Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DEINUM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1988 - 1995

Genre

new wave

Deinum

Avant-gardistische new wave-band, bombastisch maar met een knipoog, met in de bezetting onder meer Peter Sijbenga (It Dockumer Lokaeltsje).
Volledige biografie...

Bezetting

Jelle Buma   drums
Frank Reijgersberg   gitaar
Nienk Hoepman   sampler, toetsinstrumenten, zang
Niels Steenstra   basgitaar
Peter Sijbenga   zang

Genoemd in de biografie van

1988   It Dockumer Lokaeltsje
1989   Peter Sijbenga
1996   Junkie XL
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Deinum

Avant-gardistische new wave-band, bombastisch maar met een knipoog, met in de bezetting onder meer Peter Sijbenga (It Dockumer Lokaeltsje).

1988

Na het uiteenvallen van It Dockumer Lokaeltsje voegt Peter Sijbenga zich bij de groep Deinum. Al in het oprichtingsjaar wint Deinum de Kleine Prijs van Sneek.

It Dockumer Lokaeltsje

1989

Naast Deinum is Sijbenga actief in het duo Sex Ettek.

Sex Ettek

1990

Deinum wordt uitgeroepen tot de meest controversiële halve finalist van de Grote Prijs van Nederland. De band krijgt aandacht buiten Friesland met de demo Quid Est Veritas. In opdracht van het Frysk Festival componeert Sijbenga het muziekstuk Stream voor elektronica, drie vocalisten en rockband. Deinum speelt mee tijdens de uitvoering op 18 november.

1991

Bertus de Blaauw (The Visitor, Cooper) produceert het debuutalbum Bernewrâld. De muziek heeft invloeden uit de new wave (Nasmak, T.C. Matic, Div, Killing Joke) en in mindere mate de symfonische rock. In zijn Friestalige teksten houdt Sijbenga zich bewust verre van persoonlijke onderwerpen.

Cooper Div Nasmak The Visitor

1992

Deinum speelt in januari op het festival Noorderslag.

1993

Het door Tom Holkenborg (Nerve, Junkie XL) geproduceerde tweede album Europaeus is harder en tegelijkertijd toegankelijker dan het debuut. Sijbenga heeft de Friese taal verruild voor het Engels. In zijn teksten behandelt de zanger op een persoonlijke wijze het thema conflicten met als aanleiding de op dat moment actuele conflicten in de Balkan.

Junkie XL Nerve

1995

Deinum houdt op te bestaan. Buma drumt onder meer in Solbakken en Mercy Giants en is een van de oprichters van het label Zabel Muziek. Sijbenga maakt meerdere compositieopdrachten voor diverse Friese instellingen en speelt regelmatig mee met Solbakken (zowel live als op plaat). Frank Reijgersberg krijgt faam als producer en geluidstechnicus. Niels Steenstra gaat verder met Stanza8.

Mercy Giants Peter Sijbenga Solbakken Stanza8

Discografie Deinum

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Deinum

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer