Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

COMBATTIMENTO CONSORT AMSTERDAM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Combattimento Consort Amsterdam

Periode

1982 - heden

Genre

barok, klassiek

Online

Officiële website

Combattimento Consort Amsterdam

Het Combattimento Consort Amsterdam bestaat uit een kern van veertien musici, die naar behoefte uitgebreid kan worden met vaste gastmusici. Solisten worden vaak uit eigen gelederen betrokken. Het gevarieerde en vaak verrassende repertoire omvat kamermuziekwerken voor diverse bezettingen, maar ook concerten, oratoria en opera's. Een van de doelstellingen is om ...
Volledige biografie...

Bezetting

Leon Berendse   fluit
Bram Kreeftmeijer   hobo
Jos Lammerse   fagot
Chris Duindam   viool
Ronald Hoogeveen   viool
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1988   Mike Fentross
1993   Irene Maessen
1994   Jaap Van Zweden
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Combattimento Consort Amsterdam

Het Combattimento Consort Amsterdam bestaat uit een kern van veertien musici, die naar behoefte uitgebreid kan worden met vaste gastmusici. Solisten worden vaak uit eigen gelederen betrokken. Het gevarieerde en vaak verrassende repertoire omvat kamermuziekwerken voor diverse bezettingen, maar ook concerten, oratoria en opera's. Een van de doelstellingen is om onbekend, soms nog onuitgegeven, repertoire ten gehore te brengen. Hiertoe wordt uitvoerige musicologische studie gedaan. Respect voor de historische uitvoeringspraktijk staat voorop, maar de keuze voor een oud of nieuw instrument hangt af van de klankvoorstelling van een werk. Voor bepaalde producties doet het Combattimento Consort Amsterdam beroep op derden zoals Cappella Amsterdam, de Nationale Reisopera of het Nederlands Kamerkoor. Naast concerten in eigen land, zijn er optredens buiten de landsgrenzen, in Centraal-Europa, Spanje, Italië, Denemarken, Duitsland, Noord- en Zuid-Amerika en Japan. De concerten en radio- en televisieopnamen worden door Jan Willem de Vriend vaak mondeling toegelicht.

1982

Twaalf muziekstudenten richten in Amsterdam een kamermuziekensemble op. Violist Jan Willem de Vriend wordt artistiek leider en dirigent. Het repertoire tussen 1600 en 1800 - de barok en de klassieke periode - blijkt het ensemble het beste te liggen. Deze hechte groep van instrumentalisten (consort), die muzikaal de strijd wil aangaan (combattimento) en streeft naar een energieke, vindingrijke, stijlbewuste en inspirerende speelstijl, zal uitgroeien tot een ensemble van internationaal niveau.

Jan Willem de Vriend

2009

De cd met het 'Weinachtsoratorium' van J.S. Bach, door de pers gezien als een van de beste opnamen die ooit van dit werk zijn gemaakt, krijgt een Gouden Plaat.

2011

In november brengt het Combattimento Consort de briljante komische opera 'Platée' van Jean-Philippe Rameau in samenwerking met de Nationale Reisopera onder leiding van Jan Willem de Vriend.

Jan Willem de Vriend

2012

Het Combattimento Consort Amsterdam maakt in juni bekend dat het stopt in de loop van het seizoen 2013-2014. Artistiek leider en oprichter Jan Willem de Vriend wil zich volledig richten op zijn activiteiten als dirigent. Het Combattimento Consort Amsterdam houdt dan in de huidige vorm na 31 jaar op te bestaan. De overige leden bezinnen zich op een nieuw initiatief, dat voortbouwt op het erfgoed van het Combattimento Consort Amsterdam.

Discografie Combattimento Consort Amsterdam

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Combattimento Consort Amsterdam

Audio/Video Combattimento Consort Amsterdam

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer