Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

COEN BAIS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Coen Bais

Periode

1957 - heden

Genre

new age, piano, toetsinstrumenten

Coen Bais

New-age toetsenist en componist, verantwoordelijk voor een geheel nieuw concept in de beleving van muziek: het ligconcert.
Volledige biografie...

Instrumenten

piano, toetsinstrumenten

Biografie Coen Bais

New-age toetsenist en componist, verantwoordelijk voor een geheel nieuw concept in de beleving van muziek: het ligconcert.

1988

Bais heeft de nodige ervaring in de muziekwereld voordat hij zelf muzikant wordt. Eind jaren zeventig is hij betrokken bij de Geronimo Studio van Cees Zwaal in Leiden en speelt hij in de band Lafayette. In de jaren tachtig is hij een tijdlang A&R-manager bij WEA. In 1988 verlaat hij de muziekindustrie om zich op het musiceren en componeren te storten.

1989

Nog maar een jaar zelf bezig, en de eerste cd komt al uit. De cd wordt direct in de armen gesloten door de Nederlandse New Age beweging. Hoewel Bais zich niet beperkt tot dit genre, vindt hij dit predikaat absoluut niet bezwaarlijk.

1991

Bais brengt de plaat Across the Mountains of the Moon uit, waarop naast toetsen, ook saxofoon en percussie te horen zijn. Hij verlaat hiermee het min of meer strakke New Age idioom. De tamelijk obligate soft jazz saxofoon valt echter niet bij iedereen in de smaak: de kritieken zijn verdeeld.

1993

Bais komt bij de Wisseloord Studios in dienst als master engineer.

1994

Het Oreade-label brengt van verschillende artiesten twaalf cd’s uit, die in het teken staan van de dierenriem. Bais neemt de Aries (Ram) voor zijn rekening.

1995

In 1995 ziet het album Blue Age het licht. Hierop laat Bais zich bijstaan door een keur aan nationale en internationale artiesten. Gitarist Jan Akkerman, percussionist Martin Verdonk (ex-Santana) en tablaspeler Ustad Ahmed Zamir zijn van de partij. Ook staan er op dit album vocalen van Janice Jackson en Ana Beck.

Jan Akkerman Martin Verdonk

1996

Bais haalt de kranten met een nieuw fenomeen: het ligconcert. Hij speelt in het Concertgebouw, alwaar alle stoelen zijn vervangen door matrasjes. Het publiek ligt ter gelegenheid van het tweejarig bestaan van New Age centrum Oibibio te genieten van het concert. De kritieken zijn verre van mals, maar het publiek is kennelijk erg enthousiast. In september brengt Bais het ligconcert op cd uit. Kunnen mensen ook thuis blijven liggen.

1997

Het ligconcert blijkt een kip met gouden eieren. Door het hele jaar heen en overal in het land gaan mensen uit de schoenen en op de matras om naar zijn concerten te luisteren.

1998

Coen Bais Bais zet stug door met zijn ligconcerten. Het blijkt een gouden greep te zijn. De aanvragen voor de ligconcerten overstijgen de mogelijkheden van Bais, zodat hij reeds in het begin van het jaar zijn agenda tot in november kan vullen.

1999

Tijdens de in Nederland bijna volledige zonsverduistering van 11 augustus, zorgt Bais in de tuin van het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk voor een bijpassende soundtrack. Voor het nieuwe seizoen bereidt hij een tournee voor met een mengeling van new age en wereldmuziek. Bais zorgt er mede voor dat Wisseloord Studios door particuliere investeerders wordt overgenomen wanneer het complex wordt verkocht door Universal Music.

2002

In juni vervangt Bais Sander van der Heide als general manager van Wisseloord Studios.

2003

Coen Bais is sinds 1 oktober directeur van Metropool in Hengelo.

Discografie Coen Bais

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Coen Bais

Audio/Video Coen Bais

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer