Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DON QUISHOCKING

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Opnames voor de VARA, 31 mei 1974 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1967 - heden

Genre

cabaret

Don Quishocking

Don Quishocking is een links georienteerde cabaretgroep met kritische teksten van hoog literair niveau.
Volledige biografie...

Bezetting

George Groot   tekstschrijver, zang
Fred Florusse   zang
Pieter van Empelen   componist, piano
Anke Groot   zang
Jacques Klöters   zang

Genoemd in de biografie van

1966   George Groot
1976   Coen van Vrijberghe de Coningh
1976   Willem Wilmink
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Don Quishocking

Don Quishocking is een links georienteerde cabaretgroep met kritische teksten van hoog literair niveau.

1967 - 1980

Don Quishocking wordt opgericht in 1967. De kern van het gezelschap bestaat uit George Groot, Anke Groot, Fred Florusse, Pieter van Empelen en Jacques Klöters. De liedjes zijn het sterke punt van de groep. Hans Dorrestein levert regelmatig bijdragen aan het repertoire. De Mooiste Meid uit het programma Waar Het Valt Daar Legt Het uit 1971 wordt een klassieker. Don Quishocking maakt acht programma's, waaronder Bijna Uitverkocht (1968), Kinderen En Militairen Half Geld (1969), Zand In Je Badpak (1973), Afscheidstoernee 1 (1976) en Trappen Op (1978). Wanneer George Groot in 1980 toetreedt tot de Bagwanbeweging betekent dat een breuk in de groep. Het programma Wij Zijn Volstrekt In De War (1980) is de laatste in de oude samenstelling.

George Groot Hans Dorrestijn

1981 - 2007

In 1985 en 1987 maakt VDQS (Voorheen Don Quishocking) twee programma's met Joke Bruijs. In 2001 maken de Heren Van Don Quishocking het programma I Fossili samen met Maaike Martens. Fred Florusse werkt bij de VARA voor het radioprogramma In de Rooie Haan en regisseert cabaretprogramma's van o.a. Jack Spijkerman, Paul de Leeuw en Hans Dorrestijn. In het seizoen 1997/98 staat op het toneel in de productie Oh Johnny (over Johnny Jordaan) en is in 1999 te zien in een stuk over Simon Carmiggelt. George Groot is als docent dertig jaar docent Tekstschrijven verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en Taalexpressie en Taal en Spel aan de Kleinkunst Academie in Amsterdam. Jacques Klöters is van 1971 tot 1990 medewerker van het Nederlands Theater Instituut en docent aan de Akademie voor Kleinkunst. Klöters is vooral bekend als amusementskenner en samensteller van tentoonstellingen over de geschiedenis van het amusement en auteur van het standaardwerk Honderd jaar Amusement In Nederland (1987). Daarnaast stelt hij bloemlezingen samen van oude Nederlandse liedjes. Pieter van Empelen regisseert Youp van 't Hek (1969-1989), De Berini's (1987-1997) en Crème Frâiche (1993-2000), jeugdproducties van het Noordhollands Philharmonisch Orkest, opera's en Braziliaanse muziekproducties van zangeres Josee Koning. Sinds 1999 maakt hij met Fred Florusse voorstellingen over cabaretgeschiedenis. Don Quishocking komt in 2007 nog een keer bij elkaar. Aanleiding is de presentatie van de veertigjarige jubileumbox Dankzij Het Cabaret. Het televisieprogramma Andere Tijden wijdt in november 2007 een uitzending aan het gezelschap.

Johnny Jordaan Joke Bruijs Josee Koning Paul de Leeuw Youp van 't Hek

Discografie Don Quishocking

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Don Quishocking

Audio/Video Don Quishocking

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer