Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CLAN OF XYMOX

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Clan Of Xymox

Periode

1983 - heden

Genre

alternative, gothic, new wave

Online

Officiële website

Clan Of Xymox

Amsterdamse electro-gothic band rond de volhardende veteraan Ronny Moorings, die in het buitenland meer respect krijgt en een betere plaatomzet draait dan in Nederland.
Volledige biografie...

Bezetting

Mojca Zugna   basgitaar, toetsinstrumenten, zang
Ronny Moorings   gitaar, zang
Rui Ramos   drums
Sean Göbel   toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Nina Simic   toetsinstrumenten
Anke Wolbert   basgitaar, toetsinstrumenten, zang
Rob Vonk   gitaar, zang
Willem van Antwerpen   drums
Frank Weyzig   toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1994   Malochia
1999   Malochia
2006   Grendel

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

21-10-20, Hall Of Fame, Tilburg
29-1-21, Paard, Den Haag

Biografie Clan Of Xymox

Amsterdamse electro-gothic band rond de volhardende veteraan Ronny Moorings, die in het buitenland meer respect krijgt en een betere plaatomzet draait dan in Nederland.

1983

Het in Amsterdam woonachtige Clan Of Xymox, opgericht in Nijmegen in 1981, debuteert met Subsequent Pleasures. De beide makers Ronny Moorings (zang, gitaar, toetsen) en Anke Wolbert (bas, zang, toetsen) doen later dit met vier sporen opgenomen en in eigen beheer uitgebrachte album (oplage 500) in OOR af als een chaotische jeugdzonde.

1985

Op het in deze tijd heftig aan de weg timmerende Britse 4AD-label (o.a. Cocteau Twins, Birthday Party, This Mortal Coil) verschijnt Clan Of Xymox. Op dit door 4AD-baas Ivo Watts gecoproduceerde debuut is naast Moorings en Wolbert toetsenist Pieter Nooten te horen. Het draait om electrobeats, sequencers en sombere vocalen. De pers spreekt van: dromerig, fantastisch materiaal, de geluiden zijn ethereal en sensueel tegelijkertijd (Dance Music U.S.A.), maar ook van 'niet onverdienstelijk, te weinig afwisseling en teveel steunend op stijlcitaten van Cure anno 1980, New Order, Yello en Giorgio Moroder' (OOR). A Day ontpopt zich tot een club-hit. Het album staat geruime tijd in de Engelse independent-lijsten. Willem van Antwerpen (drums) en Frank Weyzig (toetsen) behoren tot de randfiguren van de band.

1986

Met het als donkerder omschreven, tweede album Medusa is het echter raak. Bijna geheel op eigen kracht verkoopt dit tweede Clan Of Xymox-album over de gehele wereld genomen honderdduizend exemplaren.

1987

Toetsenist Pieter Nooten maakt samen met Michael Brook het album Sleeps With The Fishes.

1988

Tijdens een zes weken durende Amerikaanse tournee in het voorjaar genereert Clan Of Xymox de nodige aandacht bij mensen in de platenbizz.

1989

Clan Of Xymox vertrekt bij 4AD, verkort de naam tot Xymox en tekent bij Wing, een progressieve loot aan de Polygram-stam. Twist Of Shadow wordt vergezeld van drie 12-inch releases (Obsession, Imagination en Hearts), bedient mensen uit dans- en alternatieve kringen. Het album met weemoedige sfeermuziek en gotische dance verkoopt 300.000 maal. Moorings focust op het door Peter Walsh (Simple Minds) geproduceerde album op synthesizers én gitaren. In OOR blijkt Moorings moeite te hebben met de zijns inziens negatieve term gothic die op zijn band wordt geplakt. Producer Tony Visconti (o.a. David Bowie) verzorgt de strijkersarrangementen voor twee nummers.

1991

Phoenix, wederom geproduceerd door Pete Walsh, doet het, ondanks de aanwezigheid van popclassics (Chip Taylors Wild Thing en Patti Smiths Dancing Barefoot) en goede recensies (OOR: 'alles behalve gedateerd, vernieuwend,curieuze mengeling van wave, psychedelische sixties muziek en hypermoderne dansbeats') qua omzet minder en Xymox stapt op bij Polygram. De band blijft de wereld rondtrekken.

1992

Met het als richtingsloos gekarakteriseerde Metamorphosis probeert Xymox aansluiting te zoeken bij de house. Met zijn solo-project Cyberia, de groep First Contact en het label Hypercycle stort ook Pieter Nooten zich in de house-muziek.

Cyberia First Contact

1993

Headclouds wordt uitgebracht op Zok Records, een label dat alleen werk van Xymox uitbrengt. Anke Wolbert heeft inmiddels ex-Xymox achter haar naam staan. OOR sabelt het album neer: 'het is een mislukte combinatie van oubollige synthi-wave, slappe electronic body music en nietszeggende techno.'

1996

Xymox neemt deel aan een CD-rom project Total Mayhem.

1997

Clan Of Xymox Moorings besluit het voorvoegsel Clan Of weer van stal te halen en tekent een contract met de independent Tess Records. Het pluriforme album Hidden Faces, geproduceerd door Dave M. Allen (Sisters Of Mercy, Cure) en John A. Rivers (Dead Can Dance) koppelt volgens de makers hun 4AD-jaren aan het gevoel van de jaren negentig. Inmiddels is Clan Of Xymox in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en het overgrote deel van Europa op tournee. Tijdens het Gothic Wave Festival in Leipzig is de band de headliner. De singles Out Of The Rain en This World scoren hoog in de Duitse independent-lijsten. De voormalige Clan Of Xymox-leden Willem van Antwerpen en Frank Weyzig maken deel uit van het trio Born For Bliss en debuteren als zodanig met Flowing With The Flue. Derde lid van deze aan Xymox verwante band is Remco Helbers (ex-Dreamside).

Born For Bliss The Dreamside

1999

Het nieuwe album Creatures verschijnt in april. Het wordt omschreven als het langverwachte vervolg op het 1985-debuut Clan Of Xymox, met dien verstande dat het album ook de donkere rock en gothic gitaren van Sisters Of Mercy brengt. Moorings benadrukt in interviews zijn eeuwige wil tot veranderen en noemt Creatures, een fusie tussen elektronica en gitaren, in het Duitse blad Orkus de meest homogene plaat van Clan Of Xymox. Moorings speelt, op enige inbreng van vriendin Mojca na, alles zelf. Live wordt Moorings ondersteund door Mojca (bas), Rob Vonk (gitaar, ex-Malochia), Nina Simic (toetsen) en Rui Ramos (drums). Een geplande Amerikaanse tournee wordt op het laatste moment afgelast. In oktober verschijnt de single Consolation.

Malochia

2000

Tijdens hun wereldwijde tournee doet de Clan ook Zuid-Amerika aan waar de groep in het Olympisch Stadion van Mexico City 20.000 fans trekt. Opnamen van de tour verschijnen op het eerste live-album van de band. De dubbel-cd Live bevat tevens videoclips bij de nummers Stranger en Jasmine & Rose. Aan het eind van het jaar wordt ook de single Liberty uitgebracht.

2001

Nina Simic kan haar dagelijkse werkzaamheden niet meer combineren met muziek en verlaat om die reden de band. Mooring en Zugna organiseren samen met DJ Marcel op 10 maart een succesvolle gothic-avond in Paradiso onder de naam GothAM. Clan of Xymox presenteert op die avond twee nieuwe bandleden: Denise Dijkstra op toetsinstrumenten en Paul Whittlesea op tweede gitaar als vervanger voor Rob Vonk. Na de eerste rerelease in 1994 wordt eind maart de eerste EP Subsequent Pleasures opnieuw op cd uitgebracht, ditmaal door Pandaimonium. Het album Notes From The Underground verschijnt in september.

2002

Clan Of Xymox start in maart met een nieuwe internationale tournee ter promotie van Notes From The Underground. Het album Remixes From the Underground bevat remixen van o.a. Angels & Agony, Front 242 en Michael Balch (ex-Frontline Assembly). In september komt de single There's No Tomorrow uit. In het najaar speelt de groep weer in Mexico.

2003

Op Xymox Control, het eigen label van Clan Of Xymox, verschijnen platen van o.a. Jesus Complex en Boudoir (bands met Damon Fries, de geluidsman van Clan Of Xymox), Sophya (met gitarist Mario Usai) en de Griekse groep Dark Runner. Het album Farewell wordt in mei afgerond. De cd verschijnt in september.

2004

Clan Of Xymox In september verschijnt The Best Of Clan Of Xymox. De compilatie bevat veertien hoogtepunten uit de carrière van de band, uitgekozen door de fans en met twee tracks van elk album, nieuwe opnamen van oude nummers en nieuwe mixen.

2005

De Italiaanse band The Frozen Autumn voegt zich bij het collectief Xymox Control. Voorman Ronny Mooring draait regelmatig in clubs onder naam DJ Ronny COX. Vanaf het eind van het jaar verhuist Clan Of Xymox van Amsterdam naar Leipzig, omdat de groep zich artistiek niet meer thuis voelt in de hoofdstad.

2006

De single Weak In My Knees bevat onder meer een video en remixes door The Azoi, Dimitri (Iambia Audioplug), Grendel en Haujob. In april komt het album Breaking Point uit. Voormalige bandleden Anke Wolbert en Pieter Nooten zijn betrokken bij Two Ways Of Running, het debuutalbum van Sophie Zeyl. Zij won in 2003 de muzikantenprijs tijdens de finale singer/songwriter van de Grote Prijs van Nederland. In dezelfde periode verschijnt van Nooten de soloplaat OurSpace en van Wolbert de cd Cocoon Time, beide op het nieuwe label I-Rain Records. Clan Of Xymox speelt in mei op een festival in roerig Sao Paulo, Brazilië. Het optreden in juni tijdens het Wave-Gotik-Treffen (kortweg WGT) te Leipzig wordt vastgelegd op video. Tijdens het openingsbal van WGT zingt Ronny Moorings drie liedjes (Heroes van David Bowie en twee klassiekers van Clan Of Xymox) begeleid door de band Pink Turns Blue. In de zomer staat de band op festivals in Nederland, Polen en Duitsland (M'era Luna). Moorings maakt een remix van het nummer Scin van de band i:scintilla uit Chicago.

Grendel

2007

De single Heroes (mei) bevat twee versies van de hit van David Bowie, een langzame industriële versie en een popversie.

2008 - 2010

De gelimiteerde uitgave Visible (2008) bestaat uit twee dvd’s met onder meer videoclips, liveopnamen (o.a. Mera Luna 2006) en een interview met Ronny Moorings. Begin 2009 tekent Clan Of Xymox een Europees platencontract bij Trisol Records. Na de single Emily (juli 2009) verschijnt op dit label in augustus 2009 het album In Love We Trust.

2011 - 2013

Op 20 mei 2011, de verjaardag van Ronny Moorings, komt het dertiende studioalbum Darkest Hour uit. Voor het nummer Delete maakt Moorings een 3D-videoclip. Het nummer In Your Arms Again belandt op de soundtrack van de Amerikaanse speelfilm The Girl With The Dragon Tattoo (David Fincher, 2011). De film draait vanaf januari 2012 in de Nederlandse bioscopen. De cd en dvd Live At The Castle bevat een registratie van een optreden in Bolkow, Polen in 2010. Op het album Kindred Spirits (oktober 2012) speelt Clan Of Xymox versies van inspiratiebronnen als Joy Division (Decades), New Order (Blue Monday), The Cure (A Forest) en The Sisters Of Mercy (Alice). Het album opent met Venus van Shocking Blue. De bezetting tijdens concerten bestaat in deze periode naast Ronny Moorings uit bassist Mojca Zugna, gitarist Mario Usai en toetsenist Sean Göbel.

Shocking Blue

Discografie Clan Of Xymox

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Clan Of Xymox

Audio/Video Clan Of Xymox

Video Clan Of Xymox

clan of xymox - a day
clan of xymox - a day
Delete 3D Clan of Xymox
Delete 3D Clan of Xymox
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
clan of xymox - a day

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer