Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CORRY BROKKEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Een avondje uit met Corry Brokken, AVRO, 1964 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

03-12-1932 - 02-06-2016

Genre

chanson, luisterlied, Nederlandstalig, songfestival, zang

Corry Brokken

Zangeres die haar triomfen viert in de jaren '50 tot en met 1975, met als hoogtepunt het winnen van het Eurovisie Songfestival in 1957, waarna ze besluit de showbiz de rug toe te keren. Na een afwezigheid van 20 jaar begint ze aan een comeback.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1948   John Kristel
1950   Max Woiski Sr.
1950   Metropole Orkest
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Corry Brokken

Zangeres die haar triomfen viert in de jaren '50 tot en met 1975, met als hoogtepunt het winnen van het Eurovisie Songfestival in 1957, waarna ze besluit de showbiz de rug toe te keren. Na een afwezigheid van 20 jaar begint ze aan een comeback.

1952

Corry Brokken (Breda, 3 december 1932) debuteert met het liedje I Apologize in een radioprogramma.

1954 - 1956

De Autoscooter-Boogie (1954) is het begin van haar platencarrière. Brokken zingt twee jaar bij de band van John Kristel waarmee ze eind 1954 optreedt in Bazel. Daar ontmoet ze jazzdrummer Cees See met wie ze in 1956 in het huwelijk treedt.

John Kristel

1957

Met het liedje Net Als Toen (geschreven door Willy van Hemert) wint Brokken het Eurovisie Songfestival.

1958

Wederom wordt Brokken afgevaardigd naar het Eurovisie Songfestival. Met Heel De Wereld zal ze de 9e plaats halen met slechts 1 punt. Ze treedt op in de eerste Nederlandse kleurenfilm Jenny, waarin ze het liedje Weet Je Nog zingt.

1960

Milord, ook bekend in de uitvoering van de Franse zangeres Edith Piaf, brengt haar aan de top van de Nederlandse hitparade. Het verhaal van de prostituee wordt in sommige kringen als aanstootgevend ervaren. In oktober staat de zangeres centraal in het programma In De Hoofdrol met Mies Bouwman bij de AVRO.

1961

Optreden in Sleeswijk Revue naast Snip en Snap. Brokken krijgt eigen televisieshows, een traditie die tot 1972 zal duren.

Snip en Snap

1963

Uit handen van Godfried Bomans ontvangt ze een Edison voor haar album.

1968

Ze trouwt met haar tweede man René Sleeswijk.

1971

Het contract met Phonogram wordt verbroken. Brokken tekent bij EMI waar Willem Duys haar nieuwe (en naar later zou blijken voorlopig laatste) LP zal produceren.

Willem Duys

1976

Op 3 april presenteert Brokken het Eurovisie Songfesival. Ze verlaat de showbiz, laat zich scheiden van René Sleeswijk en begint aan een studie rechten.

1984

Ze presenteert bij de AVRO een radioprogramma waarin ruimte wordt gegeven aan mensen die hun leven radicaal omgegooid hebben.

1988

Installatie als plaatsvervangend rechter in Den Bosch, inmiddels mr. C.M. Meyerink-Brokken.

1994

September: een bloemlezing van haar werk verschijnt op een dubbel-cd die bekroond wordt met een Edison.

1996

Comeback met nieuwe cd Nooit Gedacht.

1997

Corry Brokken Zingt is de titel van een heruitgave van de twee albums die de zangeres begin jaren zeventig bij EMI heeft opgenomen: Corry Zingt Toon (een hommage aan Toon Hermans) en Voor Nancy.

2000

Bij uitgeverij Archipel verschijnt de autobiografie Wat Mij Betreft: Memoires Van Corry Brokken.

2003

Corry Brokken is een van de juryleden tijdens het Nationaal Songfestival.

2006

Corry Brokken gaat weer het podium op. Ze is vanaf april een van de zogenaamde gastvedettes tijdens het programma Purper 100 waarin cabaretgroep Purper (Frans Mulder, Marco Braam, Erik Brey, Jos Brink en Tony Neef) een ode brengt aan 'zinnig amusement van hoog niveau'. Vanaf augustus wordt ze drie maanden vervangen door Anneke Grönloh. Tony Neef wordt vanwege verplichtingen elders vervangen door Rop Verheijen. De dvd Een Avondje Uit Met Corry Brokken geeft een chronologisch overzicht van alle successen uit de carrière van de zangeres beginnend bij het Eurovisie Songfestival in Frankfurt in 1957.

Anneke Grönloh

2009 - 2016

Bij uitgeverij Archipel verschijnt het boek Toegift : Memoires Van Corry Brokken. Dit tweede deel van Brokkens memoires is opgetekend in samenwerking met Jacqueline de Jong en vertelt over de bewogen afgelopen negen jaar uit het leven van de zangeres. Ze staat onder meer stil bij de borstkanker die in de zomer van 2006 bij haar is geconstateerd en het herseninfarct anderhalf jaar later.
Op 2 juni 2016 overlijdt de zangeres op 83-jarige leeftijd in een verzorgingskliniek in Laren.

Discografie Corry Brokken

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Corry Brokken

Audio/Video Corry Brokken

Video Corry Brokken

Studio Hilversum: In memo...
Studio Hilversum: In memoriam Corry Brokken
Corry Brokken and The She...
Corry Brokken and The Shepherds
Netherlands 1958: Corry B...
Netherlands 1958: Corry Brokken - Heel De Wereld
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Netherlands 1958: Corry Brokken - Heel De Wereld

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer