Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DE STAAT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

De Staat in 2011

Periode

2006 - heden

Genre

rock, stonerrock

Online

Officiële website

De Staat

De Staat is een Nijmeegse rockband rondom zanger, gitarist en liedjesschrijver Torre Florim. De band is vernoemd naar de gelijknamige compositie van Louis Andriessen. De stevige, avontuurlijke muziek wordt vergeleken met onder meer Queens Of The Stone Age en dEUS.
Volledige biografie...

Bezetting

Torre Florim   gitaar, zang
Vedran Mircetic   gitaar
Jop van Summeren   achtergrondzang, basgitaar
Rocco Bell   achtergrondzang, percussie, sampler, theremin, toetsinstrumenten
Tim van Delft   drums

Genoemd in de biografie van

2008   Go Back To The Zoo
2009   Automatic Sam
2009   Roosbeef
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

14-8-20, Nirwana Tuinfeest, Lierop
17-10-20, Ahoy, Rotterdam

Biografie De Staat

De Staat is een Nijmeegse rockband rondom zanger, gitarist en liedjesschrijver Torre Florim. De band is vernoemd naar de gelijknamige compositie van Louis Andriessen. De stevige, avontuurlijke muziek wordt vergeleken met onder meer Queens Of The Stone Age en dEUS.

2006 - 2008

De Staat begint als het soloproject van Torre Florim.Vanaf de middelbare schooltijd werkt hij aan de nummers. De eerste serieuze opnamen starten in 2006. Hij doet zelf de productie en speelt vrijwel alle instrumenten in. Fuck The Writer (Emil van Steenwijk) en Wout Kemkens van The Bloody Honkies leveren bijdragen. In de muziek van De Staat zijn invloeden te horen van Queens Of The Stone Age en dEUS. De oorsprong van het nummer Habibi is de Egyptische zanger en bandleider Ali Hassan Kuban. Vervolgens verzamelt Florim een band om zich heen om het repertoire live uit te kunnen voeren. In 2006 doet De Staat mee aan popconcours De Roos Van Nijmegen. Florim rondt de opleiding Compositie en Muziekproductie af aan de HKU te Utrecht. Hij produceert regelmatig platen van derden, zoals The Gospel Of The Bloody Honkies (2007) van The Bloody Honkies en een EP van Go Back To The Zoo (2008). De presentatie van het debuutalbum Wait For Evolution staat voor voorjaar 2008 gepland, maar dat wordt uitgesteld tot januari 2009, omdat het label Excelsior interesse toont. Met geluidstechnicus Darius van Helfteren wordt de cd in drie dagen geremasterd. De Staat treedt al regelmatig op en is de meest geboekte act van het reizende festival De Popronde. In oktober staat de band driemaal in het voorprogramma tijdens de Britse en Ierse tournee van dEUS, met optredens in Dublin, Manchester en Londen. In november maakt De Staat deel uit van een presentatie van Excelsior op het festival Crossing Border.

2009

Na een uitverkochte cd-presentatie, op 8 januari in Doornroosje te Nijmegen, is De Staat opvallend aanwezig tijdens het Noorderslagweekend te Groningen. De band weet de verwachtingen waar te maken en overtuigt pers en publiek met hun optreden op het 3FM-podium in de Oosterpoort. Wait For Evolution krijgt lovende recensies en komt in maart ook in België uit. Op 25 mei bereikt De Staat een groot publiek dankzij een optreden in het veelbekeken praatprogramma De Wereld Draait Door. De band is een veelgevraagde act in het clubcircuit en wordt uitgenodigd door meerdere grote festivals, waaronder Pinkpop, Parkpop en Lowlands (met gastbijdragen van Bas Bron (Bastian) en drummer Bram Hakkens uit de band van Kyteman). Chris Goss van de band Masters Of Reality en het Amerikaanse label Mascot is getuige van het optreden en neemt contact op met de band. De single The Fantastic Journey Of The Underground Man wordt gebruikt voor Colin McRae: Dirt 2, een computerspel dat is gebaseerd op internationale rallycompetities. Voordat begin november de najaarstournee van start gaat, verschijnt een dvd met daarop een registratie van de show van De Staat op Lowlands. De voorjaarstournee doet ook de Belgische steden Antwerpen, Brussel en Kortrijk aan en eindigt met twee uitverkochte shows in thuisstad Nijmegen. In december presenteren Torre Florim en Roos Rebergen (Roosbeef) het minialbum De Speeldoos. Dit muzikale project is gebaseerd op gedichten van verstandelijk beperkte cliënten van zorgorganisatie Dichterbij. Wait For Evolution wint de 3VOOR12 Award voor beste album van Nederlandse bodem in 2009. Medewerkers van het muziekblad LiveXS verkiezen Wait For Evolution tot beste album van 2009. In de eindlijst van Oor belandt de cd op de zeventiende plaats.

Bastian De Speeldoos Kyteman Roosbeef

2010

In late March the debut album is released in Europe by Cool Green Recordings, a sub-label of the American Mascot Records.

2011

De Staat in 2011 Op Cool Green Recordings verschijnt in maart ook het tweede studioalbum Machinery. Frontman Torre Florim verklaart de titel in een persbericht: 'Ik hoor vaak van mensen dat we live als een machine klinken. Het leek me leuk om dat op deze plaat uit te vergroten en dat machinale nog meer te benadrukken'. Geïnspireerd door onder meer de Amerikaanse componist Steve Reich en de garagerockband Dead Weather wordt op het album veel met ritme en vreemde geluiden gespeeld, waardoor een industriële sfeer ontstaat die is te vergelijken met een machine. Op 14 april, tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in Amsterdam, wint De Staat in de categorie Beste Artiest Alternative. Tijdens het Gala van de Popmuziek, op 11 mei in de Melkweg Rabozaal te Amsterdam, worden de Duiveltjes uitgereikt, de jaarlijkse prijzen van Muziek Centrum Nederland voor het live-popcircuit. Tim van Delft ontvangt op die avond een Duiveltje in de categorie Beste Drummer. Ter gelegenheid van het afscheid in mei van radiomaker Eric Corton bij 3FM brengen De Staat en Death Letters een splitsingle uit via iTunes. De opbrengst komt ten goede aan het Rode Kruis. Op 11 juni opent De Staat op het hoofdpodium tijdens de 42ste editie van Pinkpop.

Death Letters

2012

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de 3FM Awards, op 12 april in Amsterdam, wint De Staat in de categorie Beste Artiest Alternative. Tijdens de Psycho Disco Tour, die in mei van start gaat, test de band nieuw songmateriaal uit.

2013

Torre Florim en Roos Rebergen presenteren op 11 januari tijdens Eurosonic in Groningen De Speeldoos II, het vervolg op het project De Speeldoos uit 2009. Later in het jaar brengt het duo het materiaal ook uit op cd. Op 16 september verschijnt op Cool Green Recordings/Mascot Label Group het derde album van De Staat. I_CON is opgenomen in de Black Box studio in West-Frankrijk en gemixt door Grammy Award-winnaar Vance Powell (o.a. The Raconteurs) in Nashville, Tennessee. De hoes is ontworpen door de Londense kunstenaar Ben Newman. Op het album domineren synthesizers en probeert de band een sfeer op te roepen die doet denken aan sciencefictionfilms uit de jaren tachtig. Een uitgebreide tournee gaat op 18 september van start in Nijmegen. In november staan ook optredens gepland in Duitsland, Denemarken en Zwitserland.

2014

De band ontvangt een Edison in de categorie Rock. Op de EP Vinticious Versions staan nieuwe versies van acht oude nummers van De Staat. Voor promotie-optredens hebben de leden van de band soms nieuwe arrangementen moeten schrijven omdat de versterkers niet overal voluit konden. De overwegend intiemere versies zijn verzameld op de EP.

2015

De Staat brengt een bijzondere videoclip bij het nummer 'Witch Doctor' uit. De clip waarin innovatieve animatietechnieken gebruikt worden, is gemaakt door Studio Smack en Floris Kaayk. Op internationale festivals valt de videoclip in de prijzen.

2016

Begin 2016 verschijnt het nieuwe album 'O' en volgt een uitgebreide clubtour. Tijdens een optreden in Paradiso wordt met het publiek de clip van 'Witch Doctor' nagespeeld. Vanaf mei gaan ze als voorprogramma van de Britse rockband Muse op tournee door Europa.
Begin augustus krijgt De Staat een vierjarige subsidie toegekend door het Fonds van de Podiumkunsten. De Staat wil de subsidie gebruiken om bijzondere plannen te verwezenlijken, waaronder een project voor ouderen samen met Roosbeef. In de media ontstaat een discussie over de subsidie. De manager van De Staat (Arjo Klingens) blijkt adviseur bij het fonds te zijn, al was zij niet aanwezig toen de aanvraag van de band werd besproken. Ook begrijpt niet iedereen waarom een succesvolle band als De Staat gesubsidieerd moet worden.
In september krijgt de band de 3voor12 Award voor het album 'O' en in december wordt het nummer 'Make the call, leave it all' gekozen tot 'Song van het Jaar' tijdens de jaarlijkse 3voor12-verkiezing van de VPRO.

Arjo Klingens Roosbeef

2017

De Staat verzorgt het voorprogramma van The Rolling Stones in de Johan Cruijff Arena te Amsterdam op 30 september.

Discografie De Staat

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's De Staat

Audio/Video De Staat

Video De Staat

De Staat - Witch Doctor (...
De Staat - Witch Doctor (official video)
De Staat - Down Town (off...
De Staat - Down Town (official video)
De Staat - Documentaire "...
De Staat - Documentaire "De Machine"
De Staat - Make Way For T...
De Staat - Make Way For The Passenger - Lyric Video
De Staat - I'll Never Mar...
De Staat - I'll Never Marry You (official video)
De Staat - Sweatshop - Of...
De Staat - Sweatshop - Official Video
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
De Staat - I'll Never Marry You (official video)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer