Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DISCIPLINE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Discipline

Periode

1990 - 2010

Genre

hardcore

Online

Officiële website

Discipline

Eindhovense streetcore formatie die ook internationaal hoge ogen gooit.
Volledige biografie...

Bezetting

Joost De Graaf   gitaar, zang
Carlo Geerlings   basgitaar
Erik Wouters   gitaar
Joost Strijbos   drums
Dave Moors   gitaar

Biografie Discipline

Eindhovense streetcore formatie die ook internationaal hoge ogen gooit.

1990 - 1995

De Streetcore-formatie Discipline wordt opgericht in Eindhoven (Streetcore is een vorm van hardcore en betekent zoveel als de 'sound of the streets'). De band brengt enkele demo's uit en in 1995 tekent de groep een platencontract bij het Duitse Lost & Found Records die de eerste EP Stompin' Crew uitbrengt.

1996

Het eerste volledige album Guilty As Charged krijgt zeer lovende recensies en de band tourt door Europa met The Business. In december verschijnt de compilatie Skinhead & Proud met daarop de Stompin' Crew EP en Guilty As Charged, aangevuld met vier livetracks.

1997

In november duikt de groep de studio in om met producer Marc Dörge aan een nieuw album te werken.

1998

Bulldog Style, het tweede Discipline-album verschijnt. De band combineert hierop Oi met hardcore. Het album slaat in als een bom in de Europese hardcore-scene en vele optredens volgen. Deze opzwepende live-shows ontaarden veelal in vechtpartijen, waardoor de groep nogal wat negatieve publiciteit over zich heen krijgt.

1999

Discipline Lost & Found verbreekt de verbintenis met de band en Discipline tekent vervolgens bij het Belgische I Scream Records. In mei verschijnt op dit label het album Nice Boys Finish Last waarmee de band zich aan de top van de Europese (street)hardcore-scene plaatst. Intensieve tournees door Europa volgen met Agnostic Front, US Bombs en Dropkick Murphy's. Nice Boys Finish Last wordt tevens in de Verenigde Staten uitgebracht door Too Damn Hype Records.

2000

De single Hooligan's Heaven en het door Menno Bakker geproduceerde album Love Thy Neighbor verschijnen. Hooligan's Heaven wordt een hit onder de liefhebbers van hardcore en voetbal. Discipline is onderdeel van de Unity-Tour 2000 package, samen met Agnostic Front, Ignite, Shutdown en The Forgotten.

2002

In november tourt Discipline als onderdeel van de 2002 Eastpack Resistance tour door Europa om het nieuwe album Saints And Sinners te promoten. Tevens verschijnt het split-livealbum Working Class Heroes met de bevriende band Agnostic Front.

2003

Zanger Joost de Graaf is met de nummers Skulls en Astro Zombies te horen op het Misfits Tribute album Mutants At Mosa Trajectum, waar leden van verschillende hardcore/punkgroepen de handen ineenslaan als de Teenagers From Mars (Discipline, De Heideroosjes, Backfire!, Right Direction, Uppercut en The Butcher). In maart tourt Discipline uitgebreid door de Verenigde Staten, terwijl ook Duitsland, Engeland, Spanje Frankrijk aangedaan worden. De single Everywhere We Go is de tweede voetbalplaat in de catalogus van Discipline.

2004

Het album 100% Thugrock is een split-CD uit met de Britse band Argy Bargy. De groep speelt op veel zomerfestivals en in het clubcircuit.

2005

Discipline Het album Downfall Of The Working Man verschijnt in mei bij I Scream Records, zowel op cd als op vinyl. Discipline reist door Europa voor optredens in Finland, Spanje, Italië en de allereerste shows van de band in Rusland en Bulgarije.

2006

Discipline gaat in het najaar de studio in om een coveralbum op te nemen.

2007

In het voorjaar verschijnt op het label Rough Diamond Records The Remedy Comes In Disguise, het debuutalbum van Soultamer. Het songmateriaal is geschreven door voorman Victor Nefkens (Badlands).

Soultamer

2008

Discipline neemt het coveralbum Old Pride, New Glory op met bewerkingen uit het repertoire van Agnostic Front, Cro-Mags, Motörhead, Twisted Sister, Ramones en Golden Earring. Op de bonus-cd staan covers die de band al eerder in de carrière heeft opgenomen.

2010

Discipline wordt vanaf januari versterkt door extra gitarist Dave Moors (ex-Backfire, Angelcrew). De band gaat de studio in voor de opnamen van het album Angels & Demons. In juli wordt zanger Joost de Graaf gearesteerd op verdenking van moord op zijn vrouw. De band maakt korte tijd daarna bekend te stoppen.

Discografie Discipline

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Discipline

Audio/Video Discipline

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer