Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DRIES ROELVINK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

01-01-1959 - heden

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Dries Roelvink

Populaire Amsterdamse volkszanger, die zowel Nederlands- als Engelstalig repertoire brengt. Scoort zijn grootste hit met Door Jou Ga Ik Leven. Zijn plaatsucces is echter een magere afspiegeling van zijn werkelijke populariteit.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

2004   Johnny Hoes
2005   Vader Abraham
2007   Grad Damen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Dries Roelvink

Populaire Amsterdamse volkszanger, die zowel Nederlands- als Engelstalig repertoire brengt. Scoort zijn grootste hit met Door Jou Ga Ik Leven. Zijn plaatsucces is echter een magere afspiegeling van zijn werkelijke populariteit.

1959

Op de eerste dag van het jaar wordt in de Amsterdamse Jordaan Dries Roelvink geboren.

1960 - 1981

Dries groeit op in de volksbuurt De Pijp. Zijn moeder, Alie Roelvink, treedt op als zangeres van het levenslied, zodat Dries al vroeg in aanraking komt met het Amsterdamse artiestenwereldje. Dries senior, die de kost verdient als bouwvakker, is een oud-voetballer en trainer. Dries junior erft zijn talent en schopt het tot professioneel voetballer bij eerste divisieclub FC Amsterdam, waar hij drie seizoenen in het eerste speelt.

1982

Dries doet mee aan een talentenjacht in The Shorts of London, waar zijn moeder ook vaak optreedt. Hij wint en een geeft een succesvol optreden in het café. Hij besluit daarop zijn zangtalenten verder te ontwikkelen en neemt zangles. Zijn voorbeelden zijn onder meer Engelbert Humperdinck, Tom Jones en Ben Cramer.

1984

De zanger scoort een platencontract bij Phonogram. Hij zingt dan voornamelijk in het Engels.

1985 - 1991

De geboren Amsterdammer stapt over op Nederlandstalig repertoire. Hij verlaat Phonogram en tekent bij Telstar, het label van Johnny Hoes die in Roelvink een schlagerzanger ziet.

1992

Jij Bent Mijn Alles verschijnt. Het nummer behaalt een plek in de tippararde.

1993

De zanger treedt op in De Kleine Komedie te Amsterdam. Van het debuutalbum Mensen Zijn Er Voor Mensen verschijnt de single Liefst Met Jou. Het plaatje Maria Magdalena haalt de tipparade. De zanger presenteert elke vrijdag het radioprogramma Koffietijd met Dries op de Amsterdamse radiozender Radio Astrolight.

1994

Op 5 april geeft Dries zijn eerste grote concert in een uitverkocht Concertgebouw. Ook staat hij een aantal keren in een uitverkocht Carré. Het mede door André Hazes geschreven Jij Bent Het Leven Voor Mij verschijnt op single, evenals de nummers Winter en Door Jou Ga Ik Leven. Het album Door Jou Ga Ik Leven komt tot de 52e plek in de albumlijst. De plaat wordt gevolgd door de live-registratie Live In Concert.

André Hazes

1995

Er verschijnen maar liefst twee nieuwe albums, een Nederlandstalige (Bij Schemerlicht) en een Engelstalige ((Two Different Worlds). Van de albums komen de singles De Hele Wereld Mag Het Weten (die een tipparade-notering behaalt), Een Melodie Voor Jou, Ik Kan Mijn Geluk Niet Op Jouw Tranen... en A Boy From Nowhere.

1996

De single Two Different Worlds komt uit. Ook verschijnen de Nederlandstalige singles Even Niets Anders, Ga Met Me Mee en het voetballied Champagne Voor Oranje.

1997

In juli verschijnt de single Margarita, gevolgd door het album 'n Zwak Voor Mooie Vrouwen.Het albumtracks zijn grotendeels geschreven door Co van Raaijen. Er staat o.a. een duet op met Sandra de Beer. De meezinger Jo Josefien is de tweede single van het album. Ook verschijnt het duet met Ben Cramer, Amper Negen Jaar, op cd. Het tweetal doet samen tal van tv-shows met dit nummer.

Ben Cramer

1998

In januari verschijnt de ballade Leven Lukt Me Niet Met Jou, in juni gevolgd door de single Ze Noemden Haar Carmen.

1999

De single A Pesar del Tropeson ligt in de winkels.

2001

De single Maar Leven Lukt Me Niet Zonder Jou is een bewerking van Maar Leven Lukt Me Niet Met Jou (1998). Het album Als Liefde Niet Meer Genoeg Is zal in augustus verschijnen.

2004

Dries Roelvink Aan het begin van het jaar verschijnt de jubileum-dvd Dries 20 jaar! Onder de titel Dries and Friends speelt de volkszanger op 29 maart voor een uitverkochte Meervaart te Amsterdam. Hij wordt terzijde gestaan door ondermeer de zangers Lee Towers en Wolter Kroes. Een registratie van het concert verschijnt in december op dvd. Dries Roelvink doet mee tijdens het Concert des Levens op 10 apirl in de Heineken Music Hall ter ere van Johnny Hoes. De single Als De Zon Schijnt is een liedje dat eerder door André van Duin op plaat is gezet. Het plaatje wordt opgenomen in de Fendel Sound Studio te Loenen met Bert Meulendijk, Peter Schön, producer Ben Cramer en de Jody's Singers.

Ben Cramer Jody's Singers Johnny Hoes Lee Towers Wolter Kroes

2005

Dries Roelvink tekent in april een contract bij Vader Abraham Producten en een maand later ook bij platenmaatschappij Vincent Produkties. Zijn eerste single voor het label is het door Pierre Kartner geschreven en geproduceerde Ik Ben Dries. Roelvink houdt het plaatje ten doop tijdens een illegaal optreden op de Dam. De Amsterdamse zender AT5 zendt in augustus een reality soap uit rondom de zanger onder de titel Ik Ben Dries.

Vader Abraham

2006

De samenwerking met Pierre Kartner is van korte duur. In maart blijkt het verschil van mening over de koers van Roelvinks carrière en de liedkeuze te groot om verder te gaan. Daarnaast heeft Kartner het druk met werkzaamheden in België en Duitsland om het voor eind 2005 geplande album te kunnen afmaken. In het kader van het wereldkampioenschap voetbal neemt de zanger met producer Bram Koning het voetballiedje Onze Jongens op. Het nummer wordt uitgebracht als download op de eigen site. In september gaat Roelvink opnieuw met Koning de studio Manfred te Etten Leur in voor opnamen van een volgende single. De zanger zingt in september onder meer tijdens het Jordaan Festival en Helmond Zingt. In dezelfde periode is hij in een gele zwembroek te zien in een reclamespotje van de ANWB.

2007

Dries Roelvink twijfelt in eerste instantie maar laat zich in januari toch overhalen mee te doen aan het programma Sterren Dansen Op Het IJs van SBS6. Na twee keer kunstschaatsen met zijn schaatspartner Elvira is de wedstrijd voorbij voor de zanger. In de zomer verschijnt de single Ik Kom Eraan (Route Du Soleil), de eerste grote hit voor de zanger. Roelvink speelt de hoofdrol in de Nederlandse komedie I Love Dries van regisseur Tom Six. De zanger neemt ook de titelsong voor zijn rekening. De film gaat over een oer-Hollands stel dat tot groot verdriet geen kinderen kan krijgen omdat de man onvruchtbaar is. Ze besluiten daarom na een optreden hun grote idool Dries Roelvink te ontvoeren om hem te dwingen het zaad te leveren voor een baby. Sugar Lee Hooper en Grad Damen (als agent) spelen bijrollen en maken daarmee hun acteerdebuut. De première staat gepland voor januari 2008, maar die wordt uitgesteld tot oktober van dat jaar. Roelvink bereidt zich voor op zijn eerste concert als hoofdact in Ahoy' te Rotterdam gepland voor januari 2008, maar de kaartverkoop valt tegen waardoor het evenement wordt afgeblazen.

Grad Damen Sugar Lee Hooper

2008

Voor de carnavalsdagen biedt Dries Roelvink de single Doktersroman aan als gratis download. De zanger doet in deze feestperiode zelf tien optredens. Na vijf jaar samenwerking gaan de zanger en zijn manager André Commenée in de zomer in goed overleg ieder hun eigen weg. Reden van de breuk is een verschil van mening over de te volgen koers - Roelvink voelt zich het meest thuis in cafés en braderieën, terwijl Commenée de zanger het liefst op grotere podia ziet. De speelfilm I Love Dries komt niet uit in de bioscoop, maar gaat vanaf oktober samen met de zanger op tournee langs de filialen van de Van der Valkhotels.

2009

Dries Roelvink sluit zich aan bij het artiestenbureau van Jan Vis. Hij zet een Duitstalige versie op single van zijn hit Ik Kom Er Aan. Na de uitgave van Ich Komm Er An volgt een Duitstalig album en een tournee bij de Oosterburen.

2010

De zanger spoort via sociaalnetwerksite Twitter zijn fans aan massaal de single Alleen Door Jou te downloaden. Dankzij deze actie behaalt hij in augustus voor het eerst in zijn carrière de hoogste plaats in de Single Top 100, de hitlijst waarin naast verkoopcijfers ook downloads worden meegerekend. Dries Roelvink schrijft het autobiografische boek Toverballen. De titel is afgeleid van een opmerking van Roelvinks vader naar aanleiding van zijn voetbalprestaties vroeger als kind. Tijdens de boekpresentatie in december in restaurant La Brochette te Amsterdam overhandigt de zanger de eerste bladzijden van het manuscript aan zijn oudste zoon Davey.

2011

Net als zijn hit Alleen Door Jou zijn de teksten en muziek van Roelvinks volgende singles Laat Mij Niet Los, Hé Wat Doe Jij/De Tour De France en Ik Leef Vandaag van Bram Koning. Laat Mij Niet Los is gebaseerd op een hoofdstuk uit de biografie Toverballen.

2012

In aanloop naar het EK-voetbal in Polen en Oekraïne in juni brengt Dries Roelvink een voetbalsingle uit.

2013

Naar aanleiding van de troonsoverdracht op 30 april brengt Dries Roelvink een eigen versie uit van het Koningslied.

2015

De realitysoap De Roelvinkjes is te zien bij RTL5. Het programma draagt bij aan de populariteit van zoons Dave en Donny. Dave, die aan de weg timmert als DJ, is een jaar eerder in opspraak gekomen wegens het lekken van een sekstape.

2018

In interviews laat Roelvink weten van het imago van feestzanger af te willen. Hij zegt dat hij niet achter veel van zijn liedjes staat. In september 2018 geeft de zanger een concert in Paradiso als poging om als serieuze artiest te worden gezien. Tegelijkertijd staat er een nieuwe realitysoap op de planning.

Discografie Dries Roelvink

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Dries Roelvink

Audio/Video Dries Roelvink

Video Dries Roelvink

Dries Roelvink official c...
Dries Roelvink official clip 'Koningslied'
Dries Roelvink - Hé Wat D...
Dries Roelvink - Hé Wat Doe Jij
Dries Roelvink - Geen Cri...
Dries Roelvink - Geen Crisis Waar Dries Is
Dries Roelvink - Alleen D...
Dries Roelvink - Alleen Door Jou
Dries Roelvink - Laat Mij...
Dries Roelvink - Laat Mij Niet Los
Dries Roelvink - Ik Leef ...
Dries Roelvink - Ik Leef Vandaag
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Dries Roelvink - Ik Leef Vandaag

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer