Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CAMERATA TRAJECTINA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Camerata Trajectina in Veere

Periode

1974 - heden

Genre

klassiek

Online

Officiële website

Camerata Trajectina

Camerata Trajectina (Utrechts muziekgezelschap) richt zich op de Nederlandse muziek van de middeleeuwen tot de Gouden Eeuw. Het gezelschap heeft zich een belangrijke plaats verworven als hoeder van het Nederlands cultureel erfgoed. In de projecten speelt intensief wetenschappelijk onderzoek naar de Nederlandse cultuurgeschiedenis en de reconstructie van tekst en muziek ...
Volledige biografie...

Bezetting

Erik Beijer   percussie, viola da gamba
Saskia Coolen   blokfluit
Louis Peter Grijp   citer, luit
Nico van der Meel   tenor
Hieke Meppelink   sopraan

Overige muzikanten

Suze van Grootel   sopraan
Sytse Buwalda   countertenor
Marcel Moester   bariton, bas
Annelies van der Vegt   viool
Pieter-Jan Belder   klavecimbel
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2000   Pieter-Jan Belder

Biografie Camerata Trajectina

Camerata Trajectina (Utrechts muziekgezelschap) richt zich op de Nederlandse muziek van de middeleeuwen tot de Gouden Eeuw. Het gezelschap heeft zich een belangrijke plaats verworven als hoeder van het Nederlands cultureel erfgoed. In de projecten speelt intensief wetenschappelijk onderzoek naar de Nederlandse cultuurgeschiedenis en de reconstructie van tekst en muziek een belangrijke rol. Daarnaast is het ensemble gekend om zijn theatrale presentaties. Voorstellingen werden gemaakt rond Nederlandse dichters, schilders en nationale herdenkingen, en rond thema's als de dodendans en de 'Souterliedekens'. Het ensemble werkte regelmatig mee aan het Holland Festival Oude Muziek in Utrecht en gaf honderden concerten in Nederland en Vlaanderen. Tournees brachten het ensemble over de hele wereld, van Europa en Noord Amerika tot Ghana en Indonesië.

1974

Vanaf de oprichting van Camerata Trajectina speelt Louis Peter Grijp luit en citer en wordt al snel artistiek leider.

1980 - 1990

Camerata experimenteert in deze jaren veel met theater. Voorbeelden hiervan zijn de liedprogramma's 'De hoer van Babylon' (1983), 'Willem van Oranje' (1984) en 'Bredero Amsterdammer' (1985). In Huygens' zelf ontworpen buitenhuis Hofwijck werkt het ensemble samen met voordrachtskunstenaar Henk van Ulsen (1987). Een echt muziektheaterstuk is 'De dodendans' (regie Lodewijk de Boer, 1989).

1994

Camerata Trajectina voert het toneelstuk 'Geeraerdt van Velsen' (1613) van P.C.Hooft op met de originele muziek tijdens het Tesselschade Festijn in het Muiderslot (regie: Jos Groenier, 1996).

1998

Camerata verzorgt de muzikale omlijsting bij de landelijke herdenking van de Vrede van Münster (1648).

1999

Louis Peter Grijp en Nico van der Meel ronden de reconstructie af van het 'Maastrichts Liedboek' (1554).

2002

Camerata verzorgt de muzikale omlijsting bij de landelijke herdenking van de oprichting van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) in 1602.

2004

De dubbel-cd 'Antwerps liedboek' wint de Edison Klassiek 2006 in de categorie middeleeuwen en renaissance. Camerata levert een substantiële bijdrage aan de website 'Het geheugen van Nederland'. Samen met Nederlandse artiesten als Freek de Jonge en Bob Fosko neemt het ensemble een cd op met typisch Nederlandse straatliederen: 'De kist van Pierlala'.

2005

Het ensemble werkt samen met Gerrit Komrij voor een reconstructie van wereldlijke liederen van Jacob Obrecht. Van deze 'liedekens' is behalve de muziek alleen de eerste tekstregel bekend. Op basis hiervan schrijft Komrij nieuwe teksten.

2006

Camerata voert de Nederlandse opera 'Bacchus, Ceres en Venus' (1686) uit van Johan Schenck. Dit is de tweede Nederlandstalige opera ooit en de eerste die ook werd uitgevoerd, maar de muziek ervan ging deels verloren. Camerata Trajectina reconstrueerde de ontbrekende delen.

2009

Camerata Trajectina levert een bijdrage aan de festiviteiten rond de opening van het Calvijnjaar en presenteert de cd 'Calvijn in de Gouden Eeuw'. De muziektheatervoorstelling 'De zeven zonden van Jeroen Bosch' (regie: Jos Groenier) is geïnspireerd op een schilderij van Jeroen Bosch dat de zeven hoofdzonden en de vier uitersten toont. Met teksten en een optreden van Gerrit Komrij en in samenwerking met het Vlaamse ensemble La Caccia.

2013

In 2013 verschijnt de cd De Vrede Van Utrecht/The Peace Of Utrecht. Aanleiding is de Vrede van Utrecht die op 11 april 1713 werd getekend. Het verdrag maakte een eind aan een reeks verwoestende oorlogen in Europa.

2016

Luitspeler en artistiek leider Louis Grijp overlijdt op 9 januari. Vanwege zijn gezondheidstoestand moest hij het ensemble al eerder verlaten. Saskia Coolen en Nico van der Meel hebben de artistieke leiding overgenomen.

Discografie Camerata Trajectina

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Camerata Trajectina

Audio/Video Camerata Trajectina

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer