Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

COBLA LA PRINCIPAL D'AMSTERDAM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Cobla la Principal d'Amsterdam

Periode

1987 - heden

Genre

instrumentaal, sardana, wereldmuziek

Cobla La Principal d'Amsterdam

Blaasorkest naar voorbeeld van de Catalaanse cobla, oorspronkelijk voor het begeleiden van de kringdans sardana. Buiten Catalonië de enige cobla ter wereld, die bovendien niet alleen traditioneel repertoire, maar ook bewerkingen van andere muziek speelt, en nieuwe composities.
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1994   Huba de Graaff
2009   Egidius Kwartet

Biografie Cobla La Principal d'Amsterdam

Blaasorkest naar voorbeeld van de Catalaanse cobla, oorspronkelijk voor het begeleiden van de kringdans sardana. Buiten Catalonië de enige cobla ter wereld, die bovendien niet alleen traditioneel repertoire, maar ook bewerkingen van andere muziek speelt, en nieuwe composities.

1987 - 2004

In 1987 richt klarinettist en tenora-speler Rolf van Kreveld de Cobla La Principal d'Amsterdam op voor het spelen van muziek met een geschiedenis van ongeveer 150 jaar, die hoort bij de kringdans sardana die de Catalanen uitvoeren op de pleinen van hun dorpen en steden. Een cobla bestaat goeddeels uit archaïsche blaasinstrumenten. De tenora en tible (van beide twee) zijn schalmeien (hobo's). De flabiol is een kleine flageoletfluit, de fluitist bespeelt hem met één hand, met de andere slaat hij een trommeltje, de tamborí. Verder twee trompetten, een trombone, twee tenortuba's en een contrabas. De musici van La Principal d'Amsterdam zijn beroepsmusici, bedreven in oude of nieuwe gecomponeerde muziek, pop of jazz, of combinaties daarvan. Aanvankelijk legt het orkest zich toe op het spelen van traditioneel Catalaans repertoire. De eerste cd verschijnt in 1993, een verzameling van veertien sardanes. Een jaar later komt Dobles Mixtes uit, met naast traditioneel repertoire ook nieuwe composities van Chiel Meijering, Jeff Hamburg, Roderik de Man, Huba de Graaff en Maud Sauer. Meer muziek van Nederlandse en buitenlandse componisten volgt, en andere muziek die van oorsprong niet in een cobla thuishoort. Op de Spaanse cd Sardana A TV3 uit 1996 prijkt tussen zeventien Catalaanse orkesten de naam van La Principal d'Amsterdam, een bewijs dat de Spanjaarden de enige cobla buiten hun eigen gebied wel degelijk serieus nemen. Het Amsterdamse orkest is ook de avontuurlijkste cobla ter wereld, zo opent de cd Solo! (2004) met Air Pour Zéphire van de Franse barokcomponist Jean-Philippe Rameau, en sluit hij af met Rhapsody In Blue van de Amerikaanse twintigste-eeuwer George Gershwin.

2005 - 2009

In 2005 komt El Llibre Vermell uit, een verzameling religieuze liederen uit de veertiende eeuw, gezongen door het Egidius kwartet begeleid door de Cobla. Vervolgens werpt het orkest zich op Les Indes Galantes (De Galante Indiërs), de eerste balletopera van (opnieuw) Jean-Philippe Rameau. Op verzoek van tenorist Joris Vermeulen maakt componiste Astrid Kruisselbrink een bewerking voor cobla, gitaar en slagwerk, aangevuld met een verteller. Na een proloog volgen de aktes De Gulle Turk, Feest In Perzië en De Inca's Van Peru. Het idee was “muzikale verbindingen te laten ontstaan tussen de oude en nieuwe noten (van componisten) en de (Catalaanse) volksmuziek”, schrijft Kruisselbrink. Dankzij haar bewerkingen en nieuwe noten ontstaat een verbinding tussen oude dansvormen, barokmuziek, en de klanken van cobla, elektrische gitaar en slagwerk. Al met al richt het orkest zich nu vooral op het spelen van dansmuziek uit het Middellandse Zeegebied, inbegrepen het niet-Catalaanse zuiden van Frankrijk, Italië (Sardinië) en Noord-Afrika, van de middeleeuwen tot vandaag de dag. De Amsterdamse Cobla geeft concerten op alle mogelijke Nederlandse podia en festivals waaronder de Nacht van de Poëzie en Festival Mundial, en in kerken en musea, en is regelmatig te gast in radio- en tv-programma's. Het orkest maakt regelmatig concertreizen naar onder meer Parijs, Hannover, Düsseldorf en Luxemburg, en steevast iedere twee jaar in het voorjaar naar Spanje, voor een tournee door Spaans en Frans Catalonië. La Principal d'Amsterdam durft het aan daar van 2005 tot 2007 de cd-opnamen te maken voor Live In Catalunya. In het hol van de leeuw wordt het orkest, hoorbaar aan het geroezemoes tijdens, en de bijval na het spelen, onthaald met bewondering en enthousiasme. “Het zijn voorbeeldige interpretaties, timbre en ritme zijn uitstekend getroffen; schitterend”, vindt Jaume Comellas, programmeur van het Paleis van de Catalaanse Muziek in Barcelona.

2010

19 februari wordt La Principal d'Amsterdam in Sabadell, een voorstad van Barcelona, onderscheiden met de Premi Nacional Agustí Borgunyó. Deze wordt eens per jaar uitgereikt aan een persoon of instelling die zich sterk maakt voor 'het scheppen, verspreiden en bevorderen van symfonische of 'vrije' muziek voor cobla. De band krijgt de prijs vanwege 'haar waardevolle, onophoudelijke bijdrage aan de muziek voor cobla en de internationale verspreiding daarvan.'

Discografie Cobla La Principal d'Amsterdam

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Cobla La Principal d'Amsterdam

Audio/Video Cobla La Principal d'Amsterdam

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer