Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CATEAU ENGELEN-SEWING

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website 401 Dutch Divas

Periode

27-01-1868 - 17-12-1961

Genre

klassiek, opera, sopraan

Cateau Engelen-Sewing

De sopraan Cateau Engelen-Sewing wordt ook wel de Nederlandse prima donna van haar tijd genoemd. Desondanks zingt zij, behalve in Hannover en Antwerpen, weinig in het buitenland. Naast coloratuurpartijen zingt Engelen-Sewing dramatische rollen, zoals in de opera's van Richard Wagner. Ook zingt zij tijdens diverse premières van opera's, zoals in ...
Volledige biografie...

Instrumenten

sopraan

Biografie Cateau Engelen-Sewing

De sopraan Cateau Engelen-Sewing wordt ook wel de Nederlandse prima donna van haar tijd genoemd. Desondanks zingt zij, behalve in Hannover en Antwerpen, weinig in het buitenland. Naast coloratuurpartijen zingt Engelen-Sewing dramatische rollen, zoals in de opera's van Richard Wagner. Ook zingt zij tijdens diverse premières van opera's, zoals in 1892 'Floris V' van Richard Hol, in 1894 'Het blinde meisje van het kasteel Cuillé' ('Das blinde Mädchen von Castel Cuillé') van Cornelis Dopper, in 1898 'De Tempeliers' en in 1901 'Het Meilief van Gulpen', beiden van Martinus J. Bouman. Naast prima donna heeft Cateau Engelen-Sewing als bijnaam de 'Hollandsche Nachtegaal'.

1868

Catharina Dorothea Sewing wordt op 27 januari geboren te Amsterdam. Haar vader, Casper Mathijs Sewing, is loodgieter. Al op jonge leeftijd wordt duidelijk dat zij aanleg heeft voor muziek.

1882

Cateau Sewing krijgt zangles in de koorklas van zangpedagoog G.A. Heinze.

1883 - 1887

Vanaf 1883 studeert Sewing verder aan de Muziekschool der Afdeeling Amsterdam van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst. Ze krijgt zanglessen van de docent Jacob Kwast (Sr.). Ook volgt ze pianolessen bij P.C. Koerman en muziektheorie bij de docent en directeur F. Coenen. Al na een jaar komt ze terecht in de soloklas van de uit Wenen afkomstige pedagoge Anna Maria Theresia Collin-Tobisch. Op 29 januari 1887 behaalt Sewing het diploma van de Toonkunstmuziekschool. Ze vervolmaakt haar zangtechniek onder leiding van Johannes Martinus Messchaert aan het Amsterdamse Conservatorium van Toonkunst, maar stopt in mei met de opleiding om met optredens haar geld te gaan verdienen.

1890

Op 9 april debuteert Cateau Sewing bij de Hollandsche Opera, een onderneming van directeur Johannes George de Groot, onder leiding van de dirigent Cornelis van der Linden. Ze vertolkt de rol van Maritana in de opera 'Don César de Bazan' van Jules Massenet. De bariton Henri Albers zingt de titelrol. Haar grote doorbraak komt echter wanneer ze als plaatsvervangster van een zieke hoofdrolspeelster in de opera 'Lakmé' van Leo Delibes kan optreden.

1892

Op 7 april treedt Cateau Sewing in het huwelijk met de operazanger en -regisseur Hendrikus Mari Cornelis Johannes Engelen. Deze Henry Engelen is eveneens zanger bij de Hollandsche Opera.

1894

Na een conflict tussen dirigent Van der Linden en directeur De Groot richt Van der Linden met de beste solisten van de Hollandsche Opera, onder wie Cateau Engelen-Sewing en de bariton Josef Orelio, een nieuw operagezelschap op. Bij deze Nederlandsche Opera, gevestigd in de Amsterdamse Stadsschouwburg, kan Cateau Engelen-Sewing haar talenten verder ontplooien.

1898 - 1900

Na een meningsverschil met dirigent Van der Linden over de bezetting van een rol besluit Engelen-Sewing de Nederlandsche Opera te verlaten. Ze vertrekt naar het Königliches Hoftheater in Hannover waar ze op 1 september 1898 haar loopbaan begint als Rosine in de opera 'Il barbiere di Siviglia' van Gioacchino Rossini. Daarnaast vervult zij elders gastrollen zoals in het Theater des Westens te Berlijn, waar ze 21 keer de rol vertolkt van Die Königin der Nacht uit 'Die Zauberflöte' van Wolfgang Amadeus Mozart.

1901

In februari heeft Engelen-Sewing een gastoptreden bij de Hollandsche Opera van Van der Linden. Vanwege het feit dat de strenge discipline van het Königliches Hoftheater haar steeds meer tegen gaat staan besluit ze haar engagement in Hannover te beëindigen. Ze keert terug naar Amsterdam en sluit zich aan bij een nieuw gezelschap van Van der Linden, waar ook haar man medeoprichter van is: het Amsterdams Lyrisch Tooneel. Vanwege de contractbreuk met het Hoftheater moet Engelen-Sewing een forse boete betalen en wordt ze als zangeres voor de rest van haar leven uit alle Duitse theaters geweerd.

1903

In het voorjaar gaan zowel de Nederlandsche Opera als het Lyrisch Tooneel failliet. Dit vanwege de onderlinge concurrentie van de gezelschappen en omdat de eerste spoorwegstaking een optreden onmogelijk maakt. De laatste drie maanden van het jaar vertolkt Engelen-Sewing operarollen bij de nieuw opgerichte Nederlandsche Opera van D.H. Joosten.

1904

Na het faillissement van de Nederlandsche Opera besluit Engelen-Sewing gastrollen te gaan vertolken bij de Koninklijke Vlaamsche Opera in Antwerpen, waar haar man als regisseur werkzaam is.

1908

In het Rembrandt Theater te Amsterdam wordt de NV Nederlandsche Opera en Operette opgericht waar Engelen-Sewing voor vijf jaar aan verbonden zal zijn.

1913

Door het dalen van het artistieke peil van de opvoeringen en de onderlinge onenigheid moet ook deze onderneming het loodje leggen.

1914 - 1915

Cateau Engelen-Sewing verzorgt diverse gastoptredens, niet alleen als opera-, maar ook als concertzangeres. Op 11 mei 1915 wordt ze, vanwege haar 25-jarig jubileum, gehuldigd in Amsterdam. Tijdens deze viering zingt Engelen-Sewing, samen met haar man en debuterende dochter Nelly, in de opera 'De bruiloft van Figaro', ('Le nozze di Figaro') van Wolfgang Amadeus Mozart. De dirigent is de Duitser Peter Raabe. Ook wordt haar borstbeeld, gemaakt door de kunstenaar F.J. Werner, in de Stadsschouwburg van Amsterdam onthuld. Cateau Engelen-Sewing, haar man Henry Engelen en dertien andere zangers besluiten in oktober de Coöperatieve Vereeniging De Nederlandsche Opera te stichten. Maar ook deze onderneming komt niet van de grond. Hiermee komt een einde aan de zangcarrière van Engelen-Sewing.

1919

Cateau Engelen-Sewing verhuist naar Antwerpen waar ze zicht vestigt als zangpedagoge.

1939 - 1948

Na twintig jaar verhuist Engelen-Sewing in 1939 weer terug naar Amsterdam waar ze zangles gaat geven. Ook zingt ze mee in het Concertgebouw in een koor dat onder leiding staat van de dirigent Willem Mengelberg. Vanwege de belangstelling van het Nederlandse publiek heeft zij, ondanks haar gevorderde leeftijd, af en toe een optreden: haar laatste op 6 maart 1948, ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag, in de Bachzaal te Amsterdam.

Het Concertgebouw Willem Mengelberg

1958

Op de receptie in de Stadsschouwburg te Amsterdam, ter ere van haar negentigste verjaardag, ontvangt Engelen-Sewing de bronzen erepenning van de gemeente Amsterdam uit handen van wethouder Albert de Roos. Daarnaast ontvangt zij de gelukwensen van onder andere operazangeressen Jo Vincent, Gré Brouwenstein en Cora Canne Meyer, de acteur Paul Huf, dirigent Nico van der Linden, de schilderes Lizzy Ansingh en de bejaarde actrice Rika Hopper.

Cora Canne Meijer Gré Brouwenstijn Jo Vincent

1961

Op 17 december, op 93-jarige leeftijd, overlijdt Cateau Engelen-Sewing na een ongelukkige val in haar woning te Amsterdam.

Discografie Cateau Engelen-Sewing

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Cateau Engelen-Sewing

Audio/Video Cateau Engelen-Sewing

Video Cateau Engelen-Sewing

Engelen Sewing Cato "D'am...
Engelen Sewing Cato "D'amor sull'ali rosee" (in Dutch) 1910  ca
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Engelen Sewing Cato "D'amor sull'ali rosee" (in Dutch) 1910  ca

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer