Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DISTURBING FORESIGHTS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1989 - 1996

Genre

crossoverrock, hardcore, punk

Disturbing Foresights

Disturbing Foresights uit Den Haag en Utrecht is een van de eerste Nederlandse punkbands die hardcore punk vermengt met metal. De band is in Nederland en Europa live te zien samen met bands als M.D.C., Osdorp Posse, Brotherhood Foundation, Celestial Season, Orphanage, Apoplexy, Seein' Red, Iron Fist, Laberinto, N.R.A. en ...
Volledige biografie...

Bezetting

Iwan Vol   zang
Cor Hoogerdijk   drums
Chiel   gitaar
Ron   zang
Koen Bakker   basgitaar

Overige muzikanten

Demis Fifi   zang
Martin   basgitaar
Arjan (2)   gitaar
Bas de Neef   gitaar

Genoemd in de biografie van

1993   Brutal Obscenity
1995   Trespassers W

Biografie Disturbing Foresights

Disturbing Foresights uit Den Haag en Utrecht is een van de eerste Nederlandse punkbands die hardcore punk vermengt met metal. De band is in Nederland en Europa live te zien samen met bands als M.D.C., Osdorp Posse, Brotherhood Foundation, Celestial Season, Orphanage, Apoplexy, Seein' Red, Iron Fist, Laberinto, N.R.A. en Youth Brigade.

1989 - 1996

Disturbing Foresights brengt in 1989 hun eerste en enige democassette Struggle To Speak uit. De band bestaat op dat moment uit drummer Cor Hoogerdijk (The Incredible Softies, Hang To Drip Dry), gitarist Chiel (T.I.S.), bassist Martin (Confusion) en vocalist Demis Fifi. Al na een tweetal plaatselijke optredens verlaat Martin de groep. Hij wordt vervangen door Koen Bakker (ex-Lobotomy). Na enkele optredens buiten de eigen regio, zoals in Kalashnikov te Terneuzen (met de band Sjolmord) en Eucalypta te Winterswijk (met Omadeath), houdt de zanger het voor gezien. In zijn plaats komen twee leadzangers (Iwan en Ron), wat in die tijd nog een unieke combinatie is. In deze bezetting wordt intensief getourd, zowel in eigen land als in Duitsland, Spanje, Belgiƫ en Denemarken. De eerste tracks van Disturbing Foresights verschijnen op vinyl, zoals de 7'' Couch Potatoes (een split met Antic Hay) en op de Noord-Hollandse compilaties Tegenwind en Welcome To Our Scene, allemaal initiatieven van het W.R.F. (West Fries Radiofront). Tijdens hun Europese tournee in het najaar van 1991 met de Duitse band Apoplexy verkopen alle 500 exemplaren van de concept-EP '1992' allemaal uit. Gitarist Chiel moet plaatsmaken voor Bas (ex-Just Another Band/J.A.B.) en ook vocalist Ron verlaat de band. Drummer Cor en bassist Koen nemen vervolgens de achtergrondvocalen voor hun rekening. Disturbing Foresights gaat met Pieter Kloos de Excess Studio in om het debuutalbum De-Grunged op te nemen. Door toedoen van hun label GAP-Records wordt de cd echter niet in 1993 uitgebracht. De band gaat wel weer op Europese tournee (de X-Mass Splatter Tour) met het bevriende Apoplexy. De vervanger van gitarist Bas is Arjan uit de band Brutal Obscenity. Dankzij zijn nieuwe inbreng wordt het bandgeluid groovier en zwaarder. Ook tekstueel ondergaat het repertoire enige verandering - de vertrouwde onderwerpen uit het links alternatieve circuit maken plaats voor teksten over meer wereldbeschouwende zaken. De laatste, Europese tournee van Disturbing Foresights is samen met Brutal Obscenity. In 1996, vlak voordat de laatste EP Come On Baby verschijnt, gaat de band uit elkaar.

Brutal Obscenity Pieter Kloos

2008

Bandleden Iwan, Koen, Cor en Bas brengen in maart postuum het niet eerder uitgebrachte album De-Grunged (1993) uit via Deity Down Records. Producer Pieter Kloos heeft voor deze gelegenheid de opnamen geremasterd. De track This 1's 4 U komt ook terecht op de Amerikaanse compilatie The Harder The Better Vol. 14. Iwan is gitarist in de band Possible Suspect met op drums zijn vriendin Esther Ras, de voormalige zangeres van Brutal Obscenity.

Discografie Disturbing Foresights

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Disturbing Foresights

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer