Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DE FABRIEK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1977 - heden

Genre

avant-garde, experimenteel

Pseudoniemen

Brume, Gen Ken Montgomery, Klinik, O.R.D.U.C., Solenoid, T.L.A., Vivenza

De Fabriek

De Fabriek is een label en een collectief uit Zwolle dat minimale, industriële muziek maakt. In steeds wisselende bezettingen en op veel cassettes en albums zoeken de muzikanten naar nieuwe geluiden. Door de jaren heen wordt onder verschillende namen geluidsdragers uitgebracht waaronder Solenoid, O.R.D.U.C., T.L.A., Brume, Vivenza, Klinik en Gen ...
Volledige biografie...

Overige muzikanten

A. D. Eker   elektronica

Genoemd in de biografie van

1987   Force Dimension
1988   Kapotte Muziek

Biografie De Fabriek

De Fabriek is een label en een collectief uit Zwolle dat minimale, industriële muziek maakt. In steeds wisselende bezettingen en op veel cassettes en albums zoeken de muzikanten naar nieuwe geluiden. Door de jaren heen wordt onder verschillende namen geluidsdragers uitgebracht waaronder Solenoid, O.R.D.U.C., T.L.A., Brume, Vivenza, Klinik en Gen Ken Montgomery.

1977

De Fabriek wordt opgericht door Richard van Dellen en Andries D. Eker. Met een heus arbeiderszelfbestuur en werknemers in plaats van bandleden wordt muziek gemaakt in geluidswerkplaatsen. Met allerhande gereedschappen en machines brengt de groep machinale geluiden voort. De resultaten belanden in eerste instantie op cassette, een medium dat eind jaren zeventig begin jaren tachtig populair is in de experimentele (pop)muziek.

A. D. Eker

1981

De Fabriek is voor het eerst in Nederland op de radio te horen wanneer Willem de Ridder het nummer Kein Spass In Zwolle in zijn programma Radiola Improvisatie Salon draait. Het programma besteedt aandacht aan zogenaamde selftapers. De Fabriek werkt samen met Solenoid, waaruit de cassette Sole-noid Goes Fabriek uit volgt.

Solenoid

1982

Naast de eerste LP Schafttijdsamba verschijnen ook bijdragen op compilaties. Onder de cassette die dit jaar uitkomen zit Geen Garantie, die ze samen met The Lost Attic maken.

1983

Op de tweede LP Neveleiland wordt op beide plaatkanten een verhaal begeleid met geluiden en muziek.

1984

Het werk van de minimalistische componisten Terry Riley en Philip Glass zijn grote voorbeelden van de Fabriekmedewerkers. Zij willen ook dergelijke producten afleveren, zij het dan in een sterk gemoderniseerde vorm. Drie cassettes zien het licht, te weten Enz, Enc, Flarden en Fabriek's Freaks en tevens een aantal bijdragen aan verzamelaars.

1985

De cassette Het Terrein plus een aantal compilatiebijdragen zijn de enige producten die het collectief uitbrengt. Op het label van De Fabriek verschijnt een 7" van Mark Lane onder de titel Misselijkheid Is Niet Intellectualistisch.

1986

Uit een samenwerking met de Groningse groep R.T.C. (Rocking Teenage Combo) volgt de epee Is It Safe?. R.T.C. brengt ook eigen materiaal uit op het label van De Fabriek. Samen met de Belgische formatie The Klinik nemen ze de LP Attentie op. Ook maken ze nog de tape Mont Contis en leveren ze veel nummers voor verzamelaars. In Utrecht verzorgt het collectief het eerste live-optreden.

R.T.C.

1987

Op de LP Made In Spain verwerkt De Fabriek geluiden van de groep Kapotte Muziek. Samen met Korm Plastics maakt de groep de cassette Muziek Voor Bibliotheken. De Fabriek treedt live op in ondermeer Rotterdam en Utrecht.

1988

Het album Fabforce is een samenwerking met de groep Force Dimension. De muziek van De Fabriek is ook weer te beluisteren op vele tapeverzamelaars. Uit de samenwerking met de groepen Vivenza, Korm Plastics en P. Funk volgen respectievelijk de cassettes Music For Metaal, Music For Scanners en Music For Hippies. Behalve in Rotterdam en Utrecht treedt de groep ook op in Amsterdam.

Force Dimension

1989

De Fabriek blijft geluiden genereren en ontwikkelt steeds nieuwe technieken. De LP Labisch Intermediariës is hier een mooi resultaat van. Het collectief werkt met Yximalloo, Clemp Yod, Days Off, Klaas Mons en een paar keer met T.L.A. die respectievelijk op de tapes Music For Kretek, Music For Medewerkers, Music For Hinterhöfen, Depressie, Headlines Of Today en Technological Aquiver te horen zijn. Daarnaast worden diverse tapes gemaakt, waaronder Music For Zelftapers A en B. Ook de liveregistraties van de afgelopen jaren verschijnen op cassette.

Klaas Mons

1990

Een aantal nummers van De fabriek belandt op verzamelaars, nu voor het eerst ook op cd. Resultaten van de samenwerking met Klaas Mons, T.L.A. en A. Szava Kovats/Mark Lane/G.K. Montgomery zijn terug te vinden op de cassettes Depressie II, W.N.C. In Dub en Friends.

Klaas Mons

1991

De eerste cd Made In Germany komt ook uit op cassette. Andere cassette dit jaar zijn Trabbimusic en Verloedering.

1992

Afrikaanse invloeden dringen door tot de geluidsproducties van De Fabriek. Met de Duitse formatie Telepherique maakt de groep de LP PWZ en de cassette Apocalypse : Money Talks. Met Brume brengen ze de cassette Soulscape satisfaction uit. Verder brengen ze hun tweede cd Compressieslag uit en een aantal cassettes en compilatiebijdragen.

1993

Slechts een aantal nummers komt dit jaar terecht op verzamelcassettes. Het collectief blijft ervoor zorgen dat de geluidsproducten constant veranderen, zodat het geen massaproducten worden.

1994

Save The Planet And The Flowers Of Evil is de nieuwe cd van De Fabriek, die ook op cassette uitkomt. Met Lutheran Samba Music wordt de tape LSM De Fabriek gemaakt en met Brian Ladd de tape They Call Me Dr. Rhythm. Tevens verschijnt het drieluik Sinneswahrenmungen I op cassette.

1995

De LP PWZ uit 1992 wordt op cd her-uitge-bracht. Samen met K2 maakt De Fabriek de EP Junk Disco To Holland en met T.L.A. de LP TLAWWT. De samenwerking met het industrialduo Subsonic Forum (ex-Neues Forum) mondt uit in het dansbare album A Flow Into Fab. Chill dat onder de naam Subsonic Factories in de winkels ligt. Naast compilatie-bijdragen verschijnt er wederom een drieluik op cassette onder de titel Sinneswahrenmungen II.

1996

Het collectief uit Zwolle geeft alleen nog tekenen van leven middels compilatiebijdragen.

1997

Het twintigjarig bestaan van De Fabriek gaat vrijwel geruisloos voorbij met slechts enkele bijdragen op compilatietapes.

2001

De cd Quatro-Erogenic-Occupy Theme's (op Moloko+) bevat een collage van electronische en veldopnamen uit 1997 (in de eigen studio) en uit 1998 (in de Gauge 24 Studio van Mitsumasa Miyazaki te Japan). Richard van Dellen wordt op de plaat bijgestaan door Berry Rikkerink, Olaf Seider, Zan Hoffman, Alexander Chulkov en Aleksey Chulkov.

2004

Het album Neveleiland uit 1983 verschijnt voor het eerst op cd bij het label Plinkity Plonk.

2005

De spil van De Fabriek bestaat nu uit Richard van Dellen, zijn vrouw Louise Manuru van Dellen en hun dochter Simone van Dellen.

2007

Op het veertig minuten durende album Het Terrein II worden live-opnamen van The Hitmachine afgewisseld met improvisaties en elektronica door De Fabriek. Het album wordt in een oplage van 185 uitgebracht, verpakt in een hoes op singleformaat die is samengesteld uit pagina's uit De Gouden Gids.

Discografie De Fabriek

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video De Fabriek

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer