Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

COOPER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Cooper

Periode

1992 - heden

Genre

alternative, pop/rock

Cooper

Trio dat strakke, punky, pakkende, melodieuze gitaarrock met meerstemmige zang.
Volledige biografie...

Bezetting

Eddy van den Bos   basgitaar, zang
Bertus de Blaauw   drums, zang
René van der Zee   gitaar, zang

Overige muzikanten

Igor Mönnink   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1987   The Visitor
1991   Deinum
1994   Nerve
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Cooper

Trio dat strakke, punky, pakkende, melodieuze gitaarrock met meerstemmige zang.

1992

Cooper wordt opgericht door De Blaauw (ex-Visitor, Umberto di Bosso é Compadres, Cockerilla, Disgrace), Van der Zee (ex-Disgrace) en Van den Bos (ex-Daz Probläm en Slachthûske 3), drie Friezen die in Den Haag en Delft wonen. De Blaauw is programmeur van de Haagse popzaal Het Paard.

Cockerilla Daz Probläm Disgrace Slachthûske 3 The Visitor Umberto di Bosso é Compadres

1994

Op het Konkurrel-label verschijnt in december Do You Know Not?, geproduceerd door Tom Holkenborg (ook producer van Nerve, Kong en The Gathering) waarop de groep zijn punkpop met metal-invloeden laat horen. Opvallend is de meerstemmige zang. De plaat krijgt lovende recensies, waarin de melodieuze liedjes, het strakke samenspel en de gedrevenheid worden geprezen.

Kong Nerve The Gathering Tom Holkenborg

1995

Cooper speelt in januari op het Noorderslagfestival, en doet in mei een tournee door Frankrijk met de Amerikaanse groep Fugazi. Bassist Igor Mönnink (ex-Kleg en Thud!) fungeert in mei en juni als invaller voor Van den Bos, die met zwangerschapsverlof is.

Kleg

1996

In maart verschijnt de tweede cd, No.2, die behalve door Konkurrel ook in Engeland wordt uitgebracht door het label Out Of Step, en nog beter wordt ontvangen door de pers. In Oor schrijft Erik van den Berg dat Cooper 'de laatste freakcore-kruimels van zich afgeschud' heeft, en voornamelijk nog 'streng afgerichte punkpop vol zoevende riffs en Gouden Deunen' maakt. De cd bevat een cover van Hanging On The Telephone, oorspronkelijk van The Nerves, bekender van Blondie. Out Of Step brengt in mei de 7" Confessions uit. Igor Mönnink vervangt in mei en juni Van den Bos, wederom wegens zwangerschap.

1997

Cooper In mei is een split-cd-single gepland met Shaggy Hound, op het Franse Tripsichord-label (het wordt uiteindelijk het label Lollipop). Ook draagt Cooper een nummer bij aan Better Read Than Dead # 2, een compilatie van het befaamde Amerikaanse punklabel Epitaph en AK Press.

1998

Cooper staat op non-actief als Van der Zee zich aansluit bij de internationale tournee van de band Junkie XL.

Junkie XL

1999

De drie leden van Cooper pikken de draad weer op en maken opnamen voor een nieuw album. Ter promotie reizen ze mee met de Nederlandse delegatie naar de Amerikaanse muziekbeurs South By Southwest (SXSW) in Austin Texas.

2001

Cooper treedt op tijdens Eurosonic. Het songmateriaal is puntiger en meer poppy geworden. Vijf jaar na de cd No. 2 verschijnt eind april het door Michel Schoots (ex-Urban Dance Squad) geproduceerde derde album Activate.

Urban Dance Squad

2004

Cooper gaat in april met Bill Stevenson de studio in voor de opnamen van het vierde album Makes Tomorrow Allright. De Amerikaanse producer speelde voorheen als drummer in bands als The Descendents, The Circle Jerks en Black Flag.

2005

Cooper Het twaalf nummers tellende Makes Tomorrow Alright wordt op 11 april wereldwijd uitgebracht door Kung Fu Records. Cooper is daarmee de eerste Europese band op het Amerikaanse punkrocklabel. René van der Zee krijgt op 3 juni een lichte beroerte. Er worden enkele optredens afgezegd om de gitarist voldoende tijd te geven weer te herstellen. Daarna gaat Cooper er weer hard tegenaan. De band gaat in augustus op tournee met de bekende Amerikaanse hardcoreformatie Social Distortion. De gezamenlijke tournee start 6 augustus in de Astoria te Londen. Na een optreden in de Melkweg volgen zeven concerten in Duitsland.

2006

Begin maart gaat Cooper naar Zuid-Afrika voor optredens samen met de grote Zuid-Afrikaanse ska/punkgroep Hog Hoggidy Hog. De twee bands hebben elkaar in de zomer van 2005 ontmoet in Zwitserland. Tijdens de tournee verzorgt invaller Geert Teekens drum- en zangpartijen.

2007 - 2009

Cooper gaat nog twee keer op tournee in Zuid-Afrika. Het trio doet optredens in Frankrijk, Italië, Ierland, Zwitserland en Duitsland. In Nederland doet Cooper samen met Jaya The Cat en San Andreas de Converse Choose Your Weapon Tour. Het vijfde, wederom door Bill Stevenson geproduceerde studioalbum Right Now verschijnt in september 2009 in Nederland op Suburban en in Amerika bij het label Kung Fu Records.

Discografie Cooper

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Cooper

Audio/Video Cooper

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer