Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DJ BART THIMBLES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

DJ Bart Thimbles

Periode

1965 - heden

Genre

club, DJ, downtempo, draaitafels, elektronica, house, lounge, sampler

Pseudoniemen

Dj Bart Thimbles

DJ Bart Thimbles

Muzikale duizendpoot uit Tilburg (geboren in 1965 als Bart Vingerhoets), woonachtig te Amsterdam, die zijn sporen verdient als DJ (Thimbles), als co-producer (van ondermeer Project 2000, Praful, Masthaz Of Phunk), als eerste gespecialiseerde dancepromoter en A&R manager (van CNR/Arcade), als labelbaas (van Therapy Records), als talentscout (van ondermeer Atlantic Ocean, ...
Volledige biografie...

Instrumenten

draaitafels, elektronica, sampler

Genoemd in de biografie van

2003   Praful

Biografie DJ Bart Thimbles

Muzikale duizendpoot uit Tilburg (geboren in 1965 als Bart Vingerhoets), woonachtig te Amsterdam, die zijn sporen verdient als DJ (Thimbles), als co-producer (van ondermeer Project 2000, Praful, Masthaz Of Phunk), als eerste gespecialiseerde dancepromoter en A&R manager (van CNR/Arcade), als labelbaas (van Therapy Records), als talentscout (van ondermeer Atlantic Ocean, 2 Bros On The 4th Floor, Doop, Hit The Boom, Saxual Harassment, The Course, Project 2000, Bastian) en als party organisator. In zijn drang tot vernieuwing combineert hij voortdurend allerlei stijlen.

In bezetting van

Masthaz Of Phunk   draaitafels, elektronica, sampler
Project 2000   draaitafels

1985 - 1987

Tijdens zijn studie HTS bedrijfskunde is Bart's eerste residentie in Club 45 te Tilburg.

1987 - 1991

In '87 wordt Bart resident DJ en medeprogrammeur van Talk Of The Town te Tilburg, waar hij tegen het eind van de jaren '80 disco met new wave mixt en de Belgische muziekstijl new beat in Nederland bekend maakt. Vervolgens wordt hij een van de house pioniers van Nederland, daarmee beantwoordend aan zijn drang om nieuwe geluiden aan een groter publiek te helpen. Hij treedt in dienst bij platenmaatschappij Indisc/Arcade als de eerste gespecialiseerde dance promotor van Nederland, waar hij werkt met groepen als The KLF, De La Soul en baanbrekende hiphouse acts als Fast Eddie en Tyree Cooper. Ook is hij betrokken bij de samenstelling van de beroemde cd-serie Turn Up The Bass van Arcade. In 1989 verandert de naam van Bart's werkgever in CNR/Arcade, waar hij tot 1996 zal blijven werken als dance promotor, compilatie samensteller en A&R manager. Daar staat hij als talentscout aan de wieg van heel wat carrières: hij brengt bijvoorbeeld de eerste creaties uit van Phony Fables (heden Marco V), Piet Bervoets & Menno B. (heden Rank 1) en later ook Jesse Houk (nu The Scumfrog). Als DJ neemt hij in 1991 deel aan de eerste grote Nederlandse rave-party: Lucifer in de Haagse Statenhal, waar 13.000 bezoekers worden geteld.

1992

Na nog een drietal optredens als DJ voor Lucifer op kleinere locaties neemt Bart als organisator en als DJ deel aan de tournee Houseparty On Tour, ter ondersteuning van de mede door hem geïnitieerde, gemixte en samengestelde Arcade albums Turn Up The Bass House Party Volume 1 en Volume 2, een afgeleide van de roemruchte Turn Up The Bass serie. Het is de eerste Nederlandse tournee op dit gebied, aangekleed met decor en dansers van Pantera, met tal van DJ's, waaronder ook Mental Theo in zijn begindagen. Bart Thimbles mixt samen met Cowboy (alias Svenno Koemans) en Mr Ladies (alias Hans Dames) onder de naam TCM de eerste twee delen van deze serie (die elk maar liefst meer dan 120.000 exemplaren verkopen; deel 1 staat 24 weken in de reguliere albumlijst en bereikt de zevende plaats). Bij de andere delen is hij betrokken als medesamensteller. Tevens produceert TCM zo'n 60 verschillende intro's en outro's voor deze house party cd's en diverse andere cd reeksen die door Arcade in het buitenland uitgebracht worden. Eind dat jaar vindt voor het eerst de mede door Bart georganiseerde Lotus Party plaats in The Talk Of The Town te Tilburg, waarvan er in '93 en '94 nog vier zullen volgen. Hier draait Thimbles samen met Nederlandse housepioniers als Marcello, Joost van Bellen, Remy en Dimitri.

DJ Dimitri

1993 - 1995

Naast zijn dagtaak bij CNR/Arcade doorkruist Thimbles wekelijks het land als veelgevraagde club-DJ en verzorgt hij live regelmatig het muzikale decor van de Diesel modeshows. Ook is hij de vaste DJ van de Love Joy feesten, die dat jaar meerdere malen plaatsvinden in Apeldoorn en Enschede.

1995

Als A&R manager CNR/Arcade is Bart betrokken bij de verzamelaar Hardtoget Hardtobeat, in het kader van de Heineken Crossover Award, waarbij funky jazzdance en triphop de boventoon voeren. Bij het net gestarte eerste dance radiostation van Nederland, New Dance Radio - waar voornoemde stromingen flink aan bod komen - doet Thimbles een wekelijkse radioshow genaamd Momono, samen met zijn collega DJ Zki.

Dj Zki

1996

Thimbles draait tijdens het Franse snowboardevent Snow Academy in Les Deux Alpes te Frankrijk, een initiatief van Nederlandse party organisatoren Silly Symphonies en Pantera, waar hij voor terug mag komen in 1997 en 1998. Bart verlaat CNR/Arcade op 1 september 1996 om - opnieuw als A&R manager - deel uit te gaan maken van de nieuwe platenmaatschappij The Trust Foundation, samen met Jan van de Bergh - alias Monte La Rue - en Svenno Koemans. In 1998 houdt het bedrijf alweer op te bestaan. Als Thimbles draait Bart regelmatig in de Amsterdamse club Seymour Likely Too op De Trommelclub, de eerste regelmatige serie house classics feesten in Nederland.

Monte La Rue

1997

Bart mixt het compilatiealbum New Directions Volume 1, met een combinatie van triphop, breakbeat en drum 'n bass. In augustus vindt de eerste editie van SOAP plaats in Escape, waarbij wederom in samenwerking met Pantera feesten worden neergezet met een concept dat later veel navolging zal krijgen: eerst lekker luxe eten met een DJ die triphop en lounge draait. Daarna dansen op warme, soulvolle house, die in die tijd nog niet zo populair is als later. Thimbles neemt deel aan de eerste vier edities, met gasten als zangeres Rose en collega Joost van Bellen, de Amerikaanse Roger Sanchez en de Engelse Joey Negro. Tijdens het Amsterdam Dance Event vindt dat jaar ook nog een speciale editie van SOAP plaats in de Sonesta Koepelkerk. Voor de tweede keer neemt hij deel aan Snow Academy in Frankrijk. Dat jaar draait hij ook in New York, ondermeer in The Diesel Store. Ook is hij de resident-DJ van het eind dat jaar in Escape startende Wheels, de eerste wekelijkse (op de vroege dinsdagavond) rollerdisco van Europa, eveneens een Pantera productie. Met multi-instrumentalist/producer Mark den Hartog richt hij Masthaz Of Phunk op, waarvan twee 12"es verschijnen.

Masthaz Of Phunk

1998

De Wheels party verhuist van Escape naar Marcanti, ook in Amsterdam, en Thimbles verhuist mee. Bart mixt het compilatiealbum New Directions Volume 2, stelt de verzamelaar Block Rocking Beats samen (in het dan net hippe big beat genre), en mixt het compilatiealbum Serial Drillers, opgehangen aan de gelijknamige feesten die hij dat jaar mede organiseert in Amsterdam en op Mysteryland. Hij stelt ook één cd van het 3cd-album Mysteryland samen met als thema chemical, breakbeat en jungle. In de Amsterdamse club Mazzo heeft Thimbles dat jaar een residentie op de donderdagse Sub United feesten - waar hij ook medeprogrammeur van is - met future funk en breakbeats, inclusief gasten als Omar Santana en Adam Freeland. Op Dance Valley staat hij in de drum 'n bass tent tussen buitenlandse DJ's als Fabio en DJ Rap. Voor de derde keer neemt hij deel aan Snow Academy in Frankrijk.

1999

Tijdens een bezoek aan de Amerikaanse westkust draait Thimbles in Los Angeles (op een Bakara party, samen met de Franse ster Cassius; en in Louis The Fourteenth, samen met de breakbeat DJ's/producers Shack en Lunatic Calm) en in San Francisco (in Spundea, samen met de Engelse DJ Adam Freeland). Na al diverse keren op steeds weer een ander podium te hebben gestaan - hetgeen zijn veelzijdigheid genre's onderstreept - staat Bart Thimbles dat jaar samen met de Engelse DJ Freq Nasty op het hoofdpodium van Dance Valley. Ook verzorgt hij op het hoofdpodium de opening van Innercity in de Amsterdamse RAI en maakt hij deel uit van de Innercity tournee met optredens in Brussel en Eilat (Israël). Andere festivals waarop hij dat jaar als DJ is aan te treffen: Noorderslag in Groningen, Drum Rhythm in Amsterdam, Bevrijdingspop in Haarlem en Fast Forward en Metropolis in Rotterdam. Samen met Mark II van Masthaz Of Phunk is hij DJ tijdens de presentatie van Leftfield's album Rhythm and Stealth in Amsterdam. Bart richt zijn label Therapy Records op, waarop acts als Project 2000, Bastian en Praful verschijnen. Het is een relatief klein label, maar heeft wel ieder jaar een act aanwezig op Noorderslag: Project 2000 in 1999 en 2000, Bastian in 2001 en Praful in 2002. Want Therapy groepen zijn altijd live groepen, die zowel op dance- als popkringen gericht zijn. Overigens vallen de pré-Therapy Records groepen Bonobo en Out Of Character (verschenen tijdens Bart's Trust-dagen op het DJ Therapy label) ook al in deze categorie. Zelf staat Bart als DJ Thimbles ook op Noorderslag, zowel in 1999 als in 2001. In 1999 verschijnen diverse belangrijke Mastaz Of Phunk-remixen van zijn hand, ondermeer van de tracks Just A Matter Of Time van de Engelse Urban Species op Talkin Loud, Put Your Hands Up van The Black & White Brothers op United en Fingie Crookie en Cells van Bloem de Ligny op Columbia. Ook Uma van het Belgische Kolk neemt hij onder handen, voor Sony België (Spike remix, samen met Martijn Cornelissen en Marcel Kaper). In de top 50 van belangrijke housenamen plaatst het blad Bassic Groove hem op de 23ste plaats.

Project 2000

2000

Thimbles ontvangt een Lucky Strike Dance Award in de categorie 'Best Breakbeat And More DJ'. Op Slam FM, het dance radiostation dat op 1 maart van start gaat als opvolger van New Dance Radio, heeft Thimbles zijn wekelijkse radioshow In 2 Breaks And Grooves, samen met Koen van Tijn. Ook is hij een van de DJ-acts op het hoofdpodium van de megaparty Sensation, waar hij opnieuw samenwerkt met Martijn Cornelissen en Marcel Kaper onder de naam Spike.

2001

Thimbles ontvangt voor de tweede keer een Lucky Strike Dance Award in de categorie 'Best Breakbeat And More DJ'. Op 1 juni verandert Slam FM in ID&T Radio, waar Thimbles iedere zondagavond zijn twee uur durende Sunday Therapy mixt en presenteert. Tegen het eind van dat jaar draait Thimbles tijdens Kindred Spirits & Club Risk in Paradiso met Masters At Work, waar hij - niet zonder trots - de enige andere DJ is naast Little Louis Vega. Samen met Martijn Cornelissen produceert Bart ook de audio vormgeving (filmische intro's van licht en geluid) voor grote feesten als Sensation 2001 en Trance Enery, die ook in afgeleide vormen op de cd's en DVD's van Sensation en Trance Energy terugkomen. En natuurlijk is hij op Sensation 2001 weer van de partij. Dat jaar start ook zijn maandelijkse residentie in het Amsterdamse West Pacific. In het najaar draait hij bij Now & Wow in Rotterdam, waar overeengekomen wordt dat hij daar voortaan iedere twee maanden terugkeert. Dat jaar is hij opnieuw in New York om te draaien in Club Rhone.

2002

Thimbles start een nieuwe clubavond in Hotel Arena te Amsterdam genaamd Gloria, waar iedere vrijdagavond een combinatie van deephouse en live muzikanten wordt neergezet, met eigenzinnige sets van dance classics in de aangrenzende zaal. In januari vullen Thimbles en zijn Therapy label een zaal van Chesterfield Labelland met live Praful en Bastian, en Thimbles uiteraard achter de draaitafels. In de zomer wordt Thimbles' label Therapy Records ondergebracht bij ID&T Music.

Bastian

2003

DJ Bart Thimbles doet in oktober een Amerikaanse tournee met Praful.

Praful

2006

DJ Bart Thimbles DJ Bart Thimbles stelt de jubileumuitgave Therapy Works 2000-2005 samen, een dubbelalbum met een overzicht uit de catalogus van zijn label, met daarop een mengeling van elektronica, jazzy beats, filmische thema's en invloeden uit India and Brazilië. Aan het eind van het jaar reist de DJ twee maanden de wereld rond voor optredens, onder meer tijdens een nieuwjaarsfeest in Nieuw-Zeeland.

2007

De DJ vliegt van Nieuw-Zeeland naar San Francisco voor een optreden in de Supperclub, met tussenstops in Shanghai, Sydney, Fiji islands en Los Angeles. Bart Thimbles is in december DJ tijdens Nightwriters, een licht literair programma met o.a. auteurs Susan Smit en Kluun dat op tournee gaat langs het clubcircuit.

Discografie DJ Bart Thimbles

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's DJ Bart Thimbles

Audio/Video DJ Bart Thimbles

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer