Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

COUSIN X

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Cousin X in park

Periode

1997 - 2000

Genre

funk, hiphop, jazz

Cousin X

Cousin X is een Groningse band die in de jaren negentig van de twintigste eeuw van start gaat met een mengeling van jazz, hiphop, funk en rock. Leider en basgitarist Floris Vermeulen schrijft alle composities. De teksten zijn van de zingende drummer Jeroen van Olphen of van gasten, zoals de ...
Volledige biografie...

Bezetting

Janfie van Strien   saxofoon
Joop van der Linden   percussie, trombone
Hendrik Jan Vermeulen   gitaar
Floris Vermeulen   basgitaar, componist
Andy Laster   altsaxofoon, baritonsaxofoon
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Jeroen van Olphen  

Biografie Cousin X

Cousin X is een Groningse band die in de jaren negentig van de twintigste eeuw van start gaat met een mengeling van jazz, hiphop, funk en rock. Leider en basgitarist Floris Vermeulen schrijft alle composities. De teksten zijn van de zingende drummer Jeroen van Olphen of van gasten, zoals de rapper Rian Silven en de Groningse stadsdichter Bart FM Droog. Vermeulen gaat in 2000 verder met de band Electric Barbarian, een mix van live drum'n bass en jazzimprovisaties.

1992 - 1994

De Groningse broers Floris (Rotterdam, 25 september 1969) en Hendrik Jan Vermeulen (Rotterdam, 20 november 1968) richten Cousin X op. De eerste speelt basgitaar, de tweede gitaar. Ze verwerken de muzikale invloeden die op hen afkomen. De hoofdlijn daarin is jazz, maar ook funk, hiphop en rock hebben hun belangstelling. Tineke Koops (altsaxofoon) en Joop van der Linden (trombone) zijn de blazers van het kwintet en Sebastiaan Kaptein de drummer. Nadat de band in eigen beheer een cassette heeft uitgegeven, wordt Tineke Koops vervangen door Janfie van Strien (tenor- en sopraansaxofoon). Als nieuwe drummer treedt Jeroen van Olphen tot de groep toe. Hij heeft een goede naam in het Groningse jazzcircuit, maar draait zijn hand ook niet om voor andere stijlen. Bovendien beschikt hij over een goede zangstem.

1995

Cousin X vertrekt voor een toer door Marokko, waarbij rapper Rian Silven hun gast is. Ook wordt opgetreden in het Groningse Grand Theatre met de Amerikaanse toetsenspeler Andy Milne (onder meer bekend uit de groepen van saxofonist Steve Coleman).

1997

In eigen beheer brengt de groep zijn eerste CD uit: Pay The Price. Het album wordt gepresenteerd in Paradiso in Amsterdam, waar de VPRO radio-opnamen van de band maakt. Volkskrant-recensent Erik van den Berg is enthousiast over het album: 'Buckshot LeFonque heeft een Gronings neefje: Cousin X. In Git Outa There klinkt het kwintet van de broertjes Floris en Hendrik Jan Vermeulen haast net zo smeuïg en funky als het beroemde voorbeeld van Branford Marsalis.'

1998 - 1999

Via Records brengt het tweede album van Cousin X uit: X-Cuse Me! De Franse trompettist Serge Adam, die als gast aan de plaat meewerkt, is ook te horen tijdens de presentatie op de Groningse Jazzmarathon. Het concert wordt gefilmd en komt later op video uit. Begin 1999 vervangt Harry Arling drummer Jeroen van Olphen. De VIP (Vereniging Improvisatie Podia) nodigt Cousin X uit om samen met de band 1 Step, 7 Seas de Young VIPS-tournee langs de Nederlandse jazzpodia te maken. Ook speelt de band op het North Sea Jazz Festival 1999.

2000

Eind 2000 organiseert Cousin X een bijzonder concert op het Groningse poppodium Vera. Gasten zijn de rapgroep Black Orpheus, stadsdichter Bart FM Droog en percussionist Mohammed Bouhanna.

2005

Tijdens het Groningse festival Les Trois Jours speelt Cousin X met twee gasten: de Belgische trompettist Bart Maris en de Amerikaanse saxofonist Andy Laster.

Discografie Cousin X

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Cousin X

Audio/Video Cousin X

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer