Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CHAMPAGNE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Champagne

Periode

1976 - 1983

Genre

pop

Online

Fansite

Pseudoniemen

Chrome

Champagne

Een op Abba geënt vocaal kwartet uit Rotterdam, dat in de eerste jaren van zijn bestaan grote hits scoort met composities van Wally Tax en Martin Duiser.
Volledige biografie...

Bezetting

Bert van der Wiel   zang
Jan Vredenburg   zang
Trudie Huysdens   zang
Paulette Bronkhorst   zang

Overige muzikanten

Jean Cariot   zang
Rosina Brochard   zang

Genoemd in de biografie van

1972   Martin Duiser
1976   Husky
1977   Wally Tax

Biografie Champagne

Een op Abba geënt vocaal kwartet uit Rotterdam, dat in de eerste jaren van zijn bestaan grote hits scoort met composities van Wally Tax en Martin Duiser.

1976

Champagne Champagne wordt als vocale groep in Rotterdam opgericht door vier muzikanten die hun sporen in de popmuziek al geruime tijd verdiend hebben. Het idee is een Nederlandse variant op Abba te creëren. De vrouwelijke vocalen worden ingevuld door Paulette Bronkhorst (ex-Johnny Kendall Machine en Spanish Fly) en Trudie Huysdens (ex-Flashback en Groupies Delite). Jan Vredenburg (ex-Johnny Kendall Machine) en Bert van der Wiel (ex-Ander & Half, Actions, Tiepies en Soul Serenade) vormen de mannelijke wederhelft van Champagne. Met Wally Tax en Martin Duiser als belangrijkste songschrijvers begint de hitmachine op volle toeren te draaien. De eerste single Rock 'n Roll Star, die in december uitkomt, wordt met een tweede plaats in de hitparade een grote hit.

Flashback Groupies Delite Johnny Kendall Martin Duiser Wally Tax

1977

Oh Me, Oh My, Goodbye en Valentino zorgen voor prolongatie van het hitsucces, met respectievelijk een derde en een vijfde positie in de hitlijsten. Opnieuw zijn het de singles die geschreven zijn door het duo Duiser/Tax die aanslaan. Vrolijke en meezingbare popliedjes die het vooral in de discotheken goed doen. Ook het eerste album, simpelweg Champagne getiteld, haalt ruime verkoopcijfers. Voor producer Martin Duiser kan het jaar helemaal niet meer stuk wanneer hij de Conamus Exportprijs krijgt toegekend.

1978

Champagne brengt slechts de single Light Up My Eyes uit, die goed is voor een elfde plaats in de Top 40.

1979

De singles That's Life, Black Jack en Rollerball halen de hitparade nog wel, maar echt grote hits worden het niet. De hitformule van Duiser/Tax begint langzaam uitgewerkt te raken. Op het album Rollerball staan alle hits die de groep in de periode '76-'79 behaald heeft, maar deze compilatie bereikt de albumlijsten niet.

1980

Van Champagne verschijnen nog de singles Sjooh Sjooh Sugar (33e plaats) en Captain (tip) waarna het stil wordt rond de groep.

1981

Paulette Bronkhorst verlaat de groep om met Leida Sabee (ex-Kids & Cats) het duo Chica te vormen. De single La Chica komt niet verder dan de tipparade.

1982

Champagne gaat uit elkaar. Bert van der Wiel begint een carrière als kunstschilder.

1983 - 1984

Zanger Jan Vredenburg richt de groep opnieuw op. Champagne gaat nu als trio door het leven. Naast Vredenburgh maken zangeres Rosina Brochard (voorheen in Sommerset en Harmony) en zanger Jean Cariot deel uit van de groep. Champagne bereikt met de single The Woman I Know nog de tipparade en onder de naam Chrome verschijnt in 1984 de single Give Me Your Heart. De groep valt kort daarna definitief uit elkaar.

2009

Na een kort ziekbed overlijdt Bert van der Wiel op 29 juni op 64-jarige leeftijd.

Discografie Champagne

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Champagne

Audio/Video Champagne

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer