Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DJ TIESTO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

DJ Tiësto

Periode

17-01-1969 - heden

Genre

DJ, draaitafels, Gouden Harp, producer, techno, trance

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Allure, Andante, Clear View, Da Joker, Gouryella, Hammock Brothers, Paradise In Dubs, Stray Dog, Tom Ace, West & Storm

DJ Tiësto

Platenmakende Bredaase trance- en techno-deejay, die onder de naam Gouryella in 1999 een grote internationale hit scoort en vervolgens als DJ Tiësto uitgroeit tot een van de bekendste DJ's ter wereld. Hij heeft een eigen platenzaak (Magik) en een platenmaatschappij (Black Hole Recordings).
Volledige biografie...

Instrumenten

draaitafels, producer

Genoemd in de biografie van

1988   Hardwell
1993   Cor Fijneman
1995   Johan Gielen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie DJ Tiësto

Platenmakende Bredaase trance- en techno-deejay, die onder de naam Gouryella in 1999 een grote internationale hit scoort en vervolgens als DJ Tiësto uitgroeit tot een van de bekendste DJ's ter wereld. Hij heeft een eigen platenzaak (Magik) en een platenmaatschappij (Black Hole Recordings).

In bezetting van

Kamaya Painters   producer

1984 - 1992

Tijs Verwest (Breda, 17 januari 1969) draait al op jonge leeftijd oude discoplaten op feesten en tijdens drive in-shows. Vanaf zijn negentiende staat hij achter de draaitafels in discotheken in Breda en omstreken. Wat later gaat hij in een platenzaak werken. Naderhand draait Verwest op allerlei feesten. Hij stuurt veel tapes naar bekendere deejays, clubs en organisaties, maar komt niet aan de bak. Ondertussen draait hij drie avonden in de week in discotheek Spock in Breda.

1993

In 1993 gaat Tijs Verwest ook regelmatig trance draaien.

1994

In 1994 verschijnt Tiësto's eerste mix-cd Forbidden Paradise. In de daaropvolgende jaren is de naam van DJ Tiësto een rijzende ster in danceland. Zijn plaatopnamen verschijnen onder namen als West & Storm, Paradise In Dub, Passenger, Allure, Hammock Brothers, Gouryella, Clear View, Stray Dog en Andante.

1997

Dit jaar komt een mix-cd van de deejay uit, getiteld Magik. Tiësto maakt dan vooral naam in Noorwegen, waar hij zijn cd presenteert tijdens een uitverkochte party.

1998

De Amsterdamse club Time biedt Tiësto aan het begin van het jaar de mogelijkheid om een vaste avond op te zetten. Na een maand stopt men er mee, omdat de club niet genoeg geld oplevert en de deejay niet meer te betalen is. Aan het eind van het jaar draait hij in Israël.

1999

In februari is DJ Tiësto één van de namen tijdens het Inner City-feest in de Amsterdamse RAI. Zijn set van die avond verschijnt op cd en de deejay is op RTL4 te zien. Ook in Engeland doet de trance van Tiësto het goed. Hij draait maandelijks in de Gatecrasher-club in Sheffield. Met Ferry Corsten (System F) maakt hij een plaat onder de naam Gouryella die succesvol is in Engeland. Samen met DJ Montana maakt Tiësto het underground techno-project Space Age. Inmiddels is de Magik-serie aan zijn derde albumuitgave toe.

Ferry Corsten

2000

Tiësto draait op het Racism Beat It festival en op het Deense festival Roskilde. De tweede single van Gouryella (samen met Ferry Corsten) heet Walhalla.

Ferry Corsten

2001

Tiësto werkt samen met Tom Holkenborg aan een nummer voor zijn nieuwe album. Revolution wordt in eerste instantie uitgebracht in Engeland, maar verschijnt dankzij het label Black Hole uiteindelijk ook op de Nederlandse markt. De DJ maakt een remix voor een single van de Canadese groep Delerium. Tiësto wordt voor een Muzik Award genomineerd in de categorie Best Producer. De single Suburban Train is terug te vinden op het album In My Memory dat aan het eind van het jaar verschijnt.

Tom Holkenborg

2002

Op zaterdag 2 februari 2002, de huwelijksdag van Willem Alexander en Maxima, draait DJ Tiësto negen uur achter elkaar platen tijdens de tweede editie van Dutch Dimension in de Heineken Music Hall te Amsterdam. Op 27 februari krijgt de DJ tijdens het Nederlands Muziekfeest in de Heineken Music Hall te Amsterdam een Zilveren Harp uitgereikt. Tijdens de uitreiking van de Lucky Strike Dance Awards wordt Tiësto uitgeroepen tot beste beste DJ in de categorie Trance/Progressive. In augustus maakt Tiësto deel uit van de Area 2-tour van de Amerikaanse popster Moby. Achttien dagen reist hij door Amerika met naast Moby ook grote namen als David Bowie en Busta Rhymes. Nieuwszender CNN besteedt een nieuwsitem aan de Nederlandse DJ. Na het hitsucces van Junkie XL maakt ook Tiësto een remix van een Elvisnummer (Burning Love). Tiësto wordt genomineerd voor een Dance Award (uitgereikt door het Britse blad Muzik) in de categorie Best Radio 1 Essential Mix. In november wordt hij als eerste niet-Brit gekozen tot nummer één gekozen in de jaarlijkse top honderd van het Engelse DJ Magazine. De lijst wordt door het publiek samengesteld en geeft wereldwijd de populariteit van de dj's aan.

Junkie XL

2003

DJ Tiësto Tiësto krijgt zaterdag 11 januari tijdens het Noorderslag festival in Groningen de jaarlijkse Popprijs uitgereikt. De dj kan de prijs - een bedrag van tienduizend euro - tot groot ongenoegen van het publiek zelf niet in ontvangst nemen. Vanaf een groot scherm speekt hij de zaal toe en zegt hij onder meer dat het feit dat de prijs voor het eerst naar een dj gaat een bewijs is dat dance eindelijk serieus wordt genomen. Op 20 februari begint Tiësto met de eerste aflevering van Invited, een avond waarbij de DJ samen met nationale en internationale artiesten optreedt op relatief kleine locaties om zo de sfeer te creëren die heerste toen de dancescene net in opkomst was. De serie wordt op 29 januari 2004 afgesloten in Cruise Terminal Rotterdam met ondermeer een optreden van de Engelse top-DJ Pete Tong. DJ Tiësto krijgt in april een TMF Award in de categorie Beste Nationale Dance-act en Beste Nationale DJ. De DJ geeft in mei een concert in het Gelredome in Arnhem. Volgens de organisator is het een wereldprimeur dat een DJ een solo-optreden geeft in een stadion. Skunk Anansie-zangeres Skin en Dinand Woesthoff van Kane zijn speciale gasten bij het concert. Op 12 juli doet de DJ voor de eerste keer mee aan de Love Parade te Berlijn. Tiësto verzorgt samen met twee collega's de muziek op een truck met een geluidsinstallatie. Op 20 september vindt op de Grote Markt te Breda de officiële wereldpremiere plaats van de dvd Tiësto In Concert. In november wordt de DJ door ID&T Magazine uitgeroepen tot beste dj van Nederland, staat hij voor het tweede achtereenvolgende jaar op nummer 1 in de prestigieuze dj top 100 van het Engelse DJ Magazine en wint hij een MTV Award in de categorie Best Dutch Act. In december komt daar nog een BG Magazine Dance Award bij in de categorie club/trance/hardhouse DJ.

Kane

2004

DJ Tiësto Dj Tiësto wordt door het Amerikaanse The Dance Music Academy genomineerd voor een USA Dancestar Award in de categorie Best International DJ. De prijs gaat echter naar de Duitser Paul van Dyk. Zangeres Esmaye wint de talentenwedstrijd 'Tiësto op zoek naar talent'. Uit vele honderden kandidaten wordt Esmaye als winnares geselecteerd om haar unieke zangstem en haar kwaliteiten als songwriter. De talentenjacht kwam tot stand nadat Tiësto in 2003 tijdens Noorderslag de Popprijs ontving. Hij investeerde het prijzengeld in de zoektocht naar nieuw talent. Op 14 april geeft Esmaye een vijftig minuten durende showcase in het Amsterdamse Panama waar ze o.a. de single Easy ten gehore brengt. Tijdens de uitreiking van de TMF Awards op 10 april in Ahoy' wordt Tiësto verkozen tot beste dance-act en beste DJ nationaal. In dezelfde maand brengt hij een bliksembezoek van drie dagen aan China voor een optreden in de provinciestad Chengdu. Tiësto presenteert op 20 mei zijn album Just Be tijdens een officiële release party in de Heineken Music Hall te Amsterdam. Het concert wordt integraal uitgezonden via de mobiele telefoon. Het is voor het eerst dat een concert op deze manier in Europa te beluisteren is. De dj draait op deze avond, ondersteund door andere dj's en de Engelse zangeres Kirsty Hawkshaw, een set waarin de nieuwe plaat centraal staat. Eerder die dag wordt hij in zijn woonplaats Breda benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tiësto staat eind mei op Pinkpop. De DJ gaat vanaf 1 juni op tournee langs twintig Amerikaanse en Canadese steden om het album Just Be te promoten. Tiësto verzorgt op 13 augustus tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Athene de muziek. De DJ begeleidt de sporters tijdens de parade in het olympisch stadion. Tijdens de Belgische TMF-Awards op 2 oktober ontvangt Tiësto de Award voor Beste DJ Internationaal. De DJ neemt in oktober ook de Sound or Silence Award 2004 in ontvangst voor zijn grote bijdrage aan de promotie van het nationaal muziekproduct. Hij ontvangt deze nieuwe Award op de conferentie European Music Cultures: Sound or Silence die Buma/Stemra 7 oktober in Den Haag organiseert. Tiësto is genomineerd voor een MTV Europe Music Award in de categorie beste Nederlandse act. Net als in 2003 wint DJ Tiësto de publieksprijs tijdens de uitreiking van de Dutch DJ Award. Tiësto wordt voor het derde achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot beste dj van de wereld door het toonaangevende Britse danceblad DJ Magazine.

2005

Naar aanleiding van de zeebeving in Azië en gedeeltes van Afrika vinden in de eerste week van januari in Nederland vele benefietacties plaats. DJ Tiësto sluit het festival af dat op 6 januari plaatsvindt op de Dam te Amsterdam. De DJ wint op 14 februari een Edison in de categorie Beste Dance. Tiësto krijgt een wassenbeeld in Madame Tussauds in Amsterdam. Het beeld van de dj komt achter een draaitafel te staan, waar bezoekers muziek kunnen mixen. Op 19 maart krijgt Tiësto in club Panama te Amsterdam een 3FM Award in de categorie Beste Mannelijke Artiest. In dezelfde maand ontvangt hij de Bart Award, een prijs van jongerenomroep BNN voor mensen die het onmogelijke mogelijk maken, begin april gevolgd door opnieuw een TMF Award in de categorie Beste Dance Nationaal aangevuld met de 538 Single Award. Op 16 april draait Tiësto drie uur lang in Disneyland Parijs. De DJ maakt voor het concert een mix van de muziek van de nieuwe Disneyland-attractie Space Mountain: Mission 2. Tiësto's mixalbum In Search Of Sunrise 4 bevat onder meer zijn eigen track UR, geremixt door Junkie XL. In de eerste weken van mei doet Tiësto een clubtournee door Nederland. Tiësto doet in oktober vier groots opgezette optredens in Los Angeles, Washington en Miami. De vier uur durende shows bevatten grote videoschermen met beelden uit diverse uithoeken van de wereld, meer dan dertig zangers, dansers, drummers en showgirls, en een licht- en lasershow die is ontworpen door TribeDesign voor sterren als Madonna. Tiësto maakt de tune voor het Talpa eredivisievoetbal. De tune is zowel bij de uitzendingen van de in 2005 opgerichte commerciële tv-zender als in de stadions voor aanvang van de wedstrijden. Tijdens de uitreiking van de Belgische TMF Awards krijgt Tiësto begin oktober een award voor beste dj. Tijdens de uitreiking van de Release Dance Awards (voorheen Dutch DJ Awards), op 26 oktober aan de vooravond van het Amsterdam Dance Event, wordt Tiësto door het Nederlandse publiek opnieuw gekozen tot beste dj.

2006

DJ Tiësto Tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in de Melkweg, tijdens de afsluiting van het Weekend van de Nederlandse Popmuziek in maart, wint Tiësto in de categorie Beste Artiest Dance. Tiësto wordt ambassadeur van Dance4Life, een organisatie die door middel van dancefeesten geld inzamelt voor de bestrijding van hiv en aids. De dj neemt speciaal voor Dance4Life een track op met Maxi Jazz van de Engelse band Faithless. Het nummer verschijnt in de zomer en wordt door de organisatie als soundtrack gebruikt. In september wordt bij de DJ in het ziekenhuis een ontsteking in zijn hartzakje geconstateerd. Om te kunnen genezen moet Tiësto optredens afzeggen. Tiësto wordt op 13 oktober tijdens de uitreiking van de TMF Awards opnieuw uitgeroepen tot beste Dance DJ. De DJ wordt mede-eigenaar van Cineac, de voormalige bioscoop aan de Reguliersbreestraat te Amsterdam met restaurant, bar, live-entertainment en feesten voor een breed publiek. The Mansion opent in juni 2007.

2007

Het album Elements Of Life bevat vocale gastbijdragen van Jes Brieden, Julie Thompson, Charlotte Martin, Christian Burns, BT (Brian Wayne Transeau) en Maxi Jazz van Faithless. DJ Tiësto start zijn wereldtournee Elements Of Life op 16 maart met een concert in de bagagehal op Schiphol voor 2400 fans. Hij wint drie prijzen tijdens de uitreiking van de International Dance Music Awards op de Winter Music Conference in Miami. Hij wordt uitgeroepen tot Best Ortofon Global DJ, krijgt een prijs in de categorie Best Progressive House/Trance Track voor Dance 4 Live en is ook winnaar in de categorie Best Full Length DJ Mix CD met In Search Of Sunrise Vol. 5. Vanaf 6 april is de DJ elke vrijdagavond twee uur te horen op Radio 538 met zijn programma Club Nouveau. Eind april staat Tiësto op het Coachella Festival in Empire Polo Field in Inido, Californië (USA). Op 15 april wint de DJ voor het derde achtereenvolgende jaar een 3FM Award in de categorie beste dance. 2 juni geeft de DJ een megaoptreden in het Arnhemse Gelredome en begin juli draait hij op het Roskilde festival in Denemarken.

2008

Op 5 maart neemt DJ Tiësto tijdens het Buma Harpen Gala in Bussum een Gouden Harp in ontvangst, een prijs voor personen die zich gedurende hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek. Op 11 april komt de dvd Copenhagen – Elements Of Life World Tour ook uit op Blu-ray. Tiësto is daarmee de eerste muzikant die een Blu-ray uitgeeft. Door een samenloop van omstandigheden draait Tiësto 24 mei voor het eerst samen met Ferry Corsten op het ETD POP Festival te San Francisco. De historische DJ-samenwerking wordt met groot enthousiasme door het publiek ontvangen en krijgt een vervolg op Dance Valley tijdens de afsluiting op Corstens eigen Flashover Recordings Stage.

Ferry Corsten

2009

Op 26 maart, op de Winter Music Conference in zijn woonplaats Miami, wint DJ Tiësto vier awards tijdens de 24ste editie van de International Dance Music Awards, in de categorieën Best Artist (solo), Beste DJ wereldwijd, Beste Podcast (voor zijn show Tiësto's Club Life op Radio538) en Best Full Length DJ Mix. De DJ staat op 29 augustus op het hoofdpodium van het Britse dancefestival Creamfields in Daresbury, Cheshire. Het songgerichte album Kaleidoscope (oktober) brengt dance, pop en rock samen dankzij de vocale bijdragen van onder anderen Jónsi Birgisson uit de IJslandse band Sigur Rós, Kele Okereke van het Britse Bloc Party, de Amerikaanse singer/songwriter Nelly Furtado, Emily Haines van de Canadese band Metric en DJ/producer Calvin Harris.

2010

DJ Tiësto in DJ Hero 2 Magikal Journey: The Hits Collection 1998-2008 is een dubbelalbum met op de eerste cd de grootste hits van Tiësto's albums In My Memory, Just Be en Elements Of Life en op de tweede cd remixen door onder meer Laidback Luke, Andrew Bennett, Sander van Doorn, Bart Claessen en Tiësto zelf. Tijdens de uitreiking van de TMF Awards, op 26 juni in Enschede, wint Tiësto de TMF Dance Award. De DJ is een van de personages in het computerspel DJ Hero 2. Hij maakt ook muziek voor het spel. Tiësto maakt met zijn Amerikaanse collega Diplo de dancetrack C'Mon. De videoclip met beelden van hun optredens tijdens het Ultra Music Festival in Miami is in januari 2011 al door bijna 6 miljoen mensen bekeken op YouTube. Later in 2010 voegt Amerikaanse hiphopgrootheid Busta Rhymes raps toe aan het nummer. Hij maakt van zijn versie ook een exclusieve videoclip.

2011

DJ Tiësto DJ Tiësto vestigt zich een jaar lang in Las Vegas om daar tot december maandelijks zijn show Tiësto In Concert te draaien in het Hard Rock Hotel & Casino. Vanaf april is de DJ elke zaterdagnacht van 00.00 tot 02.00 uur te horen bij BNN op 3FM met zijn radioprogramma Tiësto's Club Life. Met zijn komst staat de zaterdagavond van 3FM volledig in het teken van dance. Op 14 april, tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in Amsterdam, wint Tiësto in de categorie Beste Artiest Dance. Bij de uitreiking van de TMF Awards, 12 juni op de Javakade in Amsterdam, wint hij de TMF Superchart Award voor de single C'mon (Catch 'em By Suprise). Tiësto werkt samen met The Alchemist (Alan Daniel Maman) aan een soloalbum van de Franse zanger Fab Morvan, ooit de helft van het duo Milli Vanilli dat succesvol was in de jaren tachtig, maar werd aangeklaagd en verguisd nadat bleek dat ze de nummers niet zelf zongen. Samen met Guus Meeuwis en Gerard van Maasakkers wordt Tiësto in november door Commissaris van de Koningin Wim van de Donk benoemd tot Ereburger van Brabant.

Gerard van Maasakkers Guus Meeuwis

2012

Het mixalbum Club Life: Volume Two Miami, het vervolg op Volume One Las Vegas, komt in april uit op Tiësto’s eigen label Musical Freedom. De compilatie bevat tracks die speciaal voor de cd zijn geschreven: We Own The Night (een samenwerking met de Amerikaanse producer Wolfgang Gartner), Chasing Summers en Make Some Noise (met het Russische trio Swanky Tunes).

2013

Op het grote Ultra Music Festival in Miami, dat plaatsvindt op de twee laatste weekenden van maart, staan naast Tiësto nog tien andere Nederlandse acts geprogrammeerd. Zijn derde mixalbum in de serie Club Life is gewijd aan Stockholm en bevat exclusieve tracks van Tiësto, acts van zijn label en Zweedse dance.

2014

Tiësto presenteert zijn vijfde studioalbum A Town Called Paradiso. Hij werkt op het album vol EDM-tracks samen met talloze producers (o.a. Hardwell) en vocalisten.

Hardwell

2015

Tiësto krijgt een Grammy voor zijn remix van de hit All Of Me van de Amerikaanse zanger John Legend. Naast het album Club Life Volume 4 brengt Tiësto een single uit met collega-dj Martin Garrix. In maart stapt de zanger over van radiozender 3FM naar radio 538. Daar presenteert hij iedere zaterdagnacht het programma 'Clublife by Tiësto'.

Martin Garrix

2016

Tiësto ontvangt de Edison oeuvreprijs.

Discografie DJ Tiësto

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's DJ Tiësto

Audio/Video DJ Tiësto

Video DJ Tiësto

Tiësto - Just Be
Tiësto - Just Be
Dj Tiesto - Trance sensat...
Dj Tiesto - Trance sensation
dj Tiesto
dj Tiesto
DJ TIESTO TORONTO 2011
DJ TIESTO TORONTO 2011
Tiësto's Club Life: Episo...
Tiësto's Club Life: Episode 198
Tiësto's Club Life: Episo...
Tiësto's Club Life: Episode 191
Tiësto in South Africa Te...
Tiësto in South Africa Teaser
Tiësto vs Diplo - C'Mon
Tiësto vs Diplo - C'Mon
Tiësto feat. Nelly Furtad...
Tiësto feat. Nelly Furtado - Who Wants To Be Alone
Tiësto vs. Diplo ft. Bust...
Tiësto vs. Diplo ft. Busta Rhymes - C'mon (Catch 'Em By Surprise) (HD Version)
Tiësto & Hardwell - Zero ...
Tiësto & Hardwell - Zero 76 (Official Music Video)
Tiësto Club Life Volume O...
Tiësto Club Life Volume One - Las Vegas (PREVIEW)

Audio DJ Tiësto

DJ Tiesto vs Dash Berlin - Do You Feel Janeiro (A FarCry Mashup)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Tiësto's Club Life: Episode 198

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer