Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CHORAMUNDO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Choramundo

Periode

2004 - heden

Genre

choro, jazz, latin, samba, wereldmuziek

Online

Website
Website

Choramundo

Choramundo bestaat uit een vijftal musici die streven naar het ontwikkelen van een eigen muziekstijl, gebaseerd op de kunst van het improviseren en op de individuele kennis van verschillende stromingen in de wereldmuziek. Jazz is de gemeenschappelijke taal, waarbij ieder zijn eigen achtergrond en specialisme meebrengt. Hun spel mengen ...
Volledige biografie...

Bezetting

Praful   bansuri, fluit, saxofoon
Joeri de Graaf   gitaar
Nelson Latif   cavaquinho, gitaar
Pablo Nahar   basgitaar

Biografie Choramundo

Choramundo bestaat uit een vijftal musici die streven naar het ontwikkelen van een eigen muziekstijl, gebaseerd op de kunst van het improviseren en op de individuele kennis van verschillende stromingen in de wereldmuziek. Jazz is de gemeenschappelijke taal, waarbij ieder zijn eigen achtergrond en specialisme meebrengt. Hun spel mengen ze derhalve met onder meer Braziliaanse choro, Spaanse flamenco en Indiase raga's.

2004 - 2005

In 2004 gaan Nelson Latif en Joeri de Graaf samenwerken, hetgeen in juni 2005 leidt tot de cd Samba, Choro E Afins, gevuld met Braziliaanse traditionals en eigen composities van Latif en De Graaf. Samba is een bekende en populaire Braziliaanse stijl, over de hele wereld bekend geworden door het carnaval. Choro is een meer traditionele muziekstijl, met Europese en Afrikaanse wortels. Deze muziekstijl ontstond aan het begin van de vorige eeuw in Rio de Janeiro en werd gespeeld door kleine, virtuoze muziekgroepen. Afins betekent letterlijk 'aanverwanten' en staat voor de overweldigende rijkdom aan stromingen en invloeden binnen de Braziliaanse muziek. Nelson Latif is opgegroeid in São Paulo, Brazilië, en is gespecialiseerd in jazz en choro. Hij heeft opgetreden op vele grote podia van Brazilië, Europa en Azië. Zijn melodische frasering is afkomstig uit de jazzmuziek, terwijl in zijn ritmiek en virtuositeit de sterke invloed uit choro en samba blijkt. Hij beheerst zowel de akoestische gitaar als de cavaquinho, een Braziliaans muziekinstrument dat doet denken aan de ukelele. De in Nederland geboren Joeri de Graaf heeft bij enkele grootmeesters in Rio de Janeiro en Brasilia gestudeerd. Hij bespeelt zowel de elektrische als de akoestische achtsnarige gitaar, wat veel mogelijkheden biedt aan het brede spectrum van muzikale stijlen waaruit wordt geput. Na de release van het album gaat het tweetal in 2005 samen met drie andere muzikanten door onder de naam Choramundo. En hoewel chorar letterlijk 'huilen' betekent, voeren vrolijke noten de boventoon in hun sound. Van de drie nieuw toegetreden muzikanten is Praful multi-instrumentalist, afkomstig uit Düsseldorf en woonachtig in Nederland. Met zijn fluit, saxofoons en bansuri reist hij de wereld rond voor optredens in Brazilië, India, Cuba en de Verenigde Staten. Hij is actief met zowel jazz en wereldmuziek als met dance en hiphop, en heeft diverse soloalbums uitgebracht. De in Suriname geboren Pablo Nahar woont al sinds 1971 in Nederland. Hij is een van de oprichters van het Surinam Music Ensemble, dat indertijd als een van de eerste groepen traditionele Surinaamse muziek met jazz vermengt en daarmee aan de wieg staat van de zogenaamde paramaribop. Naast zijn verdiensten als bassist is hij een actief componist en arrangeur. De in Nederland geboren Olaf Keus is een expert in verschillende muziekstijlen. Hij beheerst het grote palet aan Braziliaanse ritmes en is tevens een kenner van Afrikaanse en Cubaanse muziek. De enorme variëteit aan groove die hij met zijn drums en percussie-instrumenten biedt, zorgt voor de strakke basis en de swing van Choramundo.

Praful

2006

In maart wordt Choramundo in het kader van een muzikale uitwisseling tussen Nederland en Brazilië door het Plataforma Brasil-Holanda uitgenodigd voor een tournee langs São Paulo, Rio de Janeiro, Porto Alegre, Olinda en Recife. Daar werkt de groep samen met verschillende toonaangevende Braziliaanse groepen, geven ze workshops op conservatoria over hun en doen ze diverse radio- en tv-optredens.

2007 - 2009

In november 2007 lanceert de groep in het Muiderpoorttheater in Amsterdam haar tweede album, in eigen beheer opgenomen en uitgebracht met louter eigen composities. Omdat de muzikanten ook in diverse andere groepen werkzaam zijn, doet de groep sindsdien slechts incidenteel optredens met dit repertoire, onder meer in de Badcuyp (Amsterdam;2008), in Theater de Roode Bioscoop (Amsterdam; 2009), in de kerk van Ruigoord (2009), en in het World Music and Dance Centre te Rotterdam (2009).

Discografie Choramundo

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Choramundo

Audio/Video Choramundo

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer