Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BRAM STADHOUDERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

portretfoto met gitaar

Periode

23-01-1987 - heden

Genre

ambient, gitaar, impro, instrumentaal, jazz

Online

Officiële website

Bram Stadhouders

Gitarist Bram Stadhouders (Tilburg, 23 januari 1987) schept zijn geheel eigen vorm van geïmproviseerde muziek, waarin hij jazz mengt met ambient. 'Het landschap is mijn grote inspiratie', zegt hij in een interview met de Volkskrant. Hij treedt solo op, in een duo met drummer Onno Govaert, met zijn eigen Bram ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar

Genoemd in de biografie van

2012   Eric van der Westen
2012   Jeroen van Vliet
2014   Joris Voorn

Biografie Bram Stadhouders

Gitarist Bram Stadhouders (Tilburg, 23 januari 1987) schept zijn geheel eigen vorm van geïmproviseerde muziek, waarin hij jazz mengt met ambient. 'Het landschap is mijn grote inspiratie', zegt hij in een interview met de Volkskrant. Hij treedt solo op, in een duo met drummer Onno Govaert, met zijn eigen Bram Stadhouders Korps en in diverse, ook internationale, samenwerkingsverbanden.

1993 - 1999

Als zesjarige krijgt Bram Stadhouders de eerste gitaarlessen van zijn vader, die in Tilburg een gitaarschool heeft. Als scholier speelt hij eerst harde rock, à la Nirvana, met de band Grab. Maar wanneer zijn vader hem op zijn twaalfde een video van Pat Metheny laat zien, is Bram verkocht en kiest hij voor de jazz. Hij begint zijn eigen jazzgroep, Solar. In 1997 wint hij de eerste prijs op het Brabants Gitaarconcours. Een jaar later herhaalt hij die prestatie tijdens het Brabants Gitaarensembleconcours, en in 1999 bij de National Guitar Awards. Bij de laatste gelegenheid speelt hij met Noel Redding, de bassist van Jimi Hendrix.

2002

Met Solar wint hij in 2002 het Prinses Christina Concours voor jong jazztalent. Nog hetzelfde jaar speelt hij op het North Sea Jazz Festival. In 2004 gaat Solar uit elkaar. Bram Stadhouders concentreert zich steeds meer op het maken van de atmosferische muziek, waarbij de laptop en de gitaarsynthesizer een belangrijke rol gaan spelen. Recensent Eddy Determeyer over een concert uit die tijd: 'Gitarist Bram Stadhouders heeft zijn instrument aan een omnipotente laptop onderworpen en trekt daar langzaam evoluerende fantasy landscapes uit, bevolkt door elfen en gnomen. Dit is geluidskunst die zich traag ontvouwt, bijna zoals planten groeien.'

2007

In eigen beheer brengt Stadhouders zijn eerste CD uit, Tonelist. Hij vindt daarbij slagwerker Onno Govaert en toetsenspeler Jasper Lekkerkerk aan zijn zijde. Zonder die laatste erbij wordt een jaar later Enderra opgenomen; intussen komt de productieve Stadhouders ook nog met een album vol solo-laptopmuziek: Glasba.

Jasper Lekkerkerk Onno Govaert

2008

Muziek Centrum Nederland kiest het duo van Stadhouders en Govaert voor de Young VIPS Tour, een serie concerten op Nederlandse jazzpodia. Hierbij deelt het tweetal de avond met het kwartet van pianiste Soo Cho. Govaert is ook de slagwerker in het Bram Stadhouders Korps, dat verder bestaat uit David Hoogerheide (keyboards), Harry Cherrin (saxen, fluit), Santiago Botero (bas) en Claudia Hansen (percussie). Het sextet is te horen op het album The Ship Comes. De Palestijn Haytham Safia, bespeler van de ud (Arabische luit) vormt een duo met Bram Stadhouders; ook in grotere bezettingen trekken de twee snarenspelers samen op. In 2010 verschijnt hun album No Complications (Galilee Grooves).

2010

Bram Stadhouders gaat deel uitmaken van een internationaal improvisatietrio met de Noorse vocaliste Sidsel Endresen en de Amerikaanse slagwerker Jim Black. Een andere Noorse muzikant met wie de gitarist samenwerkt is de eigenzinnige slagwerker Terje Isungset. Hij bouwt instrumenten van ijs, die daardoor een bijzondere klank voortbrengen. Hij maakt voor Stadhouders een ijsgitaar, en samen met zangeres Mari Kvien Brunvoll treden ze op in het Noorse Geilo tijdens het Ice Music Festival. Het drietal geeft ook acte de présence tijdens North Sea 2011. Een derde internationale samenwerking is die met de Poolse saxofonist Grzech Piotrowski. Samen met Onno Govaert en bassist Michal Baranski vormen ze een kwartet dat voor Challenge Records in 2010 een CD opneemt. Ook speelt Stadhouders in het World Orchestra van Piotrowski, met musici uit onder meer Bulgarije, Noorwegen, Moldavië en Siberië.

2011

In 2011 wordt Bram door de Provincie Noord Brabant de Brabant Top Talent Award toegekend. Ook wordt hij geselecteerd om deel te nemen aan de eerste editie van Take Five: Europe, een internationale residency met tien musici uit vijf landen.

2012

De MCN Compositieopdracht North Sea Jazz wordt toegekend aan Stadhouders.

Discografie Bram Stadhouders

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bram Stadhouders

Audio/Video Bram Stadhouders

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer