Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DOPEGEZINDE GEMEENTE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Dopegezinde Gemeente

Periode

1995 - heden

Genre

klezmer

Online

Officiële website

Dopegezinde Gemeente

De Rotterdammer Pierre van Duyl slaagt er sinds het midden van de jaren tachtig in om de passie van het levenslied te combineren met de energie en rauwheid van rock & roll, eerst onder de naam Trio Cor Witjes en daarna met zijn Dopegezinde Gemeente. Door het integreren van popmuziek ...
Volledige biografie...

Bezetting

Peter Wassenaar   basgitaar
Patrick Votrian   trombone, zang
Rick Witlox   gitaar, zang
Bob Langenberg   drums
Pierre van Duyl   accordeon, gitaar, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Marcel Cuypers   accordeon, klarinet, zang
Bert Fonderie   drums, zang

Genoemd in de biografie van

1988   Arthur Ebeling
1991   Snake Charming
1995   John Dear Mowing Club
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Dopegezinde Gemeente

De Rotterdammer Pierre van Duyl slaagt er sinds het midden van de jaren tachtig in om de passie van het levenslied te combineren met de energie en rauwheid van rock & roll, eerst onder de naam Trio Cor Witjes en daarna met zijn Dopegezinde Gemeente. Door het integreren van popmuziek en volksmuziek vervult de Dopegezinde Gemeente dezelfde rol als Drukwerk eerder in Amsterdam, The Pogues in Ierland en Les Negresses Vertes in Frankrijk.

1980 - 1990

In een periode dat een artiest als de Zangeres Zonder Naam de geveinsde waardering geniet van camp- en kitsch-liefhebbers, start Pierre van Duyl in de eerste helft van de jaren tachtig zijn Trio Cor Witjes (een verbastering van de echte naam van Pipo de Clown). Van Duyl komt uit de wereld van de rock & roll en maakte voorheen zelfs regelrechte noise-muziek. Maar terwijl de meeste popmuzikanten die zich inlaten met het levenslied dat in parodievorm doen, bespaart Van Duyl ons zijn knipoog. Zijn liefde voor de smartlap heeft geen dubbele bodems.Als geen ander heeft Van Duyl vaderlandse goudklompen als Ketelbinkie, De Zuiderzeeballade, Omdat Ik Zoveel Van Je Hou, Amsterdam Huilt opgepoetst en van hun oubollige imago ontdaan. Van Duyl is geen purist die op zoek gaat naar het verloren paradijs van de zuiver Hollandse muze. Naast het pure Nederlandse werk speelt hij Oost-europese muziek, chansons, tango, caplypso en vooral klezmer. Evenmin bezondigt hij zich aan Rotterdams chauvinisme. Een lied over de Jordaan is hem even dierbaar als het werk van zijn stadsgenoot Jaap Valkhoff.

Trio Cor Witjes Zangeres Zonder Naam

1990 - 1996

Behalve met zijn vaste band speelt Van Duyl in bands met namen als De Zomerkoninkjes en Brandend Strand. Ook speelt hij in Snake Charming & The Western World. Met die laatste formatie neemt hij in 1990 in eigen beheer een cd met zogenaamde wereldmuziek op onder de titel Coupe Mondial. Van Duyl en de zijnen kiezen heel bewust voor het spelen van andermans liedjes, simpelweg omdat er al genoeg moois is geschreven. Wel geeft De Dopegezinde gemeente aan iedere vertolking een geheel eigen draai. In Ketelbinkie bijvoorbeeld schakelt de band met het grootste gemak over van de oorspronkelijk driekwartsmaat op een ska-ritme. Pas in 1995 verschijnt er van De Dopegezinde Gemeente voor het eerst iets op plaat. Ver Van Alles geeft een aardige indruk wat Van Duyl kan met bekende en juist vergeten Nederlandse en Jiddische liederen. De cd is echter te netjes opgenomen en kan op geen enkele wijze tippen aan de feestelijke live-optredens. De Dopegezinde Gemeente treedt regelmatig op bij variété-achtige evenementen zoals De Parade, maar ook in het clubcircuit is De Dopegezinde Gemeente regelmatige te zien. In 1996 staat de groep zelfs op het Lowlandsfestival. Van Duyl verdient erkenning als pionier in de Nederlandse pophistorie omdat hij erin is geslaagd om de kloof tussen levenslied en popmuziek te dichten. Iets wat (zie het succes van Rowwen Hèze) van blijvende betekenis is geweest voor de Nederlandse popmuziek.

Rowwen Hèze Snake Charming

1996 - 1999

Dopegezinde Gemeente De Dopegezinde Gemeente komt in 1996 met een bewerking van het Prince-nummer When Doves Cry terecht op het VPRO-album Onder De Douche. Klarinettist Marcel Cuypers houdt het voor gezien en stapt uit de groep. De Gemeente is inmiddels ook te boeken als trio, ze heten dan Trio 2000 en bestaan dan uit Van Duyl, Wassenaar en één van de overige drie muzikanten. In 1998 verschijnt er op het label van de VARA het album Jaques Brel Gezongen Door Nederlandse Artiesten. Op dit eerbetoon aan Brel is De Dopegezinde Gemeente te horen met het nummer Burgerij. Op De Parade 1999 is De Dopegezinde Gemeente wederom present, ook in de vorm van Trio 2000. Daarnaast maakt Van Duyl deel uit van de begeleidingsband van de revueshow Krambamboelie.

2000

Van Duyl, Wassenaar en Votrian starten samen met Geert Timmers (Raggende Manne) en Jan-Paul van de Meij de band Gorelev. Hierdoor komen de activiteiten van de Dopegezinde Gemeente op een laag pitje te staan.

De Raggende Manne Gorelev Jan-Paul van der Meij

2001 - 2009

De Dopegezinde Gemeente treedt met grote regelmaat op, onder meer tijdens De Parade en grote evenementen als Sail 2005. Anno 2007 bestaat de band uit zeven man met tenorsaxofonist Pieter Ubbels als meest recente lid.

Discografie Dopegezinde Gemeente

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Dopegezinde Gemeente

Audio/Video Dopegezinde Gemeente

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer