel Piepke (ex-Chops), ook wel Speedy of Mouse genoemd, en Peter Millenaar maakt plaats voor bassist Bogdan Schilling.

1984

In eigen beheer verschijnt de eerste elpee Wy Zyn Zwyn, een plaat die de ondertitel 'de 29 geweldigste drankliederen' draagt. Hoewel het geluid niet optimaal is wordt het album, gezien de beperkte oplage, toch een heus collector's-item.

1985

Vanwege zijn drugsgebruik moet bassist Bogdan plaats maken voor Ricky van Duuren (later naar Moonlizards). Bogdan staat nog wel aan de wieg van de culthit Mèh!, slechts bestaand uit het woord Mèh dat eindeloos wordt herhaald op een melodie die voor eeuwig blijft hangen. De bassist verdwijnt uit de muziekscene, al treedt hij zo nu en dan wel eens op als straatmuzikant. Hij duikt in eind jaren negentig op in Het 12e Huis, een instelling voor mensen met verslavingsproblemen. Na een auto-ongeluk verliest hij beide benen. Hij schrijft over zijn belevenissen in columns voor straatkrant De Riepe.

Moonlizards

1986

Boegies in 1986 De tweede elpee Parels Voor De Zwijnen verschijnt opnieuw in eigen beheer. De plaat bezorgt de in het noorden van het land zeer populaire pretpunkers landelijke bekendheid. Niet in de laatste plaats door het nummer Mèh! Wanneer Kees van Kooten dit nummer uitroept tot het hoogtepunt van de anarchopoëzie, zijn de Boegies verzekerd van nationale aandacht.

Koot en Bie

1987

Als Ricky onverwacht uit de band stapt wordt in Moart'n (Maarten Bruining) een vervanger gevonden. Na slechts twee weken oefenen treedt hij al op met de Boegies.

1988

Op Top Hole verschijnt de derde elpee Zwijnen Bij Candlelight, dat door de betere productie van Div-bassist Marc de Reus gekenmerkt wordt. Het nummer Hww‚ Jan, Toe Nou Jan (een verbastering van een eerdere song Hee‚ Joh, Toe Nou Joh) komt op een speciale splitsingle ter ere van Jan Donkers. De single, met op de b-kant Baby It's You van zoon Sander Donkers, verschijnt bij Top Hole in een oplage van slechts 250 exemplaren.

Div Marc de Reus

1989

In een poging de internationale markt te veroveren gaat de groep op hun vierde elpee A Terrible Swine Disease veelvuldig over op Engelse teksten. De band komt echter niet verder dan Nederland, België en West-Duitsland. In datzelfde jaar verschijnt het dubbel live-album Tien Jaar Zwijnen Live waarop alle klassiekers staan.

1990

Op het Noorderslag-festival in de Groningse Oosterpoort vieren de Boegies op 6 januari als hoofdact hun tienjarig bestaan, bijgestaan door o.a. dammer Jannes van der Wal en Urban Dance Squad. Op 30 juni geeft de band haar afscheidsconcert in de Oosterpoort. Uit de as van de Boegies verrijzen twee bands. Jammah Tammah en Dandruff !!, met respectievelijk Eddy Huizing en Mark Tilstra in de gelederen.

Dandruff!! Jammah Tammah

2007

Op 28 september overlijdt Bogdan Schilling op 48jarige leeftijd aan de gevolgen van een auto-ongeluk tussen Hoogkerk en Peize.

2012

Vanaf 10 mei zijn de albums Parels Voor De Zwijnen (1986), Zwijnen Bij Candlelight (1988), A Terrible Swine Disease (1989) en Tien Jaar Zwijnen Live (1989) te streamen en tegen betaling te downloaden via onder meer iTunes, Spotify en LastFM. Om het materiaal geschikt te maken voor de digitale uitgave zijn de originele opnamen waar nodig opgepoetst.

Discografie Boegies

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Boegies

Audio/Video Boegies

Video Boegies

BOEGIES - MÈH
BOEGIES - MÈH
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
BOEGIES - MÈH

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer