Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DARIA VAN DEN BERCKEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

31-08-1979 - heden

Genre

klassiek, piano

Online

Officiële website

Daria van den Bercken

Pianiste Daria van den Bercken maakt haar debuut bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest waar zij het pianoconcert van Clara Schumann speelt. De Nederlandse pers noemt het 'Daria's daverende debuut'. Geen wonder dat het orkest haar een jaar later terugvraagt als soliste, ditmaal in het pianoconcert no.21 in C gr.t. (KV.467) ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Genoemd in de biografie van

2007   Karin Strobos
2008   Felicia van den End

Biografie Daria van den Bercken

Pianiste Daria van den Bercken maakt haar debuut bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest waar zij het pianoconcert van Clara Schumann speelt. De Nederlandse pers noemt het 'Daria's daverende debuut'. Geen wonder dat het orkest haar een jaar later terugvraagt als soliste, ditmaal in het pianoconcert no.21 in C gr.t. (KV.467) van Wolfgang Amadeus Mozart.

1979

Daria van den Bercken wordt op 31 augustus 1979 geboren in Utrecht.

1990 - 2004

In 1990 gaat zij piano studeren bij de Russische pianiste Mila Baslawskaja in de jong-talent-klas van het Rotterdams Conservatorium en vervolgt haar studie aan het Amsterdams conservatorium, nog steeds bij Baslawskaja. Daarnaast studeert zij bij de Letse pianist Naum Grubert en bij de Amerikaanse pianisten Leonard Hokanson en Menahem Pressler aan de Jacobs School of Music in Bloomington, Indiana (VS). Op verschillende concoursen wint Daria van den Bercken de eerste prijs, zoals op het nationale Prinses Christina Concours, het Steinway Concours en het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland.

2005

In maart 2005 wint Daria van den Bercken de eerste prijs op het Vriendenkransconcours van het Concertgebouw in Amsterdam.

2006

In de nationale serie Het debuut wint Van den Bercken de publieksprijs, waardoor een start gemaakt wordt met optredens in de meest toonaangevende zalen en festivals in Nederland.

2007

In 2007 speelt Daria van den Bercken voor het eerst solo met het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van de dirigent Joann Falletta, een debuut met het pianoconcert van Clara Schumann.

Rotterdams Philharmonisch Orkest

2008

Wegens succes wordt zij in 2008 uitgenodigd om wederom met het Rotterdams Philharmonisch te spelen, ditmaal onder leiding van de chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin. Ook in 2008, in de concertserie Het debuut, wint Daria van den Bercken de publieksprijs, samen met fluitiste Felicia van den End en mezzosopraan Karin Strobos. Daarnaast musiceert zij regelmatig met de bariton Henk Neven, de klarinettist Michael Collins, de fagottist Bram van Sambeek, het Russische Atrium Kwartet en de Nederlandse kwartetten Parkanyi en Ruysdael. Met het Gelders Orkest vertolkt zij het pianoconcert no.19 in F gr.t. (KV.459) van Mozart. Ook werkt zij samen met dirigenten als de Duitser Christoph Poppen, de Belg Ivan Meylemans en de Koreaanse Shi-Yeon Sung.

Bram van Sambeek Felicia van den End Henk Neven Het Gelders Orkest Karin Strobos Ruysdael Kwartet

2009

Voor de derde maal keert Van den Bercken terug bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Nu staat het werk 'Oiseaux exotiques' van de Franse componist Olivier Messiaen op de lessenaar.

2012

Per toeval ontdekt Van den Bercken de klavecimbelsuites van George Frederick Handel en constateert dat er weinig bevredigende opnames van deze werken zijn. Ze gaat zich verdiepen in Handel en zijn muziek en laat zich inspireren door gesprekken met barokspecialisten en literatuur over de componist. Ze besluit via crowdfunding zelf een cd-opname te realiseren en weet via opzienbarende concerten en internet het grootste bedrag voor de opname bij elkaar te sprokkelen. Zo speelt ze werken van Handel al rijdend door de straten van Amsterdam en hangt ze in São Paulo met haar vleugel aan een hijskraan. Op deze manier weet zij winkelend publiek of toevallige voorbijgangers in contact te brengen met de werken van Handel en zo haar fascinatie voor deze componist over te brengen. Voor dit bijzondere project 'Handel at the piano' ontvangt zij dan ook, uit handen van wethouder van cultuur Carolien Gehrels, de Amsterdam Kunst Prijs 2012, een van de meest prestigieuze prijzen van de hoofdstad.

2013

Niet alleen in Nederland weet Van den Bercken de luisteraars te winnen voor de muziek van George Frederick Handel, ook speelt zij recitals in het buitenland zoals in Rusland, Brazilië, Frankrijk, Slovenië, de VS, Canada, Jordanië, Duitsland, Zweden, Indonesië, Nieuw Zeeland, Australië en Japan. Ook tijdens festivals treedt Daria van den Bercken regelmatig op zoals het Delft Chamber Music Festival, het Internationaal Gergiev Festival in Rotterdam, Palermo Classica, het Stift Festival, het Grachtenfestival in Amsterdam en de Virada Cultural in São Paulo, Brazilië. In Portugal geeft Daria van den Bercken les aan de Escola Esproarte, een school werkzaam volgens het Venezolaanse muzieksysteem El Systema, waarbij het mogelijk wordt gemaakt dat jongeren uit alle sociale klassen muziekonderwijs kunnen genieten. Ook voor de kinderen in Nederland is Van den Bercken actief: voor hen organiseert zij regelmatig kinderconcerten door het hele land.

2015

In februari verschijnt het album Keys To Mozart. Hierop speelt Daria van den Bercken pianosonates (waaronder Alla Turca) en de Fantasie voor piano.

Discografie Daria van den Bercken

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Daria van den Bercken

Audio/Video Daria van den Bercken

Video Daria van den Bercken

Daria van den Bercken: Ha...
Daria van den Bercken: Handel At Home
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Daria van den Bercken: Handel At Home

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer