Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

COCKTAIL TRIO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Het Cocktail Trio bij de Weekendshow (1957)

Periode

1951 - 1985

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig

Online

Officiële website

Cocktail Trio

Olijk trio dat in de jaren vijftig en zestig veel succes heeft met vertalingen van Engelse novelty hits en eigen composities. Hun meest succesvolle nummers Zijn Batje Vier (leve de man die het bier uitvond), Kangoeroe en Het Vlooiencircus.
Volledige biografie...

Bezetting

Anton Knollenburg   gitaar, zang
Carel Cornelis Alberts   basgitaar
Ad van de Gein   piano

Overige muzikanten

Henny Langeveld   piano
Huub Janssen   drums

Genoemd in de biografie van

1948   Peter Koene
1965   Bassie & Adriaan
1969   Ria Valk
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Cocktail Trio

Olijk trio dat in de jaren vijftig en zestig veel succes heeft met vertalingen van Engelse novelty hits en eigen composities. Hun meest succesvolle nummers Zijn Batje Vier (leve de man die het bier uitvond), Kangoeroe en Het Vlooiencircus.

1951

De rasmuzikanten Knollenburg, Alberts (ex-Dutch Star Trio) en Van de Gein (ex-Orkest Eddy de Latte) ontmoeten elkaar in het Amsterdamse Place Pigalle en besluiten samen te gaan werken. Het Cocktail Trio is een feit. Uitgangspunt is vertalingen te maken van Amerikaanse novelty hits en daarmee een komisch en aanstekelijk programma op de planken te brengen. Spoedig schrijft het drietal ook eigen materiaal. Carel Alberts schrijft of vertaalt teksten, Ad van de Gein is verantwoordelijk voor de composities.

1954

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Het Cocktail Trio bij de Weekendshow (1957) Het Cocktail Trio heeft behoorlijk succes in het land, iets waar ook Hilversum lucht van krijgt. Jan Koopman (AVRO) brengt het trio voor het eerst voor de radio in het programma Palet. De groep doet mee aan een landelijke AVRO-tournee waarbij ze opvallen met hun komische act. Binnen korte tijd is het Cocktail Trio een begrip.

1961

Volgens Tuney Tunes is Batje Vier "één van de geestigste nummers die we de laatste jaren hoorden". Het is een vertaling van het Ierse Drinklied Charly Mopps. Ook Kangoeroe, een vertaling van Tie Me Kangaroo Down Sport van Rolf Harris, wordt een hit. Hun platen zijn bijzonder grote radiofavorieten, die veelvuldig worden aangevraagd in verzoekplatenprogramma's. Gedurende de jaren is het Cocktail Trio veelvuldig op radio en tv te bewonderen. Ook voor andere artiesten maken zij nummers, bijvoorbeeld Vrijgezellenflat van Ria Valk.

Ria Valk

1962 - 1963

TROS-directeur André Meurs schrijft veel van de komische teksten. Onder meer voor liedjes als Kom In Mijn Wigwam en Geen Bier, Geen Borrel, Geen Wijn. Meurs zorgt ook voor de vertaling van de kinderplaat Through Childern's Eyes van de Amerikaanse groep The Limeliters. De liedjes voor de plaat worden opgenomen met kinderkoren De Krekels en De Merels onder leiding van Lo van de Werf. Met het repertoire verzorgt Het Cocktail Trio speciale kindershows. In het seizoen '62-'63 speelt Het Cocktail Trio in de Snip & Snap revue Harten Troef.

Snip en Snap

1965

De single Het Vlooiencircus verschijnt in de lente en is een groot succes. De Jamaicaanse pianiste Winifred Attwel krijgt er in zijn versie internationaal een grote hit mee. In de herfst scoort Het Cocktail Trio opnieuw een hit met Wie Heeft De Sleutel Van De Juke-Box Gezien?, een bewerking van het Amerikaanse nummer Go 'Way Christina.

1968

Het Cocktail Trio neemt liedjes op uit films van Walt Disney. Ze brengen ze uit met speciale Walt Disney-boekjes. 101 Dalmatiner Hondjes nemen ze samen op met Helen Shepard en Henk van der Molen. Er wordt een poging gedaan voet aan de grond te krijgen in Duitsland. Speciaal voor de Duitse markt wordt Batje Vier vertaald in Ich Mochte Gern An Der Theke Steh'n en Kun Je Nog Zingen Zing Dan Mee wordt Unsere Kneipe Lebe Hoch. Het Cocktail Trio heeft het echter te druk met optredens in Nederland, zodat de plaatjes niet voldoende in Duitsland kunnen worden gepromoot.

1969 - 1970

Het succes van Het Cocktail Trio neemt af. André Meurs valt weg als tekstschrijver en het schnabbelcircuit verandert ten nadele van de band.

1973

In later jaren worden er ook enkele carnavalsplaten gemaakt. Lief Zijn Voor Elkaar wordt zelfs een hit. Behalve commerciële singles neemt men ook vele reclamesingletjes op, bijvoorbeeld voor Caltex, de RAI en het Broodwezen. Bekend is hun Leve De Man Van De SRV.

1980 - 1981

Nadat bij Ad van de Gein keelkanker is geconstateerd moet hij rustiger aan doen. Hij doet nog enkele optredens met het trio en stopt er uiteindelijk helemaal mee. Zijn plaats achter de piano wordt ingenomen door Henny Langeveld uit Leiden.

1982

Van de Gein spant een rechtzaak aan omdat het het drietal nog steeds optreed onder de naam Cocktail Trio, deze verliest hij. Het trio in de nieuwe bezetting neemt nog enkele singles op.

1985

Tony Moore overlijdt op 11 november.

1986 - 2001

Het Cocktail Trio valt uit elkaar. Van de Gein gaat solo verder. Alberts blijft tot 1999 met twee muzikale vrienden hits van Het Cocktail Trio spelen. Paul de Leeuw zingt in zijn televisie-programma De Schreeuw van de Leeuw samen met Carel Alberts de hit Kangaroe-eiland. Groepen en acts als C'est Tout, Storm en Sugar Lee Hooper nemen nummers op van Het Cocktail Trio.

Paul de Leeuw Sugar Lee Hooper

2002

Het Nieuwe Trio, een band met onder meer Clous van Mechelen, verzorgt een theaterprogramma waarin nummers gespeeld worden van het Cocktail Trio. Carel Alberts en Ad van der Gein zijn beiden aanwezig tijdens de presentatie van de cd-box De Nederlandse Cover Top 100 van Vic van der Reijt.

Het Nieuwe Trio

2005

Pianist Ad van de Gein wordt tijdens de lintjesregen in Amstelveen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

2006

Na een kort ziekbed overlijdt bassist Carel Alberts op 78-jarige leeftijd in een ziekenhuis te Hilversum.

2008

In januari overlijdt drummer Huub Janssen op 71-jarige leeftijd.

2014

Ad van de Gein, het laatste nog levende lid, overlijdt op 92-jarige leeftijd.

Discografie Cocktail Trio

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Cocktail Trio

Audio/Video Cocktail Trio

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer