Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DE SJONNIES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

De Sjonnies in 2010

Periode

1991 - heden

Genre

Nederlandstalig, pop

Online

Officiële website
Sjonnies 1991-2009

De Sjonnies

Nijmeegs covertrio dat met veel succes vooral Nederlandstalige meezingers speelt. Het familiebedrijf heeft er zelfs hits mee.
Volledige biografie...

Bezetting

Geert Peeters   basgitaar
Sander Thusse   gitaar
Martijn Lavrijssen   zang

Overige muzikanten

Ronnie Ruysdael   zang
Guus Peeters   gitaar
Harm Jacobs   zang

Genoemd in de biografie van

1995   Karin Kent
1995   Major Dundee
2003   John Marks

Biografie De Sjonnies

Nijmeegs covertrio dat met veel succes vooral Nederlandstalige meezingers speelt. Het familiebedrijf heeft er zelfs hits mee.

1991 - 1992

Ronnie Ruysdael (echte naam: Jan Rabbers) is geruime tijd actief als zanger op feesten, partijen en in kroegen als hij een band op wil richten. Na wat vruchteloze pogingen met diverse muzikanten, besluit Ronnie met zijn twee zonen een groep op te richten. De naam De Sjonnies is snel gevonden; het is een eerbetoon aan Ronnie's held Johnny Jordaan.

Johnny Jordaan

1993

Vanaf 1993 organiseren De Sjonnies een jaarlijkse kerstshow in O42 in Nijmegen. Daarbij zetten ze ook andere 'typetjes' neer.

1995

De Sjonnies slaan aan bij het publiek, getuige de steeds drukker bezochte concerten in de eigen regio (Nijmegen). Het levert hen een platendeal met CNR op. De eerste single Dans Je De Hele Nacht Met Mij (oorspronkelijk gezongen door Karin Kent) wordt meteen een grote hit. Een volledig album volgt kort daarop.

Karin Kent

1996

De Sjonnies brengen in de zomer de single Blauw Van De Sangria uit, waarmee een klein hitje wordt gescoord. Het is een aangepaste versie van een nummer van Heino.

1997

De Sjonnies In de zomer verschijnt de tweede cd Broodje Bal. Hierop staat het nummer Brandend Zand, waarmee Gert Timmerman (ooit van Gert & Hermien) in 1970 een hit had. Dit leidt tot gezamenlijke optredens van De Sjonnies en Gert. Men is onder meer te zien in het bekritiseerde 'late night'-programma van Peter Jan Rens op RTL4. Nadat van 1993 tot en met 1996 kerstshows in Nijmegen zijn gegeven, wagen De Sjonnies in 1997 de stap naar het Amsterdamse Paradiso. Onder het motto 'Geenzame Kerst' is Paradiso op 27 december vooral gevuld met het eigen Nijmeegse publiek. In het voorprogramma staat de Familie De Blije, een andere creatie van de Ruysdaels.

Gert & Hermien Gert Timmerman

1998

De Sjonnies blijven een veelgevraagd smartlappentrio, dat veelvuldig optreedt. Tijdens de zomer kondigt men een oudejaarsshow in De Vereeniging in Nijmegen aan, hoewel de zaal nog van niets weet. Het feest gaat toch door en blijkt een doorslaand succes. De achttienhonderd kaartjes zijn enkele weken van tevoren al uitverkocht, zodat de voorbereide promotiecampagne achterwege kan blijven.

1999

Ook in dit jaar doet het drietal het nog altijd goed. De Sjonnies bedienen vele doelgroepen: van bejaardentehuis tot jongerencentrum en van discotheek tot feesttent. De Sjonnies nemen de single Kermis In De Stad op. Zangeres Imca Marina is er ook op te horen.

2002

De single Zwemmen Zonder Slip is een bewerking van het nummer Runaround Sue, een hit uit de jaren zestig van Dion. Een geremixte versie van Annemarie is de voorloper van de compilatie Krenten Uit De Pap die De Sjonnies in het najaar uitbrengen naar aanleiding van hun tienjarig bestaan.

2004

In het najaar brengen De Sjonnies hun eerste dvd Toch Gewoon Gebleven uit. De plaat opnamen van live-optredens en videoclips.

2005

De vier uur durende Bizarre Familieshow bevat bijdragen van de Popcorn King ('de kleinste DJ ter wereld'), de feestband De Startrekkers uit de Achterhoek, gastvrouw Gina en DJ Trudy Immergeil. Met deze acts doen De Sjonnies in december ook enkele succesvolle kerstshows.

2006

De single Sjonnies Hitmix bevat een mengeling successen van de groep opnieuw opgenomen in samenwerking met DJ Maurice (Maurice Huismans), sinds 1997 bekend van de Après Skihut. Op 17 februari gaat de theatertournee van De Sjonnies van start met een uitverkochte première in de Schouwburg te Nijmegen.

2007

Het album De Sjonnies (Tieteloos) is live opgenomen in het Koninklijk Residentie Theater (oftewel Zaal Spoorzicht te Eerbeek). De additionele arrangementen, opnamen en techniek zijn in handen van George Konings en John te Dorsthorst. De plaat bevat bekende meezingers als Ach Was Ik Maar Bij Moeder Thuis Gebleven, Ik Ben Gerrit, Kom Uit De Bedstee M'n Liefste en Voor 1 Nacht.

2009 - 2010

December 2009 staat in het teken van The Last Edition, de afscheidstournee van De Sjonnies in de oude samenstelling. De reeks van zes concerten start op 11 december in Bergen op Zoom en eindigt op 26 december in Sportzaal De Spil te Lent. Konstantijn Ruysdael verlaat op het trio om als songschrijver verder te gaan. Ronnie Ruysdael begint vanaf 1 januari 2010 een solocarrière en neemt met producer Edwin van Hoevelaak zijn eerste single op. Friso Ruysdael neemt de taak van leadzanger op zich en vervolgt De Sjonnies met Idols-finalist Harm Jacobs en gitarist Sander Thusse met wie hij in november de single Simpel Lied uitbrengt. In maart 2010 neemt Jacobs alweer afscheid van De Sjonnies. Zijn opvolger is Martijn Lavrijssen alias Sjon de Manager.

Ronnie Ruysdael

Discografie De Sjonnies

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's De Sjonnies

Audio/Video De Sjonnies

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer